Mihai Viteazul, în presa maghiară din Covasna: „simbol al statului securist paranoid”

February 25, 2016 • sovinism maghiar • Views: 14956

Cotidianul de limba maghiară Haromszek, ce apare în Covasna, batjocorește imaginea marelui voievod al românilor, Mihai Viteazul. Într-un articol din luna ianuarie a.c., Piața Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe este catalogată drept „simbol al statului securist paranoid”.

Vezi și EXCLUSIV. Secuii, îndemnați să se înroleze în Armata Naţională Secuiască pentru eliberarea „Pământului Secuiesc”

Redau mai jos traducerea articolului din limba maghiară:

„Ne-ar limita şi libertatea

In cazul în care un organism ales, autoguvernarea locală, nu are atribuţii în baza cărora să decidă cum să arate piaţa centrală a localităţii, să nu mai vorbim despre democraţie, să nu ne îmbătăm cu apă rece spunând că trăim într-un stat de drept. Dacă primăria trebuie să ceară avizul serviciului secret pentru a planta flori şi copaci, vorbim mai degrabă despre superioritatea serviciilor de informaţii, despre un stat poliţienesc, despre dictatură, şi nu despre democraţie sau autoguvernare. In Sfântu Gheorghe, aceasta este situaţia: autoguvernarea oraşului nu poate finaliza reorganizarea pieţei centrale, deoarece la sugestia ranchiunoşilor de serviciu, a celor care îşi asigură supravieţuirea prin calitatea lor de români, prefectura a atacat planul de reorganizare, instanţa dându-i dreptate. In locul în cauză se află un morman uriaş de pământ. Pe o parte se află piaţa centrală plină de viaţă, iar pe partea cealaltă se află Piaţa Mihai Viteazul, ca simbol al statului securist paranoid. (…) Imaginea oraşului va putea fi modificată mai devreme sau mai târziu. (…) Marea întrebare este în ce direcţie va evolua democraţia românească din ce în ce mai absurdă. (…) Problema o constituie nu numai atitudinea antimaghiară ridicată la nivel de putere de stat. Trebuie să amintim nu numai că ne privează inclusiv de drepturile noastre obţinute cu dificultate, că în lupta dusă împotriva simbolurilor noastre nu renunţă nici în privinţa limitării propriilor noastre simboluri. La 26 de ani de la schimbarea din anul 1989, ne aflăm în situaţia în care pentru reorganizarea pieţei să fie nevoie de aviz din partea serviciului secret. In lipsa unor dovezi, tineri maghiari sunt arestaţi şi, sub acest pretext, întreaga noastră comunitate primeşte stigmatul terorismului. După 26 de ani, în România ne sunt ştirbite nu numai drepturile minoritare, ci ne este limitată şi libertatea.

Sursa: Cotidian: Haromszek (Covasna) nr. 7700 din 20.01.2016, autor Farcadi Botond (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

Notă: Primăria Sfântu Gheorghe a pierdut procesul cu Prefectura Covasna în cazul reamenajării pieței centrale din Sfântu Gheorghe (detalii aici).

FOTO: cunoastelumea.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , ,

2 Responses to Mihai Viteazul, în presa maghiară din Covasna: „simbol al statului securist paranoid”

  1. George says:

    Se oftica unii ca avem simboluri nationale, care sunt vii in mintea si in sufletul nostru.

  2. mihai viteazul says:

    Vai de capul nostru, ce se poate intampla in tara asta… 🙁

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend