PREFECTUL E ORB? Mașinile Poliției Locale din Odorheiul Secuiesc inscripționate ILEGAL în limba maghiară

August 29, 2015 • Harghita • Views: 3784

Cu acordul prefectului județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, mașinile Poliției Locale din Odorheiul Secuiesc sunt inscripționate, în mod ilegal, și în limba maghiară.

Vezi și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Odorheiul Secuiesc sancționat de CNCD pentru că DISCRIMINEAZĂ ROMÂNI PE CRITERII ETNICE DOCUMENT

Mai mulți cititori ai blogul meu mi-au semnalat modul în care sunt inscripționate mașinile Poliției Locale din municipiul Odorheiul Secuiesc, condus de primarul UDMR Bunta Levente. Cititorii m-au întrebat dacă este legal ca mașinile Poliției Locale din Odorheiul Secuiesc să fie inscripționate în acest mod.

Subliniez faptul că în acest caz este vorba de Poliția Locală, aflată în subordinea primarului, nu de Poliția din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Inscripționarea mașinilor Poliției Locale din Odoreheiul Secuiesc în acest mod este perfect ilegală, sens în care aduc și argumentele legale.

În primul rând, inscripționarea în acest mod, în limba maghiară pe lateral și în limba oficială de stat pe spatele mașinii, încalcă caracterul de limbă oficială de stat a limbii române. Inscripțiile oficiale se realizează cu respectarea caracterului de limbă oficială de stat a limbii române. Astfel, limba maghiară trebuie amplasată sub limba română, singura limbă oficială de stat. Cu privire la ordinea limbilor în cazul inscipțiilor oficiale există deja o sentință definitivă și irevocabilă prin care primarul UDMR din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad Andras, a fost obligat să respecte caracterul de limbă oficială de stat a limbii române (document aici).

Doar că în acest caz nu poate fi invocat dreptul cetățenilor aparținând minorității naționale de a utiliza limba maternă în relația cu autoritățile publice. Asta pentru că în România limba oficială este limba română, actele publice se realizează obligatoriu în limba română iar denumirea instituțiilor publice nu poate face obiectul acestui drept al minorității. Ca atare, traducerea denumirii instituției publice ”Poliția Locală Odorheiul Secuiesc” în limba maghiară, ”Helyi Rendorseg Szekelyudvarhely” este perfect ilegală. În acest sens există o somație adresată președintelui CJ Covasna, UDMR-istul Tamas Sandor, de către prefectul județului Covasna, Dumitru Marinescu, prin care i se pune în vedere extremistului maghiar că utilizarea denumirii instituției în limba maghiară pe actele oficiale este ilegală (detalii aici).

Mai mult chiar, cu privire la ilegalitatea inscripționării mașinilor Poliției Locale cu denumirea în limba maghiară există și o sentință definitivă și irevocabilă a Înaltei Curți de Casație și Justiție. În 2014, magistrații Înaltei Curți de Casatie si Justitie au anulat decizia Consiliului National pentru Combaterea Discriminării, prin care Inspectoratul Judetean de Politie Cluj a fost obligat sa inscriptioneze mașinile din localitatea Savadisla și in limba maghiară (detalii aici).

Ca atare, traducerea denumirii instituților publice (în acest caz și amplasarea lor în spații publice) este perfect ilegală.

Subliniez faptul că această ilegalitate are loc cu largul concurs al prefectului județului Harghita, Jean-Adrian Andrei, și cu complicitatea deputatului PSD de Harghita, Mircea Dușa, ministrul Apărării Naționale. Primul refuză să aplice legea în județ iar cel de-al doilea îl menține în funcție pe primul.

FOTO: facebook.com

Tags: , , , , , , ,

2 Responses to PREFECTUL E ORB? Mașinile Poliției Locale din Odorheiul Secuiesc inscripționate ILEGAL în limba maghiară

  1. […] mea: prefectul a acționat legal în acest caz și mi-a dat dreptate, după cum m-am pronunțat deja pe acest subiect. Din păcate actualul prefect de Harghita e complice la foarte multe alte […]

  2. […] Tănasă is. „Ez így nem mehet tovább!” – háborgott Facebookon Diaconu, Dan Tănasă pedig blogján Hargita  megye prefektusát ostorozta, amiért ezt lehetővé teszi. Mindkettő […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to friend