Am cerut parerea Avocatului Poporului in legatura cu finantarea criminalului Wass Albert

January 22, 2009 •criminal de razboi, iredentism, separatism etnic, Wass Albert •Views: 1108

From: Dan Tanasa
To: avp@avp.ro
Cc: tanasa dan
Sent: Thursday, January 22, 2009 4:12:15 PM
Subject: Petitie catre Avocatul Poporului – fonduri publice criminalul Albert Wass

Catre,

AVOCATUL POPORULUI

In atentia,

Domnului avocat Ioan MURARU

Sediul: Str. Eugeniu Carada, nr. 3, Sector 3, Bucuresti

Obiect: alocarea de catre Primaria si Consiliul Local Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, de fonduri publice pentru comemorarea unei persoane condamnata pe teritoriul Romaniei pentru crime de razboi

Stimate domnule avocat,

In baza articolului 51 din Constituia Romaniei si in baza Legii nr. 233/2002 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activitatii de solutionare a petitiilor (publicata in Monitorul Oficial nr. 296 din 30 aprilie 2002) va inaintez prezenta petitie

In fapt,

Primaria municipiului Sfantu Gheorghe a postat in luna octombrie 2008, pe pagina sa de internet, lista proiectelor culturale care au primit aprobarea pentru finantare din fonduri publice de la bugetul local in perioada iulie-decembrie 2008. Printre proiectele aprobate pentru finantare se numara si „Vizitarea locurilor comemorative ale lui Vass Albert (Marosvecse) si ale lui Petofi Sandor (Feheregyhaza)” cu suma de 1000 de lei (data desfasurarii proiectului este 12 septembrie 2008), proiect initiat de Asociatia „Clubul Pensionarilor” din Sfantu Gheorghe si proiectul intitulat „Saptamana Wass Albert” initiat de Asociatia Tinerilor Maghiari din Covasna, finantat cu suma de 1500 lei (perioada de desfasurare a proiectului este 3-9 noiembrie 2008).

Potrivit cotidianului Gardianul din data de 11 mai 2007, Tribunalul Cluj a reconfirmat sentinta prin care numitul Wass Albert a fost condamnat la moarte, in martie 1946, pentru crime de razboi. Ordonanta de Urgenta nr. 31 din 13 martie 2002 aprobata prin Legea nr. 107 din 27 aprilie 2006 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii stipuleaza la art. 5 faptul ca „promovarea cultului persoanelor vinovate de savarsirea unei infractiuni contra pacii si omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, savarsita prin orice mijloace, in public, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.

Avand in vedere faptele prezentate mai sus am solicitat Procurorului General al Romaniei sa se pronunte asupra legalitatii acordarii de fonduri publice de catre o autoritate publica locala pentru comemorarea unei persoane condamnate pentru crime de razboi de catre o instanta din Romania. Prin adresa Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna nr. 433/VIII/1/2008 din data de 14/11/2008 am fost instiintat despre faptul ca, urmare a cercetarilor intreprinse „nu se poate sustine faptul ca, programul cultural „Saptamana Wass Albert” a avut ca scop promovarea cultului persoanelor vinovate de crime de razboi”, scopul programului fiind acela de a prezenta activitatea desfasurata de Wass Albert ca scriitor si poet. De asemenea, prin adresa nr. 75 I.P./20.11.2008 Curtea de Apel Cluj mi-a transmis o copie a sentinei nr. 35/2008 din data de 10.03.2008 prin care a fost respinsa cererea de revizuire a sentintei in cazul lui Wass Albert, acest ramanand condamnat la moarte prin sentinta din 13 martie 1946 (anexez prezentei petitii sentinta Curtii de Apel Cluj).

Revoltator este faptul ca Consiliul Local Sfantu Gheorghe a refuzat sa acord orice fel de suma unui alt proiect cultural care viza tiparirea unei monografii a catedralei ortodoxe din municipiul Sfantu Gheorghe care implinise anul trecut 25 de ani de la sfintire.

Fata de cele prezentate mai sus doresc sa va solicit sprijinul in obtinerea unui punct de vedere al unui alt organ de cercetare penala de la un nivel ierarhic superior Parchetului de pe langa Tribunalului Covasna in ceea ce priveste finantarea unor presupuse activitati culturale care au ca scop promovarea personalitatii unui criminal de razboi condamnat la moarte pe teritoriul Romaniei. Sa inteleg ca, respectand logica argumentarii Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna, orice asociatie culturala din Romania va putea accesa fonduri publice pentru a organiza o expozitie care sa cuprinda tablourile originale in acuarela ale lui Adolf Hitler? Mai mult, sa inteleg ca, respectand aceeasi logica a Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna, orice asociatie culturala din Romania va putea accesa fonduri publice pentru a comemora viata politica a maresalului Ion Antonescu prin lecturarea operei sale politice in spatii publice si afisarea imaginii sale in spatii publice?

In speranta unui raspuns prompt,

Dan Tanasa

22 ianuarie 2009

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Am cerut parerea Avocatului Poporului in legatura cu finantarea criminalului Wass Albert"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/am-cerut-parerea-avocatului-poporului-in-legatura-cu-finantarea-criminalului-wass-albert-2/