Asociatia Multiculturala Alteris se joaca cu terminologia…

July 15, 2008 •Covasna, extremism, Harghita, Romania, separatism etnic, Victor Sibianu •Views: 1717

Asociatia Multiculturala Alteris organizeaza prima tabara multiculturala din Romania. Foarte bine, foarte frumos. Doar ca istoricul Victor Sibianu, specialist in domeniu, foloseste o terminologie cel putin periculoasa. Ma refer aici la minoritatea “roman din secuime” si cea de “aroman”, niciuna din cele doua minoritati nefiind recunoscuta de Statul Roman. Intr-o discutie cu Victor i-am impartasit faptul ca este cel putin periculoasa terminologia de “roman de secuime” ca si minoritate pentru ca poate fi interpretata diferit fata de intentiile lui. Domnul Sibianu s-a referit la comunitatile de romani, numeric minoritari, aflati in comunitati majoritare maghiare dar care si-au pastrat limba, porturile si obiceiurile. Cred ca utilizarea termenului de “roman in secuime” este periculoasa si sustine discursul iredentist al UDMR si PCM.

Mai jos comunicatul de presa al Asociatiei Alteris, semnat de istoricul Victor Sibianu…

Comunicat de presă

Asociaţia Multiculturală Alteris organizează în perioada 14-20 iulie la Centrul de Agrement Zăbala, Tabăra Minorităţilor Etnice din România Alteris 2008. Acest proiect este finaţat parţial de Secretariatul General al Guvernului României, Departamentul pentru Relaţii Interetnice.

Este primul eveniment de acest gen din România !

Vor participa 67 de persoane, tineri şi adulţi, reprezentând 13 minorităţi entice din România: armeni (jud. Harghita), arromâni (jud. Constanţa şi Tulcea), bulgari (jud. Timiş), greci (jud. Tulcea), lipoveni (jud. Tulcea), maghiari (jud. Covasna), români din secuime (jud. Covasna), rromi (jud. Mureş), sârbi (jud. Timiş), slovaci (jud. Bihor), şvabi (jud. Timiş), turci (jud. Constanţa), tătari (jud. Constanţa).

Cu ocazia acestui eveniment Asociaţia Alteris lansează o broşură de prezentare a celor mai importante minorităţi entice din România.

Minorităţile entice participante vor veni în costume naţionale şi vor prezenta un program specific minorităţii respective.

Activităţile destinate tinerilor sunt de cunoaştere interetnică, socio-educative şi sportive. Adulţii vor participa la un curs de formare cu tema Entnicitate în România şi în Europa.

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

3 Responses to Asociatia Multiculturala Alteris se joaca cu terminologia…

  1. Emil Margarin says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Asociatia Multiculturala Alteris se joaca cu terminologia..."! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/asociatia-multiculturala-alteris-se-joaca-cu-terminologia/