Academician Florin Constantiniu: "Istoria nationala este lichidata cu buna-stiinta!"

March 6, 2009 •Acad. Florin Constantiniu, istorie, valori nationale •Views: 1481

“Traim o perioada in care istoria nationala este lichidata cu buna stiinta”, a declarat joi istoricul Florin Constantiniu, in cadrul unei manifestari dedicate maresalului Averescu care a avut loc la Biblioteca Nationala din Capitala.
In opinia istoricului citat, in manualele de liceu, istoria, ca factor identitar de definire a constiintei nationale, este eliminata practic din programa scolara, transmite Agerpres.
Florin Constantiniu considera ca Ministerul Educatiei, Cercetarii si Inovatiei este “responsabil si vinovat” pentru faptul ca manualele de Istorie sunt “lipsite de semnificatie din punct de vedere al cultivarii sentimentului national si mandriei nationale”.
“Eu consider ca Istoria nu trebuie sa fie un simplu obiect de invatat. Spre deosebire de celelalte obiecte de studiu, istoria este si o indrumatoare de constiinta a elevului’, a spus Constantiniu.
Academicianul a tinut sa remarce ca in manualul de Istorie moderna si contemporana de clasa a VII-a, “Al Doilea Razboi Mondial este o lectie facultativa, in timp ce manualul include un studiu de caz consacrat muzicii tinere”.

“Nu inteleg de ce trebuie sa invatam despre muzica la istorie si sa treci prin liceu si sa nu stii ce inseamna conflictul din 1939-1945′, a subliniat el”, citat de Agerpres.

Un eveniment omagial constand intr-o expozitie si o conferinta dedicate maresalului Alexandru Averescu, de la a carui nastere se implinesc, luna aceasta, 150 de ani, s-a desfasurat, joi, la sediul Arhive Speciale al Bibliotecii Nationale a Romaniei.
Expozitia reuneste documente originale din arhiva istorica a Bibliotecii Nationale si pune in vedere personalitatea militarului, politicianului si a omului Averescu.
Acesta evoca perioada Razboiului Balcanic din 1913, documente ale Statului Major General din perioada primului Razboi Mondial, planurile celebrei operatiuni de la Flamanda conduse de Averescu, ordine de mobilizare sau apeluri ale maresalului, numeroase fotografii.

Sunt expuse, de asemenea, scrisori adresate sotiei si unor colegi din politica romaneasca, precum Bratianu, ca si o felicitare adresata cu ocazia unei zile de nastere.

Echilibrul, tenacitatea, cinstea si sclipirea de geniu ale maresalului Averescu, ‘un om care a contribuit la faurirea destinului Romaniei intr-o perioada framantata’, au fost evocate de academicianul Florin Constantiniu, de istoricul militar Petre Otu, biograful autorizat al maresalului Averescu, ca si de Luminita Gheorghiu de la Serviciul Istoric al Armatei.
Potrivit acestora, meritele militare ale maresalului Averescu umbresc pe cele ale omului politic, dar cred ca si in ceea ce priveste cariera politica si pe cea militara, calitatile de onestitate si hotarare ale acestuia nu au putut fi valorificate din cauza mediului politic romanesc viciat al vremii, spre marea paguba a poporului roman. “Sper ca Dumnezeu ne va mai da candva un maresal Averescu”, a spus Florin Constantiniu.

Tot materialul pe blogul lui Victor Roncea

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to Academician Florin Constantiniu: "Istoria nationala este lichidata cu buna-stiinta!"

  1. Ruxandra-Georgeta Lungu says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Academician Florin Constantiniu: "Istoria nationala este lichidata cu buna-stiinta!""! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/academician-florin-constantiniu-istoria-nationala-este-lichidata-cu-buna-stiinta-2/