1940. DOCUMENTE DIN ARHIVE privind prigonirea romanilor in Transilvania ocupata de unguri

May 26, 2011 •antiromanism, Trianon, UDMR •Views: 1746

Doua documente din arhive scoase la lumina de catre prof. univ. dr. Petre Turlea
OFICIUL PAROHIAL GRECO CATOLIC
Tulgheş Ciuc Nr. 263/940.
Prea venerat Ordinariat Episcopesc,
Cu fiiască supunere vă aduc la cunoştinţă următoarele: în parohia Ghergyotolgyes Csikmegye din tractul protopopesc Gyergyszentmiklos se petrec lucruri cu adevărat jalnice pentru biserică.
Mai zilele trecute am primit dela primărie un vraj de hârtii vreo treizeci la număr, procese verbale despre trecerea mai multor familii dela religiunea gr. cat. la cea rom. cat. Numărul celor trecuţi este de 115 suflete. Răul nu s’a curmat aici. Au mai fost chemaţi încă vreo 10 familii de români tot pentru a trece la rom. cat. Şi oamenii sunt siliţi. De frică şi de teama de a nu-şi irosi ce amar au strâns o viaţă întreagă, trec. Li s’a spus verde în ochi: sau treceţi la religia rom. cat. ori treceţi în România. Deci nu se ţine seama de conştiinţa, de libertatea oamenilor.
Eu nu am putut şi nu pot protesta. Şi asta n’ar avea rezultatul dorit. Mai mult în vremurile acestea de schimbări este aşa de greu. Te pot lua oricând de acasă şi duce oriunde. Cazuri s’au mai întâmplat în acest sens. Nici de apărat nu te poţi apăra.
Am expus realitatea adevărată Preaveneratului Ordinariat spre luare de cunoştinţă şi cu rugămintea de a binevoi a-mi comunica ce este de făcut în această privinţă.
Gyergyotolgyes la 25 Noemvrie 1940.
Cu fiiască supunere
Preot VICTOR GERGELYI,

adm. parohial Preaveneratului Ordinariat Episcopesc Kolozsvar-Cluj

PROCES – VERBAL
Dresat în cancelaria episcopală din Cluj, astăzi la 28 Noembrie 1940
Subsemnatul Kopoţ Grigore, domiciliat în comuna Joseni-Alfalu, judeţul Ciuc, declar următoarele: după 2-3 săptămâni dela intrarea trupelor maghiare în Ardeal s’a dat vestea în comuna noastră şi în jur că toţi românii de religie greco-catolică cari nu vor trece de bună voie la religia romano-catolică, vor fi daţi peste graniţă.
Auzind aceasta populaţia s’a speriat şi a început a trece la religia romano-catolică. Până acum au trecut peste 500-600 credincioşi nemai rămânând până azi decât vreo 110 credincioşi în religia greco-catolică.
Toţi cei trecuţi şi-au exprimat rodinţa de a reveni în religia în care au trăit până acum. Se svoneşte că dacă toţi vor trece la romano- catolici nu vom mai primi averea bisericii greco-catolice ci ea va trece în dreptul celei romano-catolice nemai având de azi înainte nici un drept acolo.
Acestea toate le-am adus la înalta cunoştinţă a I.P.S.S. Episcopului nostru pentru a ne îndruma ce ne mai rămâne de făcut, să trecem şi noi cei puţini rămaşi la religia romano-catolică sau ce să facem.
Dată în Cluj, cancelaria episcopală azi 28 Noembrie 1940, neforţat de nimeni şi subscriind propriu.
Copoţi Grigore.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "1940. DOCUMENTE DIN ARHIVE privind prigonirea romanilor in Transilvania ocupata de unguri"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/1940-documente-din-arhive-privind-prigonirea-romanilor-in-transilvania-ocupata-de-unguri-2/