30 noiembrie, ziua Sfantului Andrei si a romanilor de pretutindeni

November 30, 2009 • istorie, Romania Mare, Ziua Nationala • Views: 1117

Institutita prin Legea 299/2007, Art. 9, Ziua romanilor de pretutindeni ar trebui, cel putin teoretic, sa se sarbatoreasca odata cu cea a Sfantului Andrei, ocrotitorul Romaniei. Ca nu este asa si ca nimeni nu vegheaza ca legea sa fie aplicata, asta este o alta discutie. Tot legea 299 prevede la Articolul 10 infiintarea si functionarea unui Muzeu al Romanilor de pretutindeni si daca ati aflat de existenta lui sa ne comunicati si noua pentru ca pana la aceasta ora noi nu avem cunostinta sa existe o asemenea institutie. Nu de alta dar de vreme ce nu exista dispozitie pentru a se introduce in manualele de istorie un capitol despre istoria comunitatilor romanesti din jurul granitelor, acest muzeu ar suplini lipsa de informatie iar profesorii de isorie cu drag si dragoste de acest neam ar duce elevii in acest muzeu sa le prezinte romanii timoceni, romanii basarabeni, romanii din ungaria, romanii balcanici, romanii din Bulgaria, romanii din actuala Ucraina.

La multi ani neam romanesc, oriunde te-ai afla!

Redactia Romanian Global News

Publicam in cele ce urmeaza scrisoarea adresata romanilor de pretutindeni de Anatol Popescu, Presedintele Asociatiei “Basarabia” din Sudul Basarabiei, actuala Ucraina.
REDACŢIEI „Romanian Global News”,
NAŢIUNII ROMÂNE, COMUNITĂŢILOR ROMÂNEŞTI DE PRETUTINDENI

Dragi români din lumea-ntreagă, Am onoarea să vă adresez, din partea comunităţii româneşti din Basarabia Istorică, sincere felicitări de Sfântul Andrei – creştinătorul românilor, dată aleasă, şi sărbătorită pentru a treia oară drept Zi a Românilor de Pretutindeni. Cu acest prilej, cele mai bune gânduri şi aspiraţii ale românilor din Sudul Basarabiei se îndreaptă spre Alba Iulia, Bucureşti, Chişinău, Cernăuţi, pretutindeni unde românitatea este la ea acasă, sau în lumea largă, reprezentată de românii din diasporă. Sperăm să ne bucurăm vreodată împreună de victoria adevărului şi a idealurilor române şi aici, în Sudul Basarabiei, unde sunt la ele acasă. În acest sens, vom contribui indispensabil la renaşterea valorilor naţional-culturale române în această „zonă defavorizată” a spiritualităţii româneşti, prin realizarea proiectelor proprii, dar şi prin sprijinirea oricăror altor iniţiative din exterior, benefice dezvoltării în primul rând a culturii şi învăţământului în limba română din regiunea Odesa. Adresăm invitaţia de parteneriat tuturor celor interesaţi de realizare a proiectelor cultural-educaţionale pentru comunitatea românească din Sudul Basarabiei, români din toată lumea fiind oricând bineveniţi la manifestările româneşti din străvechiul Bugeac. Drept prilej pentru asemenea întâlniri pot servi oricare din manifestările planificate de asociaţiile româneşti în această regiune în 2010, an în care vom aniversa 525 de ani de la bătălia lui Ştefan cel Mare şi Sfânt la Catlabuga (16 Noiembrie 1485) şi an în care, în primul rând, sperăm să inaugurăm, la Ismail, un Centru Cultural Român, în spijinul comunităţii românofone din stânga Deltei dunărene. Vom reveni cu anunţuri şi amănunte pentru fiecare dintre acţiunile planificate. Adresăm, de asemenea, mulţumiri autorităţilor României, precum şi celor ale Republicii Moldova, pentru contribuţiile fiecăruia din cele două state româneşti, venite în sprijinul comunităţii române din Ucraina. Deşi adesea politizată în exces, relaţia firească a populaţiei românofone din Ucraina cu România şi Republica Moldova rămâne mai ales pentru noi, românii din Sudul Basarabiei, una imperios de necesară, iar o posibilă colaborare a autorităţilor de resort a celor două state, în vederea susţinerii românilor (inclusiv a „moldovenilor”) din Ucraina, în vederea valorificării drepturilor lor fundamentale, ar pune capăt numeroaselor discuţii de apartenenţă naţională, care în prezent nu duc la nimic altceva decât la o veritabilă dezbinare în sânul neamului românesc din această ţară. Cele 80 de mii de români din Basarabia Istorică (mai) sunt (încă!) în aşteptarea unui suport palpabil de la Chişinău şi Bucureşti, iar acest sprijin trebuie să fie unul comun. În ajunul Zilei Naţionale a României adresăm tuturor românilor gânduri bune, realizări măreţe, sănătate şi bunăvoinţă în dăinuirea neamului românesc de pretutindeni!
Anatol Popescu, Presedinte al Asociatiei “Basarabia” 30 noiembrie,
Erdek-Burnu, Utkonosovka

Sursa Romanian Global News

2 Responses to 30 noiembrie, ziua Sfantului Andrei si a romanilor de pretutindeni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend