EXCLUSIV. Evreii din România se opun comemorării FASCISTULUI József Nyirö la Gheorgheni. ”…s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a Ungariei…”. PARCHETUL GENERAL solicitat să intervină!

Scriitorul fascist József Nyirö ar urma să fie comemorat la Gheorgheni de autoritățile publice locale controlate de Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și Partidul Civic Maghiar (PCM).

Scriitorul anti-Semit Nyiro Jozsef, cal care se bucură de un adevărat cult al personalității în România.

Scriitorul anti-Semit Nyiro Jozsef, cal care se bucură de un adevărat cult al personalității în România.

Deputatul dr. Aurel Vainer a dat azi publicității un comunicat de presă prin care exprimă opinia Federației Comunităților Evreiești din România care sunt nemulțumite de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din Ungaria.

Federația Comunităților Evreiești din România  consideră că omagierea acestuia, chiar și numai în calitate de scriitor încalcă prevederile O.U.G nr.31 din 2002, aprobată prin Legea nr 107/2006, care interzice promovarea unor simboluri fasciste și a persoanelor care au adus prejudicii grave omenirii și păcii. De aceea, cerem Autorităților Publice—Ministerul Afacerilor Interne, Parchetul General, Instituția Prefectului Harghita, Primăria Municipului Gheorgheni — măsuri ferme și urgente pentru a stopa astfel de acțiuni.

”Federația Comunităților Evreiești din România își exprimă profunda nemulțumire față de intenția autorităților din Gheorgheni de a organiza o manifestare de evocare a personalității scriitorului transilvănean József Nyirö, cunoscut sprijinitor al regimului fascist din Ungaria. Chiar dacă nu a fost membru al partidului politic extremist-fascist, ‘Crucile cu săgeți’ care, venit la putere în octombrie 1944 a executat și a trimis la moarte mii de evrei budapestani, József Nyirö, a fost un propagandist al ideologiei acestui regim, a coordonat și a susținut publicații horthyste și nyilașiște iar în calitate de deputat în Parlamentul de la Budapesta, în timpul guvernului Szálasi, a fost vicepreședintele unei comisii parlamentare tocmai în perioada în care a avut loc deportarea evreilor din Budapesta. József Nyirö a fost un mare admirator al regimului hitlerist și a publicat numeroase articole în care l-a elogiat pe Joseph Goebbels, ideolog al Germaniei naziste, și s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a Ungariei, împotriva ‘moștenirii decăzute a liberalismului jidovesc… care ar trebui să dispară din viața ungară’ . Nyirö a fost și un antiromân convins. Potrivit unor documente găsite la Arhivele din Cluj, numele lui ar fi figurat pe listele unei organizații paramilitare maghiare de la Cluj (‘Tüzharcosok’), care ar fi terorizat populația românească din jurul orașului.

FCER nu este de acord cu ideea că, în cazul unui scriitor sau artist s-ar putea despărți creația lui de activitatea politică, deoarece neîndoielnic ideologia îi influențează opera. De aceea, chiar dacă Nyirö , spre deosebire de scriitorul transilvănean Albert Wass, nu a fost condamnat drept criminal de război și în condițiile în care Federația Comunităților Evreiești din România se pregătește în acest an să comemoreze 70 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord, inclusiv din Gheorgheni, omagierea acestuia, chiar și numai în calitate de scriitor încalcă prevederile O.U.G nr.31 din 2002, aprobată prin Legea nr 107/2006, care interzice promovarea unor simboluri fasciste și a persoanelor care au adus prejudicii grave omenirii și păcii. De aceea, cerem Autorităților Publice—Ministerul Afacerilor Interne, Parchetul General, Instituția Prefectului Harghita, Primăria Municipului Gheorgheni — măsuri ferme și urgente pentru a stopa astfel de acțiuni.

PREȘEDINTE

Dr. Aurel Vainer — Deputat”

Sursa: Agerpres

Informații, foto și documente despre ”personalitatea” lui József Nyirö găsiți aici.

5 Responses to EXCLUSIV. Evreii din România se opun comemorării FASCISTULUI József Nyirö la Gheorgheni. ”…s-a pronunțat în favoarea scoaterii evreilor din viața socială a Ungariei…”. PARCHETUL GENERAL solicitat să intervină!

 1. […] Vezi și EXCLUSIV. Evreii din România se opun comemorării FASCISTULUI József Nyirö la Gheorgheni. ”…s… […]

 2. […] Vezi și EXCLUSIV. Evreii din România se opun comemorării FASCISTULUI József Nyirö la Gheorgheni. ”…s… […]

 3. Avram Ioan says:

  Felicitari Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania!!!Poate invata si reprezentantii statului roman ceva de aici in legatura cu modalitatea in care trebuie raspuns unor asemenea tentative ultra extremiste maghiare si secuiesti!!!

 4. Dorin Suciu says:

  Felicitări Federației Comunităților Evreiești, felicitări lui Aurel Vainer! Atît mai lipsea: o manifestare de evocare a personalității lui József Nyírő, cel care scria despre Goebbels, şeful propagandei naziste: „Este un om bun, pe care nu doar trebuie, dar pe care chiar merită să-l iubeşti!”. Și asta unde?! La Gheorgheni, de unde au fost trimiși în lagărele morții peste 1000 de evrei. Dacă tot se comemorează 70 de ani de la Holocaust, ar trebui organizată de către FCER în sinagoga din localitate – astăzi pustie – o sesiune comemorativă în memoria acelor nefericiți.
  De fapt, miza promovării cultului fascistului-hungarist Jozsef Nyiro și a reînhumării rămășițelor acestuia la Odorheiu Secuiesc este înființarea unui loc de pelerinaj în „Ținutul secuiesc” pentru extremiștii de extrema dreaptă maghiari din România și Ungaria. Ar fi o catastrofă iremediabilă.
  http://jurnalul.ro/special-jurnalul/jozsef-nyiro-despre-goebbels-seful-propagandei-naziste-un-om-bun-pe-care-nu-doar-trebuie-dar-pe-care-chiar-merita-sa-l-iubesti-614173.html

 5. Alex says:

  Cam greu dar e bine, decât niciodată…ştiţi cum se spune. Răutăcioşii spun despre ardeleni c-am fi mai mulcomi. Se pare că dl. Vainer e, în sufletul lui, ardelean. De ani de zile se fac mârlănii antisemite pe la noi prin Transilvania, dar reacţia comunităţii evreieşti e destul de palidă. Ştiţi, ca-n bancul ăla cu unguru’ pleznit de badea Ghio’ pe motiv că l-au ucis pe Mihai Viteazu…eu abia acuma am aflat. Cam aşa şi dl. Vainer. Dar nu pot decât să mă bucur pentru acest demers!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>