EXCLUSIV. ANALIZĂ. Cum împarte UDMR fondurile CJ Covasna pentru culte: 80% pentru maghiari, 20% pentru români DOCUMENT

April 23, 2014 •antiromanism •Views: 1806

Catedrala Ortodoxă Sfântul Ierarh Nicolae şi Sf. M. Mc. Gheorghe din Sfântu Gheorghe

Catedrala Ortodoxă Sfântul Ierarh Nicolae şi Sf. M. Mc. Gheorghe din Sfântu Gheorghe (FOTO: agerpres.ro)

Doar 20% din totalul fondurilor nerambursabile din bugetul Consiliului Județean Covasna vor merge către parohii ortodoxe în 2014, restul de 80% vor merge către parohii ale comunității maghiare.

CJ Covasna, condus de Tamas Sandor (UDMR), a alocat în 2014 suma de 300.000 de lei pentru finanţarea nerambursabilă din fonduri publice a unităţilor de cult din județul Covasna. Din această sumă, doar 60.000 de lei sunt destinate parohiilor ortodoxe românești. Din cele 13 parohii ortodoxe care au solicitat fonduri din bugetul CJ Covasna doar trei au primit finanțare. În județul Covasna numărul românilor depășește 24% iar parohiile comunității maghiare din Covasna sunt finanțate și din alte surse (exemplu aici și aici)

Coincidență întâmplătoare la Araci

Un fapt interesant este acela că o treime din fondurile CJ Covasna alocate în 2014 parohiilor ortodoxe din județul Covasna vor merge către parohia ortodoxă din Araci. Satul Araci aparține de comuna Vâlcele, în care primar până în 2012 a fost nimeni altul decât Dumitru Marinescu, până de curând prefect al județului Covasna. Marinescu a refuzat mai bine de 10 luni să acționeze legal pentru a îndepărta steagul județului Covasna de pe sediul CJ Covasna, în ciuda faptului că există o sentință definitivă și irevocabilă prin care acest steag a fost anulat de Curtea de Apel Brașov. O parohie din ”parohia” fostului primar Dumitru Marinescu primește 20.000 de lei pentru instalare încălzirii centrale. Care fost primar ar putea candida în 2016 din nou în Vâlcele. Și ce atu important ar avea acum, oferit chiar de către Tamas Sandor. Evident, îmi permit să speculez. Personal însă nu cred în coincidențe.

Documentul CJ Covasna poate fi consultat aici.

Vezi și ANALIZĂ. Cum împarte UDMR fondurile pentru proiecte culturale la Sfântu Gheorghe: 91% pentru maghiari, 9% pentru români!

CUM ÎMPART UDMR și PCM fondurile publice pentru proiectele culturale la Sfântu Gheorghe. VEZI CÂȚI BANI LE DAU ROMÂNILOR

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to EXCLUSIV. ANALIZĂ. Cum împarte UDMR fondurile CJ Covasna pentru culte: 80% pentru maghiari, 20% pentru români DOCUMENT

 1. […] În România, UDMR controlează sute de primării și câteva consilii județene. Evident, toate fondurile publice aflate în vistieria acestor primării și consilii județene sunt cheltuite discreționar de către UDMR, exclusiv în interesul și pentru folosul comunității maghiare. Iar aici vorbim de sute de milioane de euro anual. Controlând consiliile locale și județene, UDMR are grijă să dirijeze fondurile publice exclusiv pentru proiectele comunității maghiare și să le refuze românilor accesul la finațări care le-ar putea asigura existența în anumite zone (exemple aici și aici). […]

 2. Marius says:

  Chestia asta ar trebui sa ne deranjeze: “Consiliul Judeţean (CJ) Covasna a aprobat, joi, achiziţionarea cu 250.000 de euro a Castelului “Mikó” din satul Olteni, monument istoric construit în secolul al XIX-lea, a terenului aferent şi a clădirilor ridicate pe suprafaţa respectivă, urmând să-l reabiliteze. ”
  Cat cheltuie CJ Covasna pentru programele culturale romanesti, cetatile dacice, monumentele romanesti din judet ?

 3. Marius says:

  Poate nu vi se pare normal ca 33% sa mearga la parohia din Araci. Dar sa nu uitam ca biserica construita de protopul Aurel Nistor a fost atat de afectata de cutremurul din 77, ca nu s-a mai putut tine slujbe in ea. La fel si biserca construita de tatal lui Aurel Nistor a fost daramata in 40 de cutremur. Pana acum doi ani slujbele se tineau in fosta Casa de Cultura. Calculati si voi cati ani Araciul nu a avut un loc de rugaciune asa cum se cuvine.
  Cred ca, comunitatea merita o biserica, daca tinem seama de cate personalitati a dat de a lungul timpului, lupta impotriva hortistilor si maghiarizarii. Sa nu uitam ca protpopul Aurel Nistor o foarte mare contributie la ridicarea Catedralei din Sfantu Gheorghe.
  Cat despre prefect sunt deacord, a fost un primar mediocru in cele doua mandate ale sale, cum ar putea sa fie un bun prefect ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. ANALIZĂ. Cum împarte UDMR fondurile CJ Covasna pentru culte: 80% pentru maghiari, 20% pentru români DOCUMENT"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-analiza-cum-imparte-udmr-fondurile-cj-covasna-pentru-culte-80-pentru-maghiari-20-pentru-romani-document/