TUPEU. Un comisar european maghiar se amestecă în scandalul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș

June 20, 2017 •Comisia Europeana •Views: 3544

Ministerul Afacerilor Externe a informat Comisia Europeană, în urma atenționării transmise Ministerului Educației de către comisarul european pentru Educație, Tineret și Sport, Navracsics Tibor, referitoare la situația Universității de Medicină și Farmacie și a Liceului Teologic Romano-Catolic, ambele din Târgu Mureș, asupra acestor demersuri și a evidențiat lipsa de competențe a CE în domeniul educației, în conformitate cu tratatele fundamentale ale UE, transmite Agerpres.

Vezi și DECLARAȚII HALUCINANTE. Budapesta aşteaptă scuze de la România pentru „nedreptăţile” îndurate de Ungaria la Trianon

“La 17 martie 2017, comisarul european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics, a transmis, în atenția ministrului Educației Naționale din România, o scrisoare privind învățământul în limba maghiară de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, respectiv înființarea și funcționarea Liceului teologic romano-catolic din Târgu Mureș. Ca urmare a acestei corespondențe, au fost întreprinse demersuri la nivelul Comisiei Europene, fiind subliniată lipsa de competențe ale COM, în conformitate cu tratatele fundamentale ale UE, în domeniul educației (îndeosebi al organizării sistemelor de învățământ din statele membre UE) și al protecției drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale, domenii care țin de competența exclusivă a statelor membre UE. Totodată, a fost evidențiată situația reală de la cele două instituții de învățământ, bazată pe date concrete, actualizate, în ceea ce privește accesul la învățământul în limba maghiară în România”, se arată într-un răspuns al MAE la interpelarea formulată de deputatul PMP Marius Pașcan, prezentată presei, joi, la Târgu Mureș.

Vezi și ÎNFIINȚAT ILEGAL LA SOLICITAREA UDMR. Instanța a anulat decizia ISJ de înființare a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș

În interpelarea deputatului PMP Mureș se arată că un comisar european din Ungaria, Navracsics Tibor, “dezinformează și se amestecă ostil în problemele interne ale României” și că “din nou, încălcându-se procedurile diplomatice și într-un mod ostil și vădit provocator, Guvernul român este avertizat de la Bruxelles, via Budapesta, să asigure învățământul în limba maghiară”.

Parlamentarul a spus că Navracsics l-a atenționat printr-o scrisoare pe ministrul Educației, Pavel Năstase, că, potrivit Legii Educației din România, Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Târgu Mureș este o instituție multiculturală și multilingvă, în care predarea trebuie asigurată atât în limba română, cât și în cea maghiară, dar și faptul că ancheta DNA ar periclita învățământul în limba maternă a peste 400 de copii.

“Comisarul european pentru Educație, Tineret și Sport, Navracsics Tibor, membru FIDESz, fost ministru al Justiției în Ungaria, o influentă voce în cadrul formațiunii politice ungare, a solicitat, pe cale oficială, intervenția personală a ministrului român al Educației, în vederea asigurării învățământului în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu Mureș, precum și oferirea posibilității elevilor maghiari de a se înscrie la Liceul Catolic Rakoczi Ferenc II. (…) Navracsics i-a scris ministrului român că, procedurile juridice privind liceul catolic ‘amenință educația în limba maternă’ a unui număr de peste 400 de elevi”, a arătat Marius Pașcan în interpelarea adresată MAE.

Integral pe agerpres.ro

FOTO: Jean Claude Juncker, telegrafonline.ro

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to TUPEU. Un comisar european maghiar se amestecă în scandalul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș

 1. Navracsics Tibor seamana cu un roman care a uitat cine este! says:

  Navracsics Tibor seamana cu un roman care a uitat cine este!
  Un scenarist s-ar putea inspira din comportamentul romanilor maghearizati!
  Este interesant de aflat ce strabuni are Navracsics Tibor?

 2. De ce Navracsics Tibor nu sprijina si romanii din Ungaria? says:

  Navracsics Tibor ar trebui sa sprijine si romanii din Ungaria care nu au niciun drept.

  Sunt milioane de romani in Ungaria carora le este frica sa se declare romani!!!!

 3. Gherman says:

  Cate lucruri din Ungaria predau in limb roman ? Întreb si eu ! Sau cate liceie din Londra sau america predau in limba maghiara sau alta limba decât cea materna ,a lor .Deci unguri sași vadă de oalele lui ca noi le avem pe ale noastre ! As că ungure unitate in curtea ta si veziti de treabă de gulașul tau .In tara asta este doar o singură limbă maternă ,cea romana ,si unguri care vor sa învețe in limba lor is liberi sa plece la unguri lor si cu asta basta ,bagamiasi picioarele in limba lor de țigani asiatici huni (un feli de țigani ,da ce! tot un drac is )

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "TUPEU. Un comisar european maghiar se amestecă în scandalul Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureș"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/tupeu-un-comisar-european-maghiar-se-amesteca-in-scandalul-liceului-teologic-romano-catolic-din-targu-mures/