UPDATE. Comunicat de presa al ASOCIATIEI "NOI ROMANII": Domnule primar Sorin Apostu, respectati adevarul istoric si nu cedati intereselor nationalist-sovine maghiare!

May 17, 2011 • Cluj Napoca, extremism maghiar, iredentism, PD-L, revizionism maghiar, Sorin Apostu, UDMR • Views: 978

Comunicat de Presa Asociatia Noi Romanii – Matei Corvin

 

Primaria Cluj-Napoca a revenit cu un punct de vedere urmare solicitarii Asociatiei “Noi Romanii”

From: Primaria Cluj-Napoca comunicat@primariaclujnapoca.ro
To: Dan Tanasa dantanasa@yahoo.com
Sent: Tuesday, May 17, 2011 11:46 AM
Subject: Re: Solicitare Primar Cluj Napoca

Buna ziua,

Am primit documentul din partea asociatiei pe care o reprezentati.

Doresc sa va aduc o serie de clarificari. Amplasarea placutei nu a fost omisa de executantul restaurarii ci nu a fost inclusa in proiectul vizat de nechimbare si aprobat atat de catre Consiliul local Cluj-Napoca, cat si de catre finantatorii lucrarilor, cele doua ministere ale culturii din Romania si Republica Ungara. Prin urmare, starea actuala a statuii (fara placuta) este cea pe baza careia s-a facut receptia lucrarilor de restaurare, motivatia fiind ca s-a dorit revenirea la forma initiala a statuii de la momentul inaugurarii.

Separat, s-a desprins ca subiect de interes pentru comunitate problematica amplasarii unei placute care sa cuprinda mesajul pe care il cuprindea o alta placuta, montata intr-un context istoric special, care continea un citat din N. Iorga care il descria pe regele Matia, placuta care a fost ulterior distrusa. In locul acesteia s-a aplasat in anuii ’90 o copie, pentru a reaminti contextul istoric zbuciumat care a facut ca mesajul lui Iorga sa salveze practic statuia.

In acest moment exista voci puternice care sustin remontarea unei placute cu acest mesaj pe grupul statuar, insa exista si o opozitie la fel de puternica impotriva acestui gest – considerat inutil, avand in vedere faptul ca placuta nu era cuprinsa in ansamblul statuar la momentul construirii sale.

Primaria si Consiliul local Cluj-Napoca se afla in acest moment intr-o etapa de evaluare si culegere a tututror punctelor de vedere, de analiza a argumentelor istorice invocate de catre ambele parti, urmand ca o decizie sa fie luata si anuntata ulterior.

Va vom tine la curent cu privire la decizia luata si va multumim mult pentru acest mesaj, care, alaturi de toate celelalte este atat de necesar pentru a lua decizia potrivita,

cu stima,

Oana Buzatu

Purtator de cuvant al Primariei municipiului Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend