EXCLUSIV. Lege inițiată de PSD: Imnul național, intonat pe stadioane și la competițiile naționale

March 2, 2018 • sport • Views: 1047

Imnul național al României poate fi intonat pe stadioanele din România și la competițiile naționale, nu doar la cele internaționale în care este reprezentată România. Un proiect legislativ inițiat de către Partidul Social Democrat (PSD) a legiferat acest aspect după ce fostul ministru al Tineretului și Sportului, Elisabeta Lipă, a afirmat că nu există o bază legală pentru intonarea imnului național al României pe stadioanele din România la competițiile naționale.

Vezi și EXCLUSIV. Imnul național al României, INTERZIS prin REGULAMENT la meciurile din campionatul național de handbal

În ianuarie 2016, România era stupefiată de atitudinea scandaloasă a ministrului Elisabeta Lipă, ministru al Tineretului și Sportului în guvernul condus de Dacian Cioloș. Printr-o circulară trimisă tuturor federațiilor sportive naționale, Lipă sublinia faptul că nu există o bază legală pentru intonarea imnului național al României la competițiile naționale. Potrivit circulerei trimisă de Lipă, imnul național al României „se intonează în mod obligatoriu pe stadioane și alte baze sportive, cu ocazia desfășurării competițiilor sportive oficiale internaționale în care este reprezentantă România; (…). Nerespectarea dispozițiilor (…) constituie contravenție (…)” (detalii aici).

Reacția stupefiantă a ministrului Lipă a venit după ce echipa de baschet feminin și antrenorul Universității Cluj au fost huiduiți și înjurați la Sfântu Gheorghe de suporterii maghiari ai echipei locale pentru că nu au stat drepți când galeria a cântat imnul ținutului secuiesc. În loc să condamne atitudinea suporterilor din Sfântu Gheorghe, ministrul Lipă a blocat intonarea imnului național pe stadioanele din România la competițiile sportive naționale (detalii aici). Deși era ministru și ar fi putut face acest lucru, Lipă a refuzat să inițieze orice demers legislativ pentru a corecta acest vid legislativ (detalii aici). Ca să nu-i mai supărăm pe suporterii maghiari plini de ură antiromânească mai bine să interzicem intonarea imnului național pe stadioane, și-a zis Lipă. Din fericire, reacția suporterilor din toată țara la atitudinea aberantă a ministrului Lipă a fost exemplară (un exemplu aici).

Vidul legislativ în aceast caz a fost corectat de o inițiativă legislativă a Partidului Social Democrat. Proiectul, inițiat de 7 deputați și senatori PSD, printre care și liderul Liviu Dragnea, a modificat Legea nr. nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice și a permis intonarea imnului național al României pe stadioanele din România și la competițiile naționale. Legea nr. 91/2017 (detalii aici) permite acum intonarea imnului național al României și la competițiile naționale (înainte acest lucru era permis de art. 10 din Legea nr. 75/1994 doar „cu ocazia desfăşurării competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentată România”). Proiectul adoptat anul trecut prevede această posibilitate „doar la finala unei competiţii sau, după caz, la turneul final, pentru toate categoriile de vârstă”.

Astfel, a fost necesară o lege pentru a reglementa ceva ce ține de bun simț: posibilitatea ca imnul național să fie intonat pe stadioanele din România și la competițiile naționale, nu doar la cele internaționale. În istorie va rămâne însă atitudinea rușinoasă a ministrului Elisabeta Lipă care, în loc să corecteze un vid legislativ, a preferat să interzică intonarea imnului național doar pentru a-i calma pe suporterii maghiari.

FOTO: Liviu Dragnea, la conguresul PSD din 18 octombrie 2015, evz.ro

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

Tags: , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend