Cartea neagra a UDMR – Actiunile antiromanesti, 1991

December 12, 2011 • extremism maghiar, iredentism, Laszlo Tokes, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR • Views: 1118

de Colonel (r.) Vasile I. ZĂRNESCU

1991
Ianuarie
Tökes Laszlo, Szöcz Geza, Domokos Geza, membri marcanţi ai UDMR, au dat declaraţii în presă despre constituirea unei „Ungarii de Est” pe lângă o „Ungarie de Vest” şi despre necesitatea ca noua Constituție a României să declare Statul Român „stat multinaţional”.
15 ianuarie – Se prezintă în Parlamentul României raportul Comisiei de
anchetă instituită în vederea cercetării evenimentelor petrecute în municipiul Tg. Mureş în zilele de 19-20 martie 1990, de către profesorul Ion Mânzatu, preşedintele comisiei.Raportul a avut ca obiect analiza cauzelor, stabilirea soluţiilor în vederea restabilirii ordinii şi liniştii publice, identificarea persoanelor care s-au făcut vinovate de acest tragic eveniment.
18 ianuarie – Susţinerea în Parlamentul României a pseudoraportului Harghita-Covasna al lui N. S. Dumitru, care mistifică adevărul şi cuprinde doar punctul de vedere al UDMR-ului privind evenimentele din 19-20 martie 1990 de la Tg. Mureş.
19 ianuarie – Şeful Poliţiei Judeţene Mureş, col. Gheorghe Gambra, anunţă arestarea lui Pal Cseresnyes, de 49 de ani, agresorul lui Mihăilă Cofariu, rănit grav la 20 martie 1990 în faţa hotelului Grand din Tg. Mureş.
Februarie
6 februarie – Senatorul Karoly Kiraly adresează o scrisoare deschisă lui Petre Roman, prim-ministru al României, prin care îi cere drepturi pentru minorităţi.
13 februarie – UDMR coordonează acţiunea propriei Uniuni, dar şi a altor minorităţi prezente în Adunarea Constituantă împotriva acelor articole din proiect care declarau România stat naţional unitar. Geza Domokos, preşedinte UDMR, s-a pronunţat deschis împotriva Statului Naţional Român, susţinând că în Europa nu mai există state care să se declare naţionale. Deputatul UDMR György Tokay a atacat şi el ideea de „stat naţional” din proiectul de Constituţie a României, susţinând că se urmăreşte deznaţionalizarea minorităţilor.
27 februarie – Deputatul UDMR Zoltan Hosszu a cerut ca noua Constituţie a României să recunoască limbile minorităţilor ca limbi cu aceleaşi drepturi ca şi limba română.
Martie
12 martie – Deputatul UDMR Gabor Kozsokar a afirmat în Parlamentul României că nu era cazul să se ceară „drepturi speciale” pentru minorităţi, pentru ca după aceea UDMR să ceară, incorect, „drepturi colective” pentru minorităţi, în locul celor „individuale” admise în practica europeană. Tentativa UDMR a eşuat, după dezbateri tensionate în Adunarea Constituantă, căzând la vot.
13 martie – Deputaţii Attila Varga şi Lajos Démény au cerut, în numele UDMR, ca textul proiectului Constituţiei României, care cerea interzicerea „îndemnului la exclusivism şi la separatism naţional, etnic, lingvistic” să fie eliminat.
14 martie – O subcomisie parlamentară a sosit la Tg. Mureş pentru audierea persoanelor obligate să părăsească judeţele Harghita şi Covasna datorită acţiunilor de epurare etnică a UDMR-ului.
15 martie – Stare tensionată la Tg. Mureş. Pentru a pune capăt oricărei provocări a UDMR-ului, prilejuită de aniversarea zilei naţionale a Ungariei, Prefectura judeţului Mureş interzice orice manifestare stradală sau în locuri publice în perioada 15-22 martie.
Aprilie
20 aprilie – Preotul Ioan Tobă şi o parte din enoriaşii ortodocşi sunt alungaţi din Cristuru Secuiesc, judeţul Harghita. Pentru a-i determina pe aceştia să plece, iredentiştii locali au dus un adevărat război psihologic. În urma acestei epurări etnice, în oraşul Cristuru Secuiesc au mai rămas 26 de familii mixte.
30 aprilie – La Eger în Ungaria, are loc Simpozionul Internaţional al maghiarimii cu tema “Trecutul şi viitorul Transilvaniei”, la care au participat reprezentanţii UDMR. Acesta a constituit o încercare de internaţionalizare a problemei Transilvaniei, parte integrantă şi indisolubilă a României.
Mai
3 mai – Un grup de cinci tineri maghiari de 18-25 de ani, lucrători ai Teatrului maghiar din Timişoara, ajunşi la Tg.Mureş după un spectacol organizat la Odorheiul Secuiesc, dau jos tricolorul de pe statuia ecvestră a lui Avram Iancu din centrul municipiului Tg. Mureş.
La TVR sunt transmise câteva fragmente din „Reuniunea de la Eger” dedicată trecutului şi viitorului Ardealului, preluate de la televiziunea maghiară, în care pastorul reformat Laszlo Tokes, preşedintele de onoare al UDMR, afirma: „Ardealul este în pericol de moarte. Este vorba de iminenţa pierderii definitive a Ardealului. […] Toţi ungurii ardeleni să rămână pe loc, cei plecaţi să se întoarcă, altfel lupta pentru Ardeal îşi pierde rostul. […] Avem drepturi istorice sacre asupra Ardealului.”
15 mai – La Braşov s-a reînfiinţat EMKE – Societatea pentru Cultură din Transilvania. Iniţial, societatea fusese înfiinţată la Cluj, în 1855,şi avusese un efect negativ major asupra românilor din Transilvania.
20 mai – Preşedintele Iliescu face o vizită la Tg. Mureş.
24-26 mai – Cu riscul de a escalada tensiunile existente, la Tg. Mureş se organizează congresul UDMR-ului.
Integral in Necenzurat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend