DEMNITATE. Directoarea cotidianului Mesagerul de Covasna, apel împotriva șovinismului maghiar promovat de UDMR

October 30, 2017 • sovinism maghiar • Views: 1710

Directorul cotidianului Mesagerul de Covasna a reacționat ferm și demn într-un editorial publicat în paginile ziarului pe care îl conduce față de șovinismul maghiar promovat atât de agresiv de liderii UDMR care conduc instituțiile publice din județul Covasna. Reacția vine după ce o manifestare publică organizată de instituții publice din județ a fost utilizată din nou în scop șovin, românii din județ dar și turiștii fiind din nou ignorați de către autoritățile publice locale.

Vezi și ȘOVINISM. Românii din Sfântu Gheorghe, EXCLUȘI pentru al patrulea an consecutiv de la titlul Pro Urbe

Redau mai jos editorialul publicat în paginile cotidianului Mesagerul de Covasna:

„Apreciem implicarea autorităților locale alături de celelalte entități care și-au adus contribuția la organizarea  acestor două evenimente ce au avut loc în municipiul Sf. Gheorghe, la sfârșit de săptămână, și care au avut drept scop atragerea turiștilor… din țară, însă avem nevoie de niște răspunsuri, ce nu mai suferă amânare.

 M-am dus și eu în centrul orașului  în cursul zilei de sâmbătă, împreună cu nepoțeii mei (de 8 și 5 ani), și-am fost „întâmpinați”, încă de la poarta de intrare,  de „un EL și o EA” îmbrăcați  în costume populare secuiești,  pe care „i-am întâlnit” și în zona din fața CJ Covasna și a Prefecturii,  unde s-a desfășurat Parada Cârnaților,  aceiași EL și EA ce s-au aflat pe toate materialele de promovare  a  evenimentului.  Am stat, am privit, …și m-am întrebat (ca omul care a văzut că la Parada cârnaților erau prezente, ca în fiecare an, de-altfel, multe echipe formate din participanți etnici români, alături de cele formate din participanți etnici maghiari): CUM AU FOST REPREZENTAȚI PARTICIPANȚII ROMÂNI prin intermediul respectivelor materiale de promovare? Nu ar fi fost normal și frumos ca alături de imaginea cu EL și EA în costume populare secuiești, să fie și un EL și EA în costume populare românești???

Am petrecum mai bine de o oră cu cei doi nepoței plimbându-ne printre standuri sau prin parc,  auzind, inevitabil,  programul cultural de pe scenă sau prezentările făcute de către organizatori, când, dintr-o dată, Mihăiță (8ani) mă întreabă iritat: „Buni, dar aici chiar nu se vorbește deloc  românește???” Ce puteam să-i răspund la întrebarea pe care, de altfel, mi-a pus-o și în anii trecuți când, din păcate, programele culturale și prezentările s-au desfășurat, în mare parte, la fel ca în acest an, adică în limba maghiară.

Aflând că activitățile organizate  în decursul celor două zile de la sfârșit de săptămână au avut drept scop „atragerea de turiști” în județul Covasna,   eu îi întreb pe organizatori:  Chiar credeți că turiștii din afara județului care au fost prezenți la aceste evenimente, dar care nu cunosc limba maghiară, vor mai veni și la următoarele ediții, în condițiile  în care ore în șir n-au înțeles nimic din ceea ce s-a vorbit, fiind astfel ignorată prezența lor?

Chiar credeți că invitarea unui artist român care să susțină un concert, la lăsatul serii, poate să compenseze  lipsa de pe scenă a  programelor  culturale  românești  prezentate de copii și tineri din municipiu sau din afara acestuia?

Chiar credeți că, la nesfârșit,  mai puteți „da palme” întregii comunități românești din județ, fără ca cineva să vă întrebe: PÂNĂ CÂND???

Suntem aici, avem valori ce trebuie să fie promovate alături de cele maghiare, deoarece  TRĂIM ÎMPREUNĂ, dragi conducători ai județului Covasna!

Nu ne mai ignorați, nu ne mai dezbinați, nu ne mai faceți să ne simțim străini, de mult prea multe ori, în propria noastră țară…chiar  și cu ocazia unui eveniment gastronomic care, prin tradiție, unește oameni, și care ar  fi trebuit să aducă doar bucurie în suflete de copii, în suflete de OAMENI!

Fiți OAMENI cu toți cei pe care îi reprezențați, indiferent de limba pe care o vorbim!

RESPECTAȚI-NE!!!

Maria Crețu-Graur”

FOTO: mesageruldecovasna.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend