"Opriti mineriada financiara si culturala de la Rosia Montana!"

August 6, 2010 • Asociatia Noi Romanii, Formula As, Rosia Montana, valori nationale • Views: 835

Rosia Montana are noi partizani de nadejde.

Tineri din toata tara se ridica in apararea ei. In vreme ce compania Gold Corporation cheltuieste milioane de euro pe reclame aiuristice, ce promit profituri enorme, imposibil de realizat de pe urma unui proiect minier, adolescentii ies in strada sa protesteze impotriva ticalosiei.
Doar in ultimele doua luni, au avut loc patru manifestari importante, care merita mentionate, cu atat mai mult cu cat mass-media scrisa si audio-vizuala (impanata bine de reclame platite de Gold Corporation) le-a ignorat in mod rusinos. Este vorba de tinerii care fac parte din organizatiile “Greenpeace Romania”, “Greenpeace Ungaria”, Re. Generation, “Bucuresti”, Noii Golani, Militia Spirituala, EcoCivica, Salvati Dunarea si Delta, Agentia de Monitorizare a Presei, Salvati Bucurestiul, R.E.P.E.R. Paris si Heritage.

Greenpeace in lanturi

Potrivit coordonatorului de campanii al organizatiei Greenpeace Romania, Crisanta Lungu, demonstratia din 12 mai, din fata Ministerului Mediului, a avut drept scop informarea ministrului Borbely Laszlo cu privire la ilegalitatea Certificatului de urbanism depus de catre RMGC la minister. Activistii prestigioasei organizatii, deghizati in soldati romani, au montat in fata ministerului o replica a minei Alburnus Maior, aluzie la vechile galerii romane din Rosia Montana. Scenarii expresive pe strazile Bucurestiului Pe durata protestului, voluntarii Greenpeace au impartit pliante trecatorilor si i-au invitat pe angajatii ministerului sa treaca prin tunelul improvizat. Actiunea a durat o ora si s-a incheiat odata cu venirea jandarmilor la fata locului. Reprezentantii Greenpeace i-au cerut ministrului Mediului respingerea documentatiei depuse de catre compania Rosia Montana Gold Corporation, in vederea obtinerii acordului de mediu pentru proiectul minier. In acest sens, tinerii i-au adus la cunostinta ministrului mai multe incalcari ale legislatiei in vigoare, atragandu-i atentia asupra faptului ca certificatul de urbanism a fost emis ilegal. Astfel, Proiectul de exploatare miniera depus de compania RMGC cuprinde si masivul Carnic, desi este inclus in patrimoniul national. Cu toate ca s-a incercat scoaterea acestuia de pe lista obiectivelor de patrimoniu, hotararea definitiva si irevocabila a Curtii de Apel Brasov, confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie, plaseaza definitiv acest obiectiv in randul monumentelor protejate de lege. Totodata, legea romana nu permite eliberarea mai multor certificate de urbanism pentru acelasi proiect (legea 554/2004 privind contenciosul administrativ), in timp ce documentul depus de Gold Corporation este al patrulea de acelasi tip. Ministerul nu ar trebui sa accepte certificatul RMGC, cata vreme la Consiliul Judetean Alba a fost depusa o plangere prealabila. In cazul nesolutionarii cererii in termenul legal de 30 de zile, Consiliul Judetean Alba, care obisnuieste sa emita in serie documente de urbanism ilegale, va fi chemat in instanta, pentru anularea acestui certificat. In plus, conform declaratiilor oficiale ale Ministerului Culturii si Patrimoniului National, au fost demarate procedurile de includere a zonei Rosia Montana in patrimoniul UNESCO. In aceste conditii, activistii Greenpeace cer ministrului Mediului si Padurilor sa respecte legea, cu atat mai mult cu cat domnul Borbely se angajeaza cu fiecare ocazie ca o va respecta cu strictete.

Integral in Formula AS

One Response to "Opriti mineriada financiara si culturala de la Rosia Montana!"

  1. Antiignorantu says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend