Revista “Ținutul secuiesc”, finanțată cu zeci de mii de lei de Guvernul Ponta

May 8, 2014 • Guvernul Victor Ponta • Views: 935

szekelyfold-cimu-kulturalis-folyoirat-5-szam-gyor-Conform unei Hotărâri privind suplimentarea bugetului Ministerului Culturii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, publicată miercuri în Monitorul Oficial, Executivul condus de Victor Ponta finanteaza o serie de reviste si ziare cu o suma totala de 1, 1 milioane lei. Printre acestea, se numara si revista lunara “Szekelyfold”, care primeste de la bugetul public 30.000 lei.

Aflata in subordinea Consiliului Judetean Harghita – la fel ca si fundatia omonima – revista Szekelyfold are o aparitie lunara si, conform editorilor, abordeaza exlusiv subiecte de natura culturala. Denumita, in traducere directa, “Tinutul secuiesc”, publicatia promoveaza constant principiile autonomiei culturale reclamate de liderii UDMR.

De altfel, revista Szekelyfold este redactata exclusiv in limba maghiara si nici macarsite-ul publicatiei, de asemenea finantat din surse publice, nu contine nicio informatie in limba romana.  In plus, chiar si pe site, revista promoveaza atat simbolistica asa-numitului “Tinut secuiesc”, cat si proiectele UDMR.

Tinutul secuiesc”, fara secui

La recensământul efectuat în perioada 18-27 martie 2002, 532 de persoane au declarat ca fac parte din comunitatea secuilor din Romania. In ultimii ani, din cauza numarului deosebit de scazut al secuilor, si pe fondul amplificarii campaniei privind autonomia asa-zisului “Tinut secuiesc”, membrii comunitatii maghiare au fost incurajati sa se declare secui, pentru a creste numarul secuilor inregistrati la refendumul din 2012. Cu toate acestea, demersul nu a avut succes, ultimul recensamant prezentand doar numarul declarat al maghiarilor, nu si pe cel al secuilor.

Integral pe expresmagazin.ro

Tags: , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend