PROPAGANDĂ REVIZIONISTĂ. Revista 22, despre ”injustul Tratat de la Trianon” și despre ”mitul Unirii de la 1 decembrie 1918”

April 28, 2015 •revizionism maghiar •Views: 5992

FOTO. Alexandru Lăzescu, redactor-șef al Revistei 22 (activenews.ro)

Un articol publicat în data de 14 aprilie a.c. de Revista 22, editată de Grupul pentru Dialog Social, face propagandă în favoarea revizionismului maghiar. 

Articolul intitulat ”Adevăr istoric contra mitologie naţională”, semnat de un anume Dini G. Jónas, vorbește despre mitul Marii Uniri și despre injustul Tratat de la Trianon prin care Ungariei i-au fost răpite ”şirul de trei oraşe din apropiere de frontieră”.

Delirul revizionist maghiar, găzduit de paginile Revistei 22, și deci susținut de intelectualii Grupului pentru Dialog Social, nu se oprește aici. Autorul textului concluzionează chiar faptul că românii din Transilvania au fost forțați să se unească cu România. Potrivit acestuia, românii din Transilvania ar fi fost mai interesați să rămână în Ungaria, ”cu o largă autonomie”.

Lecturând articolul din Revista 22 am impresia că-l citesc pe Laszlo Tokes sau că-l ascult pe Csibi Barna. Îmi este foarte greu, dacă nu imposibil, să văd care sunt diferențele dintre acest articol asumat de Revista 22 și acțiunile și discursurile liderilor UDMR, PCM, PPMT sau ale altor organizații maghiare care militează pentru separatism pe criterii etnice și anularea Tratatului de la Trianon.

Despre ce fel de viață au avut românii din Transilvania sub dominația grofilor maghiari a vorbit, cu documente, istoricul dr. Vasile Lechințan aici (doar un singur exemplu).

Despre ”eminentul” istoric Lucian Boia a vorbit foarte clar prof. univ. dr. Ioan Scurtu aici.

Față de articolul stupefiant găzduit de paginile Revistei 22 a reacționat, pe blogul său, scriitorul Dan Culcer:

”Am trimis redacției următorul comentariu, spre publicare :

Rugăm redacția revistei să producă o notă privitoare la activitatea științifică, deci privitoare la competență minimală a semnatarului acestei opinii, Dini G. Jónas. Că să putem aprecia argumentele lui Jónas, trebuie să știm puțină istorie ca să le încadrăm acolo unde își au locul, în ideologia revanșarda a iredentismului maghiar care are un repertoriu bine structurat din 1919. Argumentul orașului locuit de maghiari și înconjurat de sate românești este însă contra-productiv, de vreme ce demonstrează contrariul, prezența majorității demografice românești în numele căreia s-a făcut Unirea. Redacția ar trebui să caute un redactor competent pentru a evita publicarea unor astfel de opinii orientate sau pentru a le putea comenta echilibrat. Lucian Boia va fi tradus în maghiară și susținut de presă maghiară tocmai fiindcă cântă în struna acestui iredentism. Că Lucian Boia scrie ce scrie, cu argumente istorice alese ca să demonstreze tezele preconcepute ale revizionismului istoric practicat de el, asta se poate discută în cadrul presei de specialitate mai bine decât prin astfel de note de pripas.  Dan Culcer” (sursa aici)

revista 22 susține revizionismul maghiar

Articolul din Revista 22 poate fi consultat aici.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to PROPAGANDĂ REVIZIONISTĂ. Revista 22, despre ”injustul Tratat de la Trianon” și despre ”mitul Unirii de la 1 decembrie 1918”

  1. Tudora Sorin-Claudiu says:

    Platiti de Soros ce dracu’ sa faca? Asta este meseria lor!

  2. Ghanima says:

    Tratatul de la Trianon a fost mai degraba injust pentru Romania, deoarece nu s-au putut recupera toate teritoriile romanesti de la vest de Tisa si sud de Dunare! Dar, in numele pacii si progresului, s-a ajuns la un compromis. Romania a iesit mutilata in urma acestui tratat, si nu Ungaria, dupa cum propaganda maghiara mincinos propovadueiste peste tot prin lume.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "PROPAGANDĂ REVIZIONISTĂ. Revista 22, despre ”injustul Tratat de la Trianon” și despre ”mitul Unirii de la 1 decembrie 1918”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/propaganda-revizionista-revista-22-despre-injustul-tratat-de-la-trianon-si-despre-mitul-unirii-de-la-1-decembrie-1918/