La Sfantu Gheorghe ungurii platiti din banii romanilor comemoreaza Trianonul

May 29, 2009 • iredentism, PCM, sovinism, Tinutul Secuiesc, Trianon, Ungaria • Views: 919


Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) din judetul Covasna a inceput pregatirile pentru comemorarea, la 4 iunie a.c, a 89 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon, care a consfintit destramarea Imperiului austro-ungar si alipirea Transilvaniei la Romania.

Anuntul a fost facut, joi, de vicepresedintele PCM, Gazda Zoltan, in acelasi moment in care, in intreaga tara, au avut loc manifestari dedicate Zilei eroilor.

Dupa opinia acestuia, 4 iunie este “zi de doliu pentru membrii comunitatii maghiare din Ardeal, deoarece au fost despartiti de patria mama”.

Momentul semnarii Tratatului de la Trianon va fi marcat joi, la ora 17,30, in parcul central din Sfantu Gheorghe, printr-o ceremonie al carei debut va fi anuntat prin bataile simultane ale clopotelor bisericilor istorice maghiare.

“Scopul comemorarii este de a incerca sa gasim modalitatea de a pastra identitatea maghiarimii dupa acest dictat tragic pentru natiune. Cerem participantilor sa vina cu panglici de doliu, in numar cat mai mare”, a spus liderul PCM, care si-a exprimat speranta ca si membrii UDMR vor lua parte la acest eveniment.

Invitat de onoare va fi profesorul de istorie, dr. Kiszely István, din Ungaria.

Tratatul de la Trianon a fost semnat la 4 iunie 1920, intre Puterile Aliate invingatoare in primul razboi mondial si Ungaria, in calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat invins in primul razboi mondial.

Tratatul a fost semnat in Palatul Marele Trianon de la Versailles (Franta) de catre 16 state aliate (inclusiv Romania), pe de o parte, si de Ungaria, de cealalta parte. (Sursa: Agerpres)

One Response to La Sfantu Gheorghe ungurii platiti din banii romanilor comemoreaza Trianonul

  1. Anonymous says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend