NOI INCITĂRI ȘOVINE. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc: Toată lumea care trăiește din impozitele secuilor trebuie să cunoască OBLIGATORIU limba maghiară

February 25, 2013 •UDMR •Views: 2028

Raduly Robert, primarul UDMR din Miercurea Ciuc

Raduly Robert, primarul UDMR din Miercurea Ciuc

Steag secuiesc de mari dimensiuni, ridicat pe un catarg în centrul municipiului Miercurea Ciuc

Un steag secuiesc, având dimensiunea de 4,8 m x 3 m, a fost ridicat pe un catarg, luni seara, în centrul municipiului Miercurea Ciuc, în cadrul unui eveniment la care au participat aproximativ 400 de persoane, informează agerpres.ro.

Chiar dacă acţiunea a fost organizată de Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT), unul dintre cei care s-au adresat asistenţei a fost primarul UDMR din Miercurea Ciuc, Raduly Robert, care a spus că limba maghiară trebuie să fie obligatorie pentru toţi cei care trăiesc în aşa zisul Ţinut Secuiesc, inclusiv pentru corespondenţii de ştiri. Raduly a criticat şi faptul că a fost amendat pentru discriminare, întrucât a impus cunoaşterea limbii maghiare ca şi condiţie pentru ocuparea unui post la primărie.

“Ziua de azi este importantă pentru noi (…) este ziua în care trebuie să spunem clar că cunoaşterea limbii maghiare este obligatorie, nu discriminativă, ci obligatorie. Începând de la prefect, corespondenţii televiziunilor şi ai radiourilor româneşti, toată lumea care trăieşte din impozite, din impozitele secuilor, trebuie să ne cunoască limba, limba noastră maternă”, a declarat Raduly Robert.

La rândul său, preşedintele PPMT Miercurea Ciuc, Toke Erwin, a afirmat într-o declaraţie de presă, că steagul secuiesc şi autonomia nu sunt împotriva nimănui, iar românii trebuie să înţeleagă acest lucru.

“Vrem să demonstrăm că steagul secuiesc ne reprezintă pe toţi cei care locuiesc aici, în ţinutul secuiesc, pe toţi secuii şi nu putem să lăsăm ca cineva să spună că nu avem voie să-l punem unde vrem noi. Acest steag nu e împotriva nimănui, e pentru secui. Ştiu că odată şi românii vor înţelege că acest steag şi autonomia ţinutului secuiesc nu e contra nimănui. E pentru secuime, e pentru toţi locuitorii care locuiesc în acest ţinut”, a spus Toke Erwin.

La rândul său, preşedintele Consiliului Secuiesc din Sfântu Gheorghe, Gazda Zoltan, a spus că drapelul le dă secuilor forţă şi speranţă pentru autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc, iar românii trebuie să ţină cont de idealurile lor.

Şi alte persoane prezente la manifestare au susţinut că steagul secuiesc este un simbol al comunităţii şi este un lucru firesc să fie arborat.

“Eu nu înţeleg de ce ar deranja pe cineva. Acum vrem să demonstrăm că noi am dori să avem acest simbol ca să-l putem folosi oricând. (…) Ceva în sufletul meu îmi spune să fac orice pentru acest simbol, ca să port cu demnitate şi dârzenie”, a afirmat Szilagy Arpad, care face parte din Asociaţia Deţinuţilor Politici din Harghita.

Steagul respectiv, de culoare albastră, pe care se află o dungă aurie, alături de soare şi lună, a fost ridicat în acordurile imnului secuiesc. Mai mulţi husari au dat onorul, în momentul arborării. Steagul flutură acum pe un catarg de 7,5 m, amplasat pe domeniul public, în faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc. Organizatorii spun că au autorizaţie de la Primărie pentru trei luni, dar speră să o poată prelungi.

Sursa: Jurnalul Național

Tags: , , , , ,

5 Responses to NOI INCITĂRI ȘOVINE. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc: Toată lumea care trăiește din impozitele secuilor trebuie să cunoască OBLIGATORIU limba maghiară

 1. barbie says:

  HAI NU SERIOS!Ce abereaza asta aici?asta vor ei…fara sa se gandeasca ca astfel se limiteaza singuri(nevorbind limba romana) ei n-au ce sa mai caute in alte localitati din Romania, nu stiu sa ceara nici un pahar cu apa.Romanii vor pleca de-acolo daca asta vor dar ajutor sa primeasca numai de la Ungaria, in acest caz.

 2. manix says:

  UNGURII NU SE LASA DECAT DACA SE AJUNGE LA RAZBOI

 3. Marcu Eugen says:

  Radu-ly nu este nume romanesc maghiarizat ? Cum se face ca urmasii romanilor maghiarizati sunt cei mai antiromani ? Domn primar, se rasucesc in mormant strabunicii tai romani cand te aud si te vad.

  Si steagul – zicea Szekeres Attila cel mai mare heraldist maghiar – ca este un fals luat dupa o fata de perna. Trebuie sa fii dement sa ajungi sa idolatrizezi fete de perna.

 4. Afumatul de Niro says:

  Sa-l vedem pe Ponta acum.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend