Elevi de la şcolile cu predare în limba maghiară din Harghita, premiaţi la Palatul Victoria

May 9, 2017 • Harghita • Views: 2315

Sala „Transilvania” din clădirea Guvernului României a fost, vineri, gazda unui eveniment special: elevii de la şcolile cu predare în limba maghiară din Harghita, care au câştigat un important concurs de limbă română, şi-au primit premiile într-o atmosferă de emoţie şi bucurie, transmite agenția Agerpres, preluată de Informația Harghitei.

Copiii sunt întâmpinaţi de reprezentanţi ai Secretariatului General al Guvernului, care le prezintă istoricul clădirii, stilul arhitectural, ce activităţi se desfăşoară acolo, unde au loc diverse evenimente importante la care participă premierul. Atracţia principală o reprezintă, de departe, sala unde se desfăşoară şedinţele de Guvern şi unde elevii se fotografiază minute în şir. Mai ales că li se spune că, în aproximativ două ore, membrii Executivului se vor reuni în şedinţă.

Blanka e un fel de mică vedetă a grupului, este curioasă, pune întrebări şi foloseşte o limbă română impecabilă. Este, de altfel, şi câştigătoarea premiului II la Olimpiada naţională de limbă română pentru minorităţi, care s-a desfăşurat la Deva şi spune că limba română i se pare „foarte frumoasă şi interesantă”, iar autorul ei preferat este Ana Blandiana.

După fotografiile realizate pe scaunele miniştrilor, elevii sunt invitaţi în Sala „Transilvania”, unde se desfăşoară festivitatea de premiere. Directorul Centrului de Analiză şi Strategie din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Lelia Oanţă, le spune copiilor că este o emoţie şi o bucurie să îi aibă ca oaspeţi şi îi asigură că mesajul transmis de ei este unul important, care le oferă adulţilor o adevărată lecţie. „Ştiu ce înseamnă efortul dumneavoastră, din toate punctele de vedere, faptul că aţi optat pentru limba română şi asta eu cred că, la nivel subconştient, vine din faptul că atunci când îţi doreşti să trăieşti în armonie cu cei din jur trebuie, în primul rând, să te cunoşti şi să te respecţi. Sunteţi copiii României şi România are foarte mult de învăţat de la voi. (…) Cred cu tărie că veţi schimba ţara asta în bine şi că voi construiţi noua realitate şi ne simţim onoraţi noi, adulţii, să facem parte din ea”, spune Lelia Oanţă.

Şi secretarul de stat Alexandru Mihai Ghigiu se declară emoţionat de gândurile transmise de copii şi spune că se va gândi la sugestia fetiţei, care îşi doreşte să fie dată o lege ca oamenii să fie mai fericiţi. „Ne dorim să fiţi mai prezenţi în activitatea noastră curentă, ştim că poate facem, câteodată, prea puţine pentru educaţie, pentru şcoală, dar vă asigurăm că educaţia, pentru mine şi cabinetul din care fac parte, reprezintă o prioritate şi vă promit că vom încerca să facem tot mai multe pentru voi”.

Integral în Informația Harghitei

FOTO: Informația Harghitei

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend