REVOLTĂTOR. Memoria marelui avocat român Emanuil Gojdu, batjocorită de Primăria Oradea

October 11, 2017 •Oradea •Views: 3555

Una dintre cele mai mari personalităţi ale culturii orădene, avocatul Emanuil Gojdu, este lăsată de comunitatea în care s-a născut într-un colţ de umbră. Numele său mai este amintit doar de instituţia de învăţământ căreia i-a lăsat o impozantă clădire, în timp ce statuia sa a fost evacută din Piaţa Unirii şi abandonată la ştrandul orăşenesc, transmite portalul Cultură în Mișcare.

Vezi și REVOLTĂTOR. Casa lui Iuliu Maniu, o RUINĂ. Statul a cheltuit MILIOANE de euro pentru refacerea conacelor secuiești din Covasna și Harghita

Dubla umilinţă a mecenatului orădean
Cu toate că – în timpul vieţii sale, dar şi după moartea sa – a avut o contribuţie majoră la ridicarea culturii româneşti, sprijinând mii de tineri români să dobândească o educaţie şi instrucţie pe măsură, numele lui Gojdu, este, chiar în oraşul natal, prea puţin omagiat. Pe peretele casei natale din strada Traian Moşoiu, lângă o poartă inestetică de plastic cenuşiu, acoperită parţial de un indicator rutier şi un coş de gunoi, o placă memorială de marmură consemnează faptul că în acel loc s-a născut avocatul orădean. Peste personalitatea sa s-a lăsat, în fapt, o dublă uitare, după ce statul român a renunţat la patrimoniul Fundaţiei Gojdu, considerat drept cea mai mare pierdere patrimonială a României, după tezaurul de la Moscova.

În anul 2015, fără prea multă zarvă, Primăria Oradea a dispus discret „evacuarea” statuii lui Gojdu din zona centrală a oraşului. În prealabil, consilierii locali orădeni au aprobat mutarea acestei lucrări de for public în Centrul Civic. Însă, până ce noul amplasament va fi pregătit pentru statuie, aceasta a fost dezmembrată şi dusă spre depozitare, la Ştrandul Ioşia. Până în prezent niciun expert nu a fost contactat în vederea restaurării sculpturii. Şi aşa destul de degradat, monumentul continuă să se deterioreze. În plus, locul ales de executivul orăden pentru reamplasarea statuii ilustrului avocat nu pare să fie agreat de specialişti.

Integral pe Cultură în Mișcare

FOTO: culturainmiscare.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

One Response to REVOLTĂTOR. Memoria marelui avocat român Emanuil Gojdu, batjocorită de Primăria Oradea

  1. Maria says:

    Este tragic si revoltător faptul ca sacrificiile celor care au luptat si au murit pentru România sunt călcate in picioare si batjocorite nu doar la Oradea sau Sibiu ci si la Carei,Satu Mare,Cluj sau orice alta localitate din Ardeal unde maghiarii pretind ca le sunt încălcate drepturile dar,de fapt,ei sunt cei care (cu ajutorul cozilor de topor) încalcă drepturile romanilor.Exemplele sunt,din păcate,nenumărate.Imi pare rau ca trebuie sa o spun,cu atat mai mult cu cât am multi prieteni maghiari care nu au nimic de-a face cu mizeriile politicienilor care se prefac ca le susțin interesele dar in realitate instiga la ura si dezbinare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "REVOLTĂTOR. Memoria marelui avocat român Emanuil Gojdu, batjocorită de Primăria Oradea"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/revoltator-memoria-marelui-avocat-roman-emanuil-gojdu-batjocorita-de-primaria-oradea/