Comunicat de presa al Centrului European de Studii Covasna-Harghita

July 17, 2008 •multiculturalism, valori nationale •Views: 1673

CENTRU EUROPEN DE STUDII COVASNA-HARGHITA

COMUNICAT DE PRESĂ

Comitetul director al Centrului European de Studii Covasna –Harghita salută organizarea Taberei Minorităţilor Etnice din România Alteris 2008, în localitatea Zăbala, în perioada 14 20 Iulie 2008, de către Asociaţia Multiculturală Alteris, în parteneriat cu alte asociaţii neguvernamentale şi cu sprijinul Departamentul de Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României.

În anul dedicat promovării multicularităţii, orice proiect pe această temă este binevenit. Am constatat însă cu surprindere prezenţa în cadrul celor 13 „minorităţi etnice” şi a reprezentanţilor aromânilor şi a „românilor din secuime”. Considerăm că un proiect care poartă girul şi este finanţat de Guvernul României , nu poate „inventa” minorităţi etnice ne recunoscute legal în ţara noastră. Apreciem că ne aflăm în faţa unei mari gafe din partea organizatorilor. Dezbaterile din cadrul comunităţii aromânilor pe marginea recunoaşterii acestei comunităţi ca minoritate etnică continuă, majoritatea punctelor de vedere apreciind însă că, aromânii sunt parte integrantă a naţiuni române şi nu o minoritate etnică distinctă.

La fel de gravă, este şi includerea „românilor din secuime” în cadrul minorităţilor etnice din România. Studiile de specialitate au pus în evidenţă faptul că românii din Judeţele Covasna şi Harghita, pot constitui o minoritate numerică inferioară faţă de concetăţenii de etnie maghiară, sau o minoritate regională, dar nici un caza o minoritate etnică, în ţara în care români formează majoritatea populaţiei .

Din punctul nostru de vedere, continuarea unor asemenea confuzii conceptuale, poate avea consecinţe grave în plan pragmatic, oferind „apă la moară” susţinătorilor autonomiei teritoriale pe criterii etnice a aşa-zisului „Ţinut secuiesc”.

.

Sfântu Gheorghe, 16.17.2008

Director,

Dr. Ioan Lăcătuşu

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

5 Responses to Comunicat de presa al Centrului European de Studii Covasna-Harghita

  1. bogdan popescu says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Comunicat de presa al Centrului European de Studii Covasna-Harghita"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/comunicat-de-presa-al-centrului-european-de-studii-covasna-harghita/