ȘOVINISM. UDMR se opune unui bust al lui Ionel I.C. Brătianu în Carei: ”Nu este om local de cultură”

August 1, 2014 • UDMR • Views: 2444

Președintele UDMR, Kelemen Hunor (FOTO: sikerado.hu)

Președintele UDMR, Kelemen Hunor (FOTO: sikerado.hu)

Potrivit Buletin de Carei, după refuzul amplasării bustului regelui Ferdinand al României in municipiul Carei, in locurile vizitate de către acesta impreună cu regina Maria in 21 mai 1919, a venit si rândul bustului primului ministru al României, Ionel I.C.Brătianu să fie refuzat de consilierii UDMR a fi amplasat in municipiul Carei din România,cu alte cuvinte într-unul din oraşele ţării al cărei prim ministru a fost timp de 18 ani.

Vezi și ȘOVINISM. UDMR se opune amplăsării unu bust al Regelui Ferdinand I al României lângă castelul din Carei: ”Nu forţaţi lucruri ce nu e bine să forţaţi!” VIDEO

Joi, la sedinta Consiliului Local Carei,pe ordinea de zi a figurat proiectul de hotărâre privind ridicarea unui bust al lui Ionel I.C. Brătianu în Carei pe strada 1 Decembrie 1918, în parcul care în perioada interbelică îi purta numele.

Consilierii UDMR  au fost cei care s-au opus vehement împotriva amplasării bustului marelui om de stat Ionel I.C.Brătianu pe teritoriul municipiului Carei.

Dacă la şedinta de consiliu din 24 iunie primarul Kovacs a explicat că refuzul amplasării bustului regelui Ferdinand  în parc se datorează  lipsei acordului familiei Karolyi (care a  renuntat la orice drept asupra castelului in 1907, cedându-l statului), de această dată, motivul invocat  de consilierii UDMR  a fost faptul că “nu este om  local de cultură”, neaducându-si contributia la bunăstarea Careiului.

,, În general se ridică statui pentru personalităţile care au avut o contribuţie în bunăstarea unui oraş, în general  pentru aceia care au avut o contribuţie majoră pentru oraşul respectiv li se ridică statui şi plăci. Argumentul dat de consilierul Ciută este că  Ionel I C Brătianu a fost o mare personalitate din viaţa politică. Dar el nu are efectiv o contribuţie directă pentru oraşul acesta” a fost  motivatia consilierului  Csizmadia Zsolt.

Integral pe buletindecarei.ro

Tags: , , , ,

7 Responses to ȘOVINISM. UDMR se opune unui bust al lui Ionel I.C. Brătianu în Carei: ”Nu este om local de cultură”

 1. mama_leone says:

  Dar oare statuia celor 13 din Arad reprezinta oameni de cultura locali care au contribuit la binele comunitatii??? ar trebui initiata o lege prin care Ionel I C Bratianu sa aiba OBLIGATORIU macar o statuie in fiecare oras din Transilvania !!!

 2. Guvernul romaniei ar trebui sa institue un program ferm de cumparare de teren in acea zona, si de impamantenire a romanilor acolo…

 3. […] Vezi și ȘOVINISM. UDMR se opune unui bust al lui Ionel I.C. Brătianu în Carei: ”Nu este om local de cul… […]

 4. […] Vezi și ȘOVINISM. UDMR se opune unui bust al lui Ionel I.C. Brătianu în Carei: ”Nu este om local de cul… […]

 5. Eu says:

  Puneti bustul lui Decebal ca sa vedeti daca mai pot refuza amplasarea pe motiv ca nu este om local 😀
  Ar trebui sa se faca o promovare mai buna a cetatilor dacice existente in judetele Covasna, Harghita si Mures, precum si a castrelor romane.
  Langa fiecare monument maghiar ori secuiesc as vrea sa vad si un monument de-al nostru, ori cel putin o pancarda sau ceva prin care sa se aduca la cunostinta publicului de existenta cetatilor respective pe aceste meleaguri. La Covasna este cetate Dacica dar nu o promoveaza nimeni, la fel intamplandu-se de altfel si in celalalte zone din Ardeal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend