CRONICA, săptămânalul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, susține revizionismul maghiar!

June 7, 2012 • Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, Ungaria • Views: 1645

Săptămânalul Cronica, editat de către Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, atacă autoritățile de la București pentru atitudinea pe care o au față de declarațiile impardonabile ale președintelui Parlamentului Ungariei, Laszlo Kover, care a catalogat atitudinea României în cazul reînhumării scriitorului fascist Nyiro Jozsef ca fiind ”neprietenoasă, necivilizată şi barbară”.

În mod cu totul suprinzător, într-un editorial asumat de redacția săptămânalului Cronica, este atacată (culmea!) atitudinea Premierului Ponta și a Guvernului României care au împiedicat reînhumarea în România a rămășițelor scriitorului fascist Nyiro Jozsef. Din nefericire, săptămânalul Cronica nu este la primul gest de acest fel, săptămâna trecută găzduind în paginile sale declarațiile lui Kover Laszlo care spera că relațiile dintre Ungaria și România vor reveni la normal după alegerile locale din România.

De această dată, într-o încercare nereușită de a părea imparțială, redacția Cronica face jocul abject al Guvernului Orban, susținător fățiș al revizionismului. ”Ne-ar bucura mult mai degrabă o competiție pe tema protejării și a susținerii minorităților naționale, a grupurilor etnice, a realizării unor bune practici care să fie de invidiat de orice alt stat european” afirmă cei de la Cronica.

Este evident că o astfel de afirmație trădează nu doar incultura celor de la Cronica ci și interesul abject de a murdări imaginea României într-o chestiune în care România este exemplu iar Ungaria nu: protejarea minorităților naționale. Spun asta pentru simpul fapt că românii din Ungaria nu beneficiează nici pe de parte de drepturile, libertățile și finanțarea de care se bucură maghiarii din România. Să te transformi ca ziar al românilor din Ungaria în portavocea iredentismului maghiar, este cel puţin condamnabil. Până să remarce impolitețea premierului Ponta care a refuzat să-l întâlnească la București pe premierul Ungariei, Viktor Orban, redacția Cronica ar fi trebuit să remarce situația precară în care se găsește comunitatea românilor din Ungaria, supusă unui abil proces de deznaționalizare. Aș puncta aici doar declarațiile Secretarului de stat din Ministerul de Externe, Bogdan Aurescu, care în februarie anul acesta considera că Ungaria nu a aplicat până acum mai multe decizii stabilite cu România în şedinţe comune de guvern sau în comitete mixte pentru minorităţi (detalii aici).
4 Responses to CRONICA, săptămânalul Autoguvernării pe Țară a Românilor din Ungaria, susține revizionismul maghiar!

  1. […] Umila mea părere, la care a subscris și jurnalista Eva Iova, despre atitudinea săptămânalului Cronica, editat de către Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, legată de scandalul scriitorului fascist Nyiro Jozsef a primit o replică din partea redacției Cronica. Evident, Cronica nu ar fi reacționat la scurtul meu articol dacă una din cele mai avizate voci ale românilor din Ungaria nu ar fi subscris opiniei mele. Surprinși probabil de faptul că cineva a îndrăznit să taxeze atitudinea lor, cei de la Cronica s-au gândit să-mi dea o replică pentru a mă pune la punct. […]

  2. Eva Iova says:

    Mulţumim, Dane! Sper să sesizeze şi alţii porcăria asta!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend