”Corbii albi” și propaganda revizionistă maghiară

August 5, 2015 •Covasna •Views: 4789

Ce au în comun cotidianul de limba română Mesagerul de Covasna, condus de românca Maria Graur, cotidianul de limba română Observatorul de Covasna și cotidianul de limba maghiară Haromszek? Corbii albi.

Redau mai jos traducerea unui articol publicat în cotidianul Haromszek, un cotidian în limba maghiară care se remarcă de ani de zile ca un promotor al șovinismului maghiar și al propagandei revizioniste maghiare.

La sfârșitul articolului autorul face referire la ”corbi albi”, românii care ”poartă un dialog cu maghiarii” (a se citi ”îmbrățișează propaganda șovină maghiară și care servesc scopurilor revizioniste maghiare”). Astfel de români (care sunt găzduiți în paginile Mesagerului de Covasna de românca Maria Graur, dar și în Observatorul de Covasna) sunt benefici propagandei revizioniste maghiare pentru că își abandonează demnitatea și identitatea românescă și imbrățișează identitatea populației majoritare, care este superioară din toate punctele de vedere.

”Săracii români

În privinţa investiţiilor, prioritatea cea mai importantă a românilor de pe Pământul Secuiesc o reprezintă continuarea lucrărilor la clădirea poliţiei judeţene Covasna – cel puţin aşa s-a spus în cadrul reuniunii organizate la Întorsura Buzăului de către Forumul Civil al Românilor din judeţele Harghita şi Mureş, Liga Cultural-Creştină Andrei Saguna şi autoguvernarea locală. Finalizarea lucrărilor la clădirea Teatrului Andrei Mureşanu este a doua pe listă. Există şi alte trufandale la capitolul obiective: de exemplu, ar dori să obstrucţioneze reamenajarea pieţei centrale a oraşului Sfântu Gheorghe, care are ca scop, în opinia lor, mascarea grupului statuar Mihai Viteazul, primarii care nu sunt dispuşi să poarte banderola roşu-galben-albastru ar urma să fie sancţionaţi cu retragerea mandatelor, ar interzice finanţarea din bani publici a unor programe şi manifestări contrare interesului naţional român şi prevederilor constituţiei. In denumirea spitalului de cardiologie din Covasna ar include numele unei personalităţi române şi ar reanaliza procesul retrocedărilor. Obiectivele formulate în cadrul întâlnirii evocă cele mai întunecate perioade ale naţionalismului statului român. In zadar ştim că nu acestea sunt problemele localnicilor români care convieţuiesc cu noi în mod paşnic, că gradul de susţinere al Forumului Civic în rândul comunităţii române locale nu este ridicat, pentru că tot nu putem sta liniştiţi. Conform relatărilor din presa locală de limbă română, la reuniunea de la Întorsura Buzăului au participat între alţii însărcinatul local al guvernului de la Bucureşti, prefectul Sebastian Cucu, episcopul Andrei Moldovan, reprezentantul de rang înalt al bisericii ortodoxe – care încă mai are o mare influenţă în România -, secretarul general al ministerului apărării, fostul prefect Codrin Munteanu, numeroşi reprezentanţi ai autoguvernării locale, directori de şcoli, conducători de instituţii şi politicieni. Am putut constata, pornind de la probleme precum procesele privind drapelele, războiul inscripţiilor, schimbarea scandaloasă a denumirii spitalului de cardiologie, cât de mult pot otrăvi câţiva intriganţi de serviciu relaţiile maghiaro-române, cât de mult pot influenţa negativ relaţiile maghiaro-române şi cât de multe prejudicii pot produce. In această situaţie deplorabilă, anumite speranţe pot exista – au apărut şi se înmulţesc corbii albi, persoanele care şi-au fixat ca şi obiectiv cunoaşterea reciprocă şi care doresc înfăptuirea respectului reciproc şi convieţuirea paşnică. Un adevărat dialog maghiaro-român poate fi înfăptuit doar dacă membrii comunităţii locale româneşti reuşesc să înlăture progeniturile de securişti, complotişti, dacă vor reuşi corbii albi să înlăture vociferarea celor care generează ură. Si noi putem să îi ajutăm în această privinţă”. Sursa: Haromszek nr. 7544 din 15.07.2015, autor Farcadi Botond

Inutil să mai adaug faptul că dacă acești ”corbi albi” nu ar servi intereselor maghiare sau nu ar fi pe placul propagandei revizioniste maghiare ei nu ar apărea niciodată menționați în paginile unei publicații de genul Haromszek. Inutil să mai adaug că românii nu apar într-un cotidian de genul Haromszek decât dacă servesc intereselor iredentei maghiare sau doar pentru a fi terfeliți și batjocoriți.

În acest condiții, stau să mă întreb când anume voi citi și eu un articol semnat de românca Maria Graur în care să ia în derâdere idealurile autonomiste maghiare, tot așa cum ”ziaristul” Haromszek ia în derâdere dolențele românilor din Covasna? Când anume va scrie românca Maria Graur în bătaie de joc la adresa maghiarilor din Covasna tot așa cum ”ziariștii” de la Haromszek scriu în bătaie de joc de ani de zile despre românii din Covasna? Când anume va scrie marele jurnalist de renume mondial Dumitru Manolăchescu un editorial în care să ridiculizeze propagandă revizionistă maghiară tot așa cum colegii săi maghiari ridiculizeză acțiunile comunității românești din Covasna? Când anume va scrie marele român Dumitru Manolachescu în paginile Observatorului de Covasna un articol în care să terfelească istoria maghiarilor tot așa cum istoria românilor este terfelită de colegii săi maghiari?

Despre ”corbii albi” am scris și aici.

Tags: , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

4 Responses to ”Corbii albi” și propaganda revizionistă maghiară

 1. Daciana says:

  Imi este mila de persoanele care nu reusesc sa isi depaseasca conditia de sluga si cred ca razbat mai usor in viata daca stau capre in fata celor ce detin vremelnic puterea.
  Merita sa iti renegi parintii si neamul pentru un colt de cozonac cu stafide cand ne putem satura si cu painea noastra facuta din graul nostru crescut pe pamantul nostru ?…de unde nu e nici Dumnezeu nu cere si aceste persoane care scriu la ziarele respective romanesti nu ar trebui bagate in seama si nici mediatizate si facute mai mari decat sunt….ca de fapt ele raman tot slugi

  • Dan Tanasa says:

   Vreau doar să le reaminesc că slugărnicia nu e o virtute.

   • Gabriel Was says:

    asa este va o spune un ungur roman

   • Gabriel Was says:

    pt unguri sunt roman, desi stramosi erau unguri sadea, stramosi mei au pierdut averi dar nu si demnitatea, sunt cetatean roman si servesc aceasta tara a stamosilor mei aici ne am nascut aici murim, hai sa fim cistiti si corecti aici este ROMANIA tin minte cuvintele lui strabunicu meu,, pietrele raman fiom,,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "”Corbii albi” și propaganda revizionistă maghiară"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/corbii-albi-si-propaganda-revizionista-maghiara/