TRANSILVANIA. Așezare de 7.000 de ani și cimitir de incinerație de 3.000 de ani, descoperite pe traseul viitoarei autostrăzi Sebeș-Turda

April 6, 2016 • Transilvania • Views: 1549

O așezare veche de șapte milenii, din neolitic, și un cimitir de incinerație de trei milenii, din prima epocă a fierului, au fost descoperite în zona Limba-Oarda, în apropiere de Alba Iulia, în timpul cercetărilor de descărcare de sarcină arheologică a unui teren pe care va fi traseul autostrăzii Sebeș-Turda, transmite Agerpres.

Este vorba de o așezare neolitică ce își avea vatra pe malul Mureșului.

“Investigăm un sat neolitic aparținând culturii Vinca. Ca orizont cronologic, vorbim de o vechime de șapte mii de ani. S-au identificat o serie de locuințe de suprafață, locuințe adâncite, fiecare cu inventarul specific și tipic”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul Muzeului Municipal “Ioan Raica” Sebeș, Radu Totoianu.

Acesta a menționat că până în prezent au fost identificate peste 130 de complexe arheologice.

“Nu toate sunt locuințe. După o inventariere mai amănunțită, vom putea spune exact care sunt locuințe sau care sunt numai gropi menajere. Locuințe de suprafață sunt peste 20 până în prezent”, a precizat Totoianu.

Arheologii au scos la iveală și o serie de locuințe adâncite de tip bordei. La unele dintre ele se observă încă și urmele parilor care susțineau acoperișul.

Sub o locuință de suprafață, cercetările au scos la iveală ceea ce arheologii bănuiesc că este mormântul unui copil. Acesta a fost înmormântat, sub podină, într-o cistă formată din pereți din lut. Inventarul mormântului cuprinde în jur de 70-80 de mărgele din scoici și malachit. Practic, este una din cele mai vechi folosiri a malachitului în România.

Arheologii au descoperit și un trofeu de acum șapte mii de ani, un cap de bour, o premieră pentru teritoriul Transilvaniei. Este o depunere de craniu de bour, cu coarnele foarte bine păstrate, astfel de trofee ornamentând sanctuarele epocii respective.

Integral pe Agerpres

FOTO: agerpres.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend