EXCLUSIV. Mormintele Eroilor Neamului din Carei, curățate în urma unei sesizări ADEC DOCUMENT/FOTO

December 17, 2014 •Asociația Civică pentru Demnitate în Europa •Views: 3357

În urma unei sesizări a Asociației Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC) mormintele ostașilor români din cimitirul din Carei au fost curățate. Prefectura Satu Mare și Primăria Carei au tolerat ani de zile o situație batjocoritoare la adresa memoriei eroilor. Administratorul terenului, Parohia Romano-Catolică Carei, a refuzat să curețe mormintele, tolerând o situație revoltătoare.

Vezi și PRIMAR UDMR. Românii din Carei își pot amplasa monumentele DOAR în partea românească a orașului DOCUMENT

În luna septembrie a.c. publicația Buletin de Carei atrăgea atenția asupra situației revoltătoare în care se regăseau mormintele ostașilor români din Cimitirul Eroilor din Carei. ”Situaţia Cimitirului Eroilor din municipiul Carei întregeşte tabloul stării monumentelor româneşti de pe domeniul public al municipiului Carei. De ani de zile, cei care asigură întreţinerea vegetaţiei luxuriante de aici efectuează tăieri de formă care eliberează doar căile de acces, în timp ce crucile de la căpătâiul eroilor sunt ascunse privirilor de masa verde”, arăta redacției Buletin de Carei în luna septembrie (detalii aici).

Redacția Buletin de Carei atrăgea atenția asupra unei situații simptomatice existente în Carei. ”Dacă pentru orice alte monumente şi zone verzi adiacente acestora din municipiul Carei se efectuează lucrări de întreţinere şi curăţenie, pentru cele aparţinând comunităţii româneşti este nevoie de intervenţia personală a membrilor comunităţii din Carei dar şi atunci, cu aprobare de la reprezentanţii dictaturii instalate de ani buni la cârma oraşului”.

În urma informațiilor publicate de către redacția Buletin de Carei, în data de 15 septembrie a.c. l-am sesizat în numele ADEC pe Gabriel Oprea, Viceprim-ministru în Guvernul Victor Ponta. În tot acest timp singura comunicare oficială pe care am primit-o a fost o adresă a Prefecturii Satu Mare către Primăria Carei în care solicită informații cu privire la proprietarul și administratorul acestui cimitir.

Întrucât sesizarea ADEC a rămas fără un răspuns din partea instituției sesizate, Guvernul României, am revenit cu o plângere prealabilă în cursul zilei de 12 decembrie a.c. prin care solicitam să ni se comunice un răspuns la cele sesizate. În cursul zilei de azi, 17 decembrie, Prefectura Satu Mare a comunicat o adresă oficială în care mă informează cu privire la cele sesizate și îmi comunică și fotografii.

Administratorul terenului, Parohia Romano-Catolică, și-a bătut joc de memoria Eroilor Namului

Din adresa Prefecturii Satu Mare rezultă faptul că în municipiul Carei nu există un cimitir al Eroilor și că cimitirul în care se odihnesc Eroii români are o denumire maghiară și este de fapt în proprietatea Parohiei Romano-Catolice Carei, care a refuzat să curețe mormintele.

Mă bucur că în urma demersului ADEC Eroii Neamului se odihensc în liniște la Carei. Felicit redacția Buletin de Carei pentru atitudinea sa în acest caz (și nu numai). Felicit și celelalte persoane care s-au implicat în acest caz.

Cimitir Carei Eroi Romani decembrie 2014

Cimitir Carei Eroi Romani decembrie 2014 1

Prefectura Satu Mare cimitir Carei eroi romani Dan Tanasa

Prefectura Satu Mare cimitir Carei eroi romani Dan Tanasa 1

FOTO: Septembrie 2014, Carei. Mormintele din Cimitirul Eroilor nu se văd din cauza vegetației (FOTO: buletindecarei.ro)

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Mormintele Eroilor Neamului din Carei, curățate în urma unei sesizări ADEC DOCUMENT/FOTO"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-mormintele-eroilor-neamului-din-carei-curatate-in-urma-unei-sesizari-adec-documentfoto/