PCM, amendat cu 5000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică

December 11, 2014 •extremism maghiar •Views: 1909

Kelemen Hunor, preșeintele UDMR, și Biro Zsolt, președintele PCM, au semnat un acord de colaborare în martie a.c. (FOTO: nyugatijelen.com)

Kelemen Hunor, preșeintele UDMR, și Biro Zsolt, președintele PCM, au semnat un acord de colaborare în martie a.c. (FOTO: nyugatijelen.com)

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna a fost amendată de Prefectură cu suma de 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică organizată pe 4 iunie în municipiul Sfântu Gheorghe, cu prilejul Zilei solidarităţii naţionale a maghiarilor şi comemorării Tratatului de la Trianon, transmite Agerpres.

Sancţiunea a fost aplicată în temeiul HG 1157/2001 privind Normele de arborare a drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României, care prevede, la capitolul II, articolul 16 că „imnul naţional al altor state se intonează numai cu prilejul vizitelor, festivităţilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreună cu imnul naţional al României, înaintea acestuia”.

Preşedintele PCM, Biro Zsolt a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că gestul prefectului reprezintă o „provocare” la adresa comunităţii maghiare şi a menţionat că va contesta amenda.

„Legea prescrie în acest caz o amendă cuprinsă între 2500 şi 5000 de lei, prefectul a aplicat amenda maximă, ceea ce, credem noi, denotă rea-credinţă, rea-voinţă din partea lui (…) Imnul acesta este un cântec bisericesc, este un psalm, un cântec sfânt al nostru, este imnul maghiarilor, nu numai al Ungariei (…) şi dacă în România vorbim despre stat de drept şi vorbim de democraţie atunci cred că trebuie să ridicăm glasul în această privinţă, nu putem crea un precedent pentru că ar fi unul foarte periculos şi trebuie să facem tot posibilul ca legislaţia să fie schimbată. Normal ar fi ca într-o ţară europeană să putem intona toate imnurile statelor membre (…) Vom contesta, nu vom plăti amenda (…) Din 1989 încoace, au trecut 25 de ani de la Revoluţia de la Timişoara, şi de atunci la fiecare manifestare a comunităţii maghiare a fost intonat acest imn, iar prefectul s-a gândit acum să se lege de acest lucru. Eu consider că este un gest politic (…) şi putem vorbi de o provocare împotriva comunităţii maghiare”, a spus Biro Zsolt.

Nota mea: în data de 6 iunie a.c. l-am sesizat pe prefectul județului Covasna, Marius Popica, cu privire la această contravenție (documente aici). Până acum a refuzat să aplice legea. Mă bucur că până la urmă a ales calea legalității. Rămâne de văzut dacă v-a continua pe acest drum.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "PCM, amendat cu 5000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/pcm-amendat-cu-5000-de-lei-pentru-intonarea-imnului-ungariei-la-o-manifestare-publica/