Cît ar mai ceda Băsescu/PDL în faţa UDMR? – Totul!

March 16, 2012 • antiromanism, discriminarea romanilor, extremism maghiar, iredentism, PCM, separatism etnic, sovinism maghiar, UDMR • Views: 1144

de Ilie Călian

Ieri, în numeroase localităţi din România s-a sărbătorit Ziua maghiarilor de pretutindeni. În unele locuri, s-a arborat steagul Ungariei şi al secuilor – nu şi al românilor. Asta nu l-a deranjat pe primul ministru MR Ungureanu – “independent” şi fost şef al spionajului românesc – să adreseze o “caldă” urare maghiarilor din România, amintind de “prietenia” dintre Kossuth şi Bălcescu.

Însă n-a suflat o vorbuliţă despre Avram Iancu şi rezistenţa românilor din Transilvania la 1848/1849 împotriva terorii (40.000 de morţi) şi a deznaţionalizării, proclamată ca politică de stat a revoluţionarilor maghiari de către exact acelaşi Kossuth, care declarase că în noua Ungarie, în care urma să fie încorporată cu de-a sila Transilvania, pînă şi pietrele vor vorbi ungureşte. (Apropo: bănuiţi de ce liderii PDL-işti ai celor două Camere au redus săptămîna de lucru în Parlament la doar trei zile? Anii trecuţi, liderii aceluiaşi partid au suspendat lucrările Parlamentului României în 15 martie, pentru ca partenerii lor de la UDMR să se poată întoarce acasă, la sărbătoare. Acum, nu s-a procedat la fel, ca să nu se stîrnească protestele electoratului român naţionalist, ale cărui voturi PDL n-ar vrea să le piardă. S-a dat “liber”, deşi ar fi suficiente legi de dezbătut şi votat).

Cu fiecare zi care trece din noua guvernare, condusă de “independentul” MR Ungureanu (care încă n-a aflat că este unicul caz în lumea democratică în care un şef al spionajului devine direct prim-ministru, fără a reprezenta vreo forţă politică aleasă în Parlament), devine tot mai evident că instalarea acestuia de către Băsescu a avut un scop clar: înlocuirea primului ministru, preşedinte al PDL, cu un “independent” ar putea prosti populaţia, determinînd-o să creadă că PDL n-are niciun amestec în catastrofa acestor ultimi ani. Evident, cel care-şi pune semnătură pe actele Guvernului şi proiectele de legi nu este preşedintele PDL, ci un oarecare “independent” – despre care, la nevoie, se poate spune că, iniţial, a fost membru al PNL. De altfel, în ultima vreme se constată o muncă intensă a liderilor PDL pentru “spargerea unităţii” USL. Pe de o parte, Băsescu nu încetează să afirme că ar vedea viabilă o colaborare a PDL cu PNL. Pe de altă parte, MR Ungureanu îi face curte lui Victor Ponta.

Numai că USL nu mai doreşte nicio colaborare cu PDL. Şi, pentru ca lucrurile să fie absolut categorice şi ne-“interpretabile”, cele trei formaţiuni politice vor ţine cîte un congres extraordinar în 7 aprilie, la care se va confirma “în scris”, în statute, acest fapt, iar apoi, la congresul comun – al USL – îşi vor formula cît se poate de oficial sprijinirea candidaturii lui Crin Antonescu la viitoarele alegeri prezidenţiale, respectiv a lui Victor Ponta ca prim-ministru. Între timp, Băsescu se încăpăţînează să ameninţe că nu va negocia cu USL formarea noului guvern, chiar dacă acesta va obţine majoritatea locurilor în Parlament, ci doar cu partidele în parte, numind prim-ministru după cum pofteşte el. Pentru asta, el invocă un articol din Constituţie, dar ignorînd legea pertidelor politice, care pune coaliţiile electorale (înregistrate în Justiţie) pe acelaşi plan cu partidele – exact prevederea de care s-a servit în 2004, cînd l-a nominalizat pe Tăriceanu ca prim-ministru al Alianţei DA (PNL – PD).

În aceste condiţii, înghesuit la mantinelă, Băsescu ştie că nu se poate bizui doar pe sprijinul UNPR, ci că tot voturile sigure ale UDMR pot reprezenta o oarecare speranţă. Aşa se explică faptul că PDL este capabil să cedeze orice în faţa pretenţiilor UDMR. În acelaşi timp, însă, aşa cum spuneam, PDL este înfricoşat, mai ales în Transilvania, de posibilitatea de a-şi pierde orice credibilitate în faţa electoratului pe care-l păcălise anterior. Mai ales că PSD a făcut o mişcare şocantă: Victor Ponta a aceptat renaşterea ideii unei structuri organizaţionale pe Transilvania, reluînd o idee mai veche. Şi este de aşteptat ca această structură să izbutească să adune mai multe voturi decît la alegerile din 2008.

Ziarul Făclia de Cluj


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend