ANCHETĂ. Suveica prin care guvernul Orbán finanţează campania de identitate a secuilor

January 29, 2018 • Ungaria • Views: 1649

Producătorul național de energie al Ungariei, compania MVM (deținută în proporție de 100% de stat), este o verigă în lanțul prin care Budapesta finanțează în secret campania de creare a unei identități regionale în județele Harghita și Covasna, transmite pressone.ro.

Vezi și EXCLUSIV. Ungaria, peste 100 de MILIOANE de euro pentru diaspora maghiară. Cât alocă România?

În 2014, MVM a cumpărat, cu peste 27 de milioane de euro, 90% din Hivatalos SRL, firmă din Harghita care deținea 6 microhidrocentrale pe niște pârâuri din județ.

50% din Hivatalos SRL se aflau în proprietatea unui off-shore din Cipru, Winsland Holdings Ltd. Alte 40% erau deținute de firma ungară HydroEnergy zrt., al cărei patron era cetățeanul român Lénárd András.

Lénárd András este nimeni altul decât omul pe care publicații apropiate guvernului de la Budapesta și apoi The New York Times l-au prezentat în 2017 ca pe un “erou” al luptei micilor producători împotriva multinaționalelor − în acest caz, compania olandeză Heineken.

După vânzarea părților deținute în Hivatalos SRL, el lansase berea artizanală denumită Igazi Csiki Sör (în traducere, “adevărata bere Ciuc”), motiv pentru care fusese dat în judecată de Heineken România, deținătorul mărcii Ciuc.

Datorită mediatizării cazului său și a susținerii primite din partea guvernului Orbán, Lénárd András avea să devină un simbol al mândriei secuiești.

Numai că milioanele de euro investite de el în fabrica de bere din localitatea Sânsimion (județul Harghita) proveneau de la Budapesta.

Acest traseu financiar este unul cu dublu sens.

Integral pe pressone.ro

FOTO: maszol.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend