EXCLUSIV. Șeful Jandarmeriei Covasna despre contramanifestația extremiștilor maghiari de Ziua Națională: ”a fost respectat dreptul constituțional la liberă exprimare a cetățenilor”. În Covasna, manifestările publice NU AU NEVOIE DE AUTORIZAȚIE. Cu condiția să fie organizate de maghiari! DOCUMENT

December 20, 2013 •Ziua Nationala •Views: 3091

contramanifestatie ziua nationala 2013 sfantu gheorghe extremisti maghiari

În data de 2 decembrie a.c. Antena 3 aducea în atenția opiniei publice gestul mizerabil al unui grup de extremiști maghiari care la Sfântu Gheorghe, în timpul marșului de Ziua Națională, au huiduit și au scandat ”ținutul secuiesc nu este România!” și ”Străini, mergeți acasă!”.

Din informațiile prezente pe rețelele de socializare, se pare că cei care au organizat această contramanifestație sunt membrii organizației extremiste maghiare Mișcarea Tinerilor din cele 64 de comitate – HVIM, o organizație care militează pentru refacerea Ungariei Mari și moartea României. Foarte aproape de acest grup, și deci nu străin de cele petrecute, a fost și președintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, binecunoscut și el opiniei publice pentru declarațiile șovine și antiromânești.

În data de 3 decembrie a.c. solicitam public, printr-o postare pe blogul meu, o reacție conducerii Inspectoratului Județean de Jandarmi Covasna (IJJ), reprezentantă prin maior Adrian Nichifor, cu privire la lipsa de reacție a dispozitivului de jandarmi prezent la fața locului față de contramanifestația organizată de grupul de manifestanți maghiari care a scandat chiar în timpul marșului de Ziua Națională ”ținutul secuiesc nu este România!”

În Covasna nu ai nevoie de autorizație pentru proteste publice. Cu condiția să fii maghiar!

Maiorul Adrian Nichifor a reacționat. Și ce recție! După un început agramat (cu toții greșim!) maiorul Adrian Nichifor mă informează că în cauză s-a intervenit conform procedurilor legale, ”a fost respectat dreptul constituțional la liberă exprimare a cetățenilor”. Demență totală!

Știe oare maiorul Nichifor că dreptul constituțional la liberă exprimare se manifestă în spații publice doar într-un cadru civilizat și legal? Extremiștii maghiari puteau să scandeze ce vor, dar numai după ce obțineau în prealabil o autorizație de la autorități pentru o manifestație. Extremiștii maghiari (încurajați puternic de primarul din Sfântu Gheorghe, UDMR-istul Antal Arpad Andras) erau obligați, ca de altfel orice cetățean român, să solicite o autorizație a manifestației lor. Autoritățile erau obligate să le refuze autorizarea mitingului pentru data de 1 decembrie pentru simplul motiv că potrivit art. 5 din Legea nr. 60/1991 ”Organizarea si desfasurarea adunarilor publice sunt interzise in imediataapropiere a garilor, porturilor, aeroporturilor, statiilor de metrou, spitalelor , obiectivelor militare, a unitatilor economice cu instalatii, utilaje sau masini cu grad ridicat de pericol in exploatare. De asemenea, este interzisa desfasurarea simultana a doua sau mai multe adunari publice distincte, in acelasi lor sau pe aceleasi trasee, indiferent de caracterul acestora”.

Mai mult, legea prevede chiar și sancțiuni pentru situații de genul celor petrecute pe 1 decembrie la Sfântu Gheorghe. Potrivit art. 26 lit. i ”Constituie contraventii urmatoarele fapte, daca nu sunt savirsite in astfel de conditii incit, potrivit legii penale, sa intruneasca elementele constitutive ale unor infractiuni: i) organizarea sau participarea la contramanifestatii desfasurate in acelasi timp si in acelasi loc cu adunarile publice declarate, indiferent de modul lor de exprimare”.

Maiorul Nichifor încearcă, în mod mizerabil, să sugereze faptul că manifestarea extremiștilor maghiari a fost perfect legală și scuzabilă întrucât la Sfântu Gheorghe s-au aflat și reprezentenții organizației Noua Dreaptă. Aplicarea legii, în viziunea lui Nichifor, se suspendă de vreme ce la marșul de Ziua Națională de la Sfântu Gheorghe a venit și Noua Dreaptă. Dacă nu veneau, legea se aplica și la Sfântu Gheorghe.

Un grup de 20-30 persoane care se adună în spațiul public și scandează (cu privire la textul scandărilor nu cred că mai are rost să comentez nimic) nu are nevoie de autorizație. Cu condiția să fie maghiari. Sau cu condiția să scandeze împotriva Noii Drepte. Sau împotriva României. În rest, orice grup de cetățeni români care vrea să scandeze în piața publică are nevoie de autorizație, în caz contrar riscă amendarea.

Dacă un singur om protesteză în București fără autorizație este amendat

Acesta este cazul lui Alexandru Alexe, care în 2011 era amendat de către Jandrmeria Română în timp ce se afla singur în Piața Universității și își manifesta public protestul față de regimul Emil Boc.

”Alexandru Alexe, tânărul ridicat de jandarmi: S-au pregătit pentru Revoluţie! Aveau directivă internă

Alexandru Alexe şi-a exprimat public nemulţumirea faţă de actualul regim, în zona Pieţei Universităţii din Bucureşti, şi a fost la scurt timp legitimat şi ridicat de jandarmi pe motiv că ar instiga la revoltă şi ar încerca să organizeze adunări publice neautorizate. Tănărul a fost invitat în cadrul emisiunii “100 de Minute”, de la Antena 3, şi a vorbit despre reacţia jandarmilor la protestul său. “Cu patru zile înainte mi-am anunţat prietenii că voi face gestul acesta, care este ieşit din comun, dar nu au venit să mă susţină. Mi-a luat o oră să-mi fac curaj şi nu ştiam în ce direcţie va ajunge mesajul. A fost acolo un dispozitiv de peste 30 de jandarmi şi un colonel care o coordona. S-au pregătit pentru Revoluţie! Aveau directivă internă şi li s-a spus imperativ să nu permită să ajungă situaţia din România ca în Grecia”, a spus aşa zisul protestatar, marţi seară, la Antena 3”. (sursa: videonews.ro)
alexandru alexe singur piata universității amendat

De ce nu au fost împiedicați extremiștii maghiari să-și bată joc de Ziua Națională?

Nu există niciun dubiu asupra faptului că în acest caz a fost vorba de o contramanifestație a extremiștilor maghiari. La fel, nu există niciun dubiu cu privire la faptul că șesul IJJ Covasna refuză să sancționeze organizatorii și participanții la această manifestare publică neautorizată. Doar doi indivizi din grupul de 20-30 de persoane au fost sancționați. Șeful IJJ Covasna știa foarte bine ora și locul în care acest grup de extremiști maghiari se va aduna pentru a merge în centrul municipiului Sfântu Gheorghe pentru a tulbura marșul de Ziua Națională. În loc să-i împiedice să manifeste în centrul orașului, șeful IJJ Covasna a dispus prezența unu grup de jandarmi la locul de întâlnire al acestui grup, care a fost păzit de către jandarmi, extremiștii maghiari nefiind împiedicați în niciun fel să manifeste anti-românesc și să tulbure marșul de Ziua Națională.

Inspectorat Jandarmi Covasna Dan Tanasa extremisti maghiari Ziua Nationala 2013

Aplicați legea, domnule maior!

Șeful IJJ Covasna are informații complete cu privire la identitatea celor care au manifestat fără autorizație de Ziua Națională la Sfântu Gheorghe. Îi recomand maiorului Adrian Nichifor să aplice prevederile legale și să-i sancționeze pe toți cei care au manifestat fără autorizație de Ziua Națională. Asta dacă nu vrea ca la anul, tot de Ziua Națională, să se trezescă cu vreo câteva sute de extremiști maghiari care, încurajați de aberațiile sale, să vină să-și manifeste dreptul constituțional la liberă exprimare tot fără autorizație. Sunteți dispus să riscați asta, domnule maior? Sau mai bine aplicați legea?

Tags: , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

11 Responses to EXCLUSIV. Șeful Jandarmeriei Covasna despre contramanifestația extremiștilor maghiari de Ziua Națională: ”a fost respectat dreptul constituțional la liberă exprimare a cetățenilor”. În Covasna, manifestările publice NU AU NEVOIE DE AUTORIZAȚIE. Cu condiția să fie organizate de maghiari! DOCUMENT

 1. […] decembrie 2013 membrii HVIM au tulburat marșul de Ziua Națională de la Sfântu Gheorghe (detalii aici). UDMR nu a condamnat gestul […]

 2. Kviatkovski says:

  Nu trebuie sa mai comentam alt ceva decat atat ; cum de a ajuns acest Nichifor inspector sef cand este doar maior si legea prevede ca pt a ocupa functia de inspector sef trebuie sa ai gradul de cel putin Lt colonel si functia de colonel.Asa dupa cum stiti sunt sigur ca aceasta functie a ocupat-o politic alt fel nu este posibil la un grad atat de mic.Va dati seama ca acest om are in subordine colonei ?Si dupa modul cum a dat raspunsul m-am lamurit.Sa fim sanatosi. Pana nu se va lua masuri contra celor trei partide sovine si a celor care le conduc in frunte cu primarul mun Sf Gheorghe si presedintele CJ nu se va rezolva nimic.Da dupa parerea meanu credeti ca trebuia sa se autosesizeze domnii procurori militari ?????

 3. eugenb says:

  Seful IJJ Covasna din ce am citit a incalcat in mod voit Lg.550/2004 art. 23 al.3 – “(3) Cadrelor militare din Jandarmeria Romană li se aplică dispoziţiile Legii nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare – (http://www.avocatura.com/ll580-legea-jandarmeriei.html#ixzz2pQ68vZiC ), coroborat cu Lg.80/1995 art. 7 “(…) Profesia de ofiţer, maistru militar sau subofiţer în activitate incumbă îndatoriri suplimentare, precum şi interzicerea ori restrângerea exercitării unor drepturi şi libertăţi, potrivit legii.”, art. 8 Cadrele militare au următoarele îndatoriri principale: a) să fie loiale şi devotate statului român şi forţelor sale armate, să lupte pentru apărarea României, la nevoie până la sacrificiul vieţii, să respecte şi să apere valorile democraţiei constituţionale;”, art. 28 “Cadrelor militare în activitate le este interzisă exercitarea următoarelor drepturi: a) să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă prin orice mijloace sau alte activităţi în favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru funcţii publice;”. Precum si: art.29 “Cadrelor militare în activitate le este restrânsă exercitarea unor drepturi şi libertăţi, astfel: a) opiniile politice pot fi exprimate numai în afara serviciului; b) exprimarea în public a unor opinii contrare intereselor României şi forţelor armate nu este permisă; (…) d) aderarea la culte religioase este liberă, mai puţin la cele care, potrivit legii, contravin normelor de păstrare a ordinii publice, precum şi la cele care încalcă bunele moravuri sau afectează exercitarea profesiei; (…)
  g) participarea la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau întruniri cu caracter politic ori sindical este interzisă, cu excepţia activităţilor la care se participă în misiune;”. Este interesant de a vedea si ce prevede aceiasi Lege nr.80/1995 la “Sanctiuni”: Art. 33 – Pentru abateri de la disciplina militară, neîndeplinirea îndatoririlor, încălcarea normelor de conduită militară, a regulilor de convieţuire socială, ofiţerilor, maiştrilor militari şi subofiţerilor li se pot aplica următoarele sancţiuni disciplinare: avertisment; mustrare scrisă; retrogradare în funcţie; amânarea înaintării în gradul următor pe timp de 1-2 ani.” – (http://legeaz.net/legea-80-1995-statutul-cadrelor-militare/art-33-recompense-si-sanctiuni-indatoririle-si-drepturile-cadrelor-militare ). Art.34 – “(…) sancţiunile disciplinare se aplică potrivit regulamentelor militare”.
  Interesant mi se pare de observat si prevederea art.34 a Lg.5550/2004, citez: “Art. 34. – (1) Intervenţia in forţă se dispune in scris de către prefectul sau inlocuitorul acestuia din municipiul Bucureşti, respectiv din judeţul in care s-a produs una dintre situaţiile prevăzute la art. 29” – se refera de conditiile cand este nevoie sa se aplice “forta” de catre Jandarmi (http://www.avocatura.com/ll580-legea-jandarmeriei.html#ixzz2pQD6ZPZC ). Ramane de vazut daca Jandarmi ce se aflau in zona cu pricina actionau “la Ordin” (aprobarea interventiei intr-o “Zi Nationala” se comunica in 4 ore la Comandamentul Operativ de la Bucuresti) sau nu. Tot cum ramane de vazut, daca cei care organizau acea manifestare “religioasa” (in ziua care era decretata pe intreaga Romania a festivitatilor de sarbatorire a “Ziua Nationala a Romaniei”) aveau obtinuta “Aprobarea” Primariei” (in mod efectiv, sau poate s-a obtinut “retroactiv” (contrar Legii) , precum, ramane de vazut ce a facut Prefectul local in acest caz pentru ca Legea sa fie respectata.

 4. […] 1 decembrie 2013. Sfântu Gheorghe, județul Covasna. 30 de cetățeni români de etnie maghiară pot zbiera ce vor fără autorizație și nu li se întâmplă nimic. Jandarmii le respectă dreptul constituțional la liberă exprimare. Detalii aici. […]

 5. imperrio88 says:

  Dane,eu cred ca o adresa superiorilor acestui functionar public era cat se poate de nimerita.Despre amenintarea ta cu moartea……..nimic….vad ca nu reusesc sa-l gaseasca pe nemernicul ala…ori nu se sinchisesc.Cred ca trebuie sa facem ceva in privinta asta,ce spui?

 6. Sebastian says:

  Art. 249 din Codul penal prevede:
  Neglijenţa în serviciu = ,,Încălcarea din culpă, de către un funcţionar public, a unei îndatoriri de serviciu, prin neîndeplinirea acesteia sau prin îndeplinirea ei defectuoasă, dacă s-a cauzat o tulburare însemnată bunului mers al unui organ sau al unei instituţii de stat ori al unei alte unităţi din cele la care se referă art. 145 sau o pagubă patrimoniului acesteia ori o vătămare importantă intereselor legale ale unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 2 ani sau cu amendă.
  Fapta prevăzută în alin. 1, dacă a avut consecinţe deosebit de grave, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 10 ani.”

  Dupa cum bine vedeti, textul legal are in vedere si protejarea intereselor legitime ale unei persoane. Eu personal nu am fost la Sf. Gheorghe pe 1 Dec, dar daca asi fi fost cu siguranta m-asi fi simtit lezat. Fiind roman am tot dreptul sa ma bucur de ziua nationala a Romaniei fara a avea parte si de manifestatiile unor extremisti care intr-o zi atat de importanta, in mod ilegal, au manifestat pentru ceva ce este antiromanesc, jignindu-ne pe aceasta cale si instigand la violenta.

  Eu personal, in locul dumneavoastra asi fi facut mai degraba o plangere penala nu o scrisorica. Plangerea penala, se poate inainta in cazul acesta catre superiorul celui vinovat, ori catre autoritatea ierarhic superioara.

  Toate cele bune !

 7. radu says:

  Bucurie mare, le face Ponta facultate de medicina la UMF – probabil fiindca au votat Codul Penal alaturi de PSD

  http://erdely.ma/oktatas.php?id=155069&cim=akkreditaltak_a_mogye_magyar_tagozatat

 8. dac-liber says:

  -pa-i nu am inteles, in harghita ,nut-i trebuie autorizatie decat daca esti roman?—–stai putin -in romania exista -mai multe legi?–se aplica legile dupa nationalitate?–ce-i porcaria asta?–ori e lege -ori nu e-?–cine-i mai presus de lege?–cine?
  —-stie seful jandarmeriei legea-asa se pune problema sau mai bine zis—jandarmeria este subordonata prefectului -nu?-prefectul de harghita ce e?–roman?-nu—-si atunci ce treaba are seful jandarmeriei cu -romani–nici ,unul–el este platit de prefect–nu poate sa faca ordine ,pentru ca prefectul i-i taie solda de merit si pe buna dreptate-omul are copii de crescut, are rate -ca tot omul –si atunci????????———-??????–!!!!!!!!!!!–traiasca ponta in frunte cu tovarasul iliescu-constantinescu-basescu si –toti cacati din politica romaneasca a ultimilor 23 de ani–

 9. gigi says:

  trebuiau rupti cu bataia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Șeful Jandarmeriei Covasna despre contramanifestația extremiștilor maghiari de Ziua Națională: ”a fost respectat dreptul constituțional la liberă exprimare a cetățenilor”. În Covasna, manifestările publice NU AU NEVOIE DE AUTORIZAȚIE. Cu condiția să fie organizate de maghiari! DOCUMENT"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-seful-jandarmeriei-covasna-despre-scandarile-extremistilor-maghiari-de-ziua-nationala-a-fost-respectat-dreptul-constitutional-la-libera-exprimare-a-cetatenilor-in-covasna/