Terorismul era deja aici, în Europa

March 23, 2016 • opinie • Views: 1583

Atentatele comise marți dimineață la aeroportul internațional Bruxelles-Zaventem și stația de metrou Maelbeek din capitala belgiană s-au soldat cu cel puțin 34 de morți și 230 de răniți. Statul Islamic a revendiat atentatul. Opinia publică este indignată de faptul că terorismul a lovit inima Europei. Doar că terorismul, de această dată islamic, nu este ceva nou în Europa.

11 decembrie 1987, Zaragoza, Spania. La ora șase și zece minute dimineața o mașină capcană încărcată cu 250 de kilograme de explozibil este detonată lânga căminul Gărzii Civile (Jandarmeria spaniolă) din strada Avenida de Cataluña. În urma deflagrației 11 persoane sunt omorâte, cinci dintre victime fiind fetițe. Atentatul a fost comis de organizația tetoristă ETA. Toți autorii materiali și morali ai atentatului au fost identificați de autoritățile spaniole (detalii aici).

Atentantul din Zaragoza a avut loc la numai șase luni de la masacrul de la magazinul Hipercor din Barcelona. În data de 19 iunie 1987 ETA detonează în incinta unui magazin Hipercor din Barcelona o încărcătură explozivă ce omoară 21 de persoane și rănește alte 45 de persoane (detalii aici). Acesta avea să fie cel mai mare atentat terorist comis de banda teroristă ETA în Spania.

În data de 30 iunie 2009 Carlos Saenz de Tejada y Diego Salvá, ambii membri ai Gărzii Civile, sunt omorâți într-un atentat cu bombă amplasată sub mașina lor. Atentatul are loc în localitatea Palmanova, în apropiere de Palma de Mallorca. Acesta este ultimul atentat terorist comis de ETA până în acest moment.

În total, terorismul ETA a provocat 829 de morți în 43 de ani de activitate (detalii aici).

Numeroase atentate teroriste au avut loc și pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii. Începând cu anul 1969, Armata Republicană Irlandeză a comis zeci de atentate teroriste pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, omorând și rănind sute de persoane (o lista aici, aici și aici).

Din informațiile prezente pe internet rezultă că IRA a comis atentate teroriste pe teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii în perioada 1969-2001.

Terorismul era așadar în Europa încă din anii ’60. Atentatele teroriste din Spania și Marea Britanie au fost însă subiecte locale, nu au avut concursul rețelelor de socializare și astfel i-au indignat doar pe spanioli și pe englezi (și pe francezi care erau nevoiți să-i hăituiască pe teroriștii ETA care se ascundeau în Franța). Prea puțin i-a interesat pe belgieni de atentatele teroriste din Spania din anii ’80. Nu pentru că nu le-ar fi păsat ci pentru că cel mai probabil informațiile nu ajungeau la ei.

Sigur, acum există rețele de socializare, propagandă, foare mulți bani și foare multă sete de putere. Lupta împotriva terorismul este doar un alt mod de a prosti masele în goana nebună după resurse, profituri și după controlul vieții private a cetățenilor. Doar că înainte de a ne canaliza energiile împotriva tuturor musulmanilor ar fi bine să ne reamintim că timp de mai multe decenii niște europeni sadea au terorizat Europa cu acțiunile lor criminale.

Spania și Anglia au avut nevoie de mai bine de 40 de ani pentru a pune capăt acțiunilor organizațiilor teroriste ETA și IRA. De cât timp va avea nevoie Europa pentru a pune capăt terorismului islamist?

FOTO: 11 decembrie 1987, Zaragoza, Spania. Atentatul asupra căminului Gărzii Civile, cadenaser.com

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend