Guvernul „portocaliu” din Ucraina pregateste asimilarea romanilor din Ucraina

August 13, 2009 • antiromanism, diaspora, Romania, Romanian Global News, Ucraina • Views: 1575

În 2010 Ministerul învăţământului din Ucraina se pregăteşte să anuleze în şcolile minorităţilor naţionale examenele de absolvire în limba maternă si inlocuirea lor cu examene in ucraineana. Masura ar veni practic sa anuleze motivatia de a invata in limba materna si ar duce la asimilarea rapida a elevilor romani din Ucraina, transmite Romanian Global News.
Comentând recent aceste iniţiative, deputatul în Parlamentul Ucrainei Ion Popescu şi preşedintele Uniunii Interegionale „Comunitatea Românească din Ucraina” a declarat, că de când au venit portocalii la putere şi ministru a învăţământului a devenit Ivan Vacarciuc, se face tot pentru a crea condiţii de asimilare a minorităţilor naţionale prin şcoli. „În primul rând, în art.24 al Constituţiei Ucrainei se spune că sunt interzise discriminări sau privilegii după principii de limbă, apartenenţă etnică, etc. Reeşind din aceasta, copiii – reprezentanţi ai minorităţilor naţionale, care studiază in limba maternă au dreptul să susţină examene şi teste atât la absolvire cât şi la intrare la facultate în limba în care şi-au făcut studiile. În al doilea rând, conform p.3 art.22 al Constituţiei Ucrainei la adoptarea noilor legi nu se permite îngustare conţinutului şi volumului de drepturi deja existente. De aceea nici actele normative ale instituţiilor (precum ordinile Ministrului învăţământului) nu pot să micşoreze volumul de drepturi deja existente. Şi cel mai important e că Ucraina devenind un stat independent a adoptat „Declaraţia de drepturi a naţionalităţilor Ucrainei”, în care se spune clar despre drepturile lingvistice a minorităţilor naţionale, inclusiv dreptul la învăţământ în limba maternă. De atât ceea ce intreprinde guvernul de azi în acest domeniu este îndreptat contra acestei Declaraţii, contra normelor constituţionale şi totodată contra normelor internaţionale şi a obligaţiunilor asumate de Ucraina prin semnarea Cartei Europene cu privire la limbile regionale şi minoritare, Convenţiei Cadru de protecţie a minorităţilor naţionale, Recomandărilor 1201 a Consiliului Europei, etc. Aşa ceva deloc nu este în stil european. Portocalii declară în întreaga Europă că sunt proeuropeni, dar prin acţiuni dau dovadă de un naţionalism din secolul XIX.”
Deputatul roman Ion Popescu, a declarat că Partidul Regiunilor, din fracţiunea căruia face parte, este categoric contra politicii de asimilare a minorităţilor naţionale promovate de Ministerul învăţământului. „Trebiue să studiem pe deplin în şcoli limba ucraineană, totodată trebuie ca copiii să poate vorbi liber şi în alte limbi de conversaţie internaţională. Trebuie în acelaşi timp ca copiii noştri să aibă dreptul de a studia în limba maternă şi să dea examene în limba în care au învăţat. Iar funcţionarii care promovează asimilarea minorităţilor naţionale prin şcoli trebuie să ştie că mai degrabă sau mai târziu trebuie să răspundă pentru acţiunile lor, care pot fi calificate anticonstituţionale.”
Reamintim ca in Ucraina traiesc peste jumatate de milion de romani in Maramuresul istoric (Transcarpatia), Nordul Bucovinei si Sudul Basarabiei (regiunea Odesa).
Sursa: Romanian Global News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend