Cronica – o insulă slugarnică

June 23, 2012 •Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, iredentism, sovinism maghiar, Ungaria •Views: 1592

Editorialul Cronica în care sunt pus la punct

Umila mea părere, la care a subscris și jurnalista Eva Iova, despre atitudinea săptămânalului Cronica, editat de către Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, legată de scandalul scriitorului fascist Nyiro Jozsef a primit o replică din partea redacției Cronica. Evident, Cronica nu ar fi reacționat la scurtul meu articol dacă una din cele mai avizate voci ale românilor din Ungaria nu ar fi subscris opiniei mele. Surprinși probabil de faptul că cineva a îndrăznit să taxeze atitudinea lor, cei de la Cronica s-au gândit să-mi dea o replică pentru a mă pune la punct.

Editorialul celor de la Cronica frizează însă demența. Spun asta din mai multe motive. Cronica mă acuză că nu aș fi transcris editorialul lor la care eu am reacționat. Așa este, nu l-am transcris. Pentru că formatul paginii lor de internet nu mi-a permis să fac un simplu copy-paste al editorialului lor am ales să pun doar un print al primei pagini, cea care conținea editorialul care m-a revoltat. Ar fi fost chiar culmea să stau să culeg un editorial plin de porcării! Interesant este că deși mă acuză că nu aș fi transcris editorialul lor, Cronica reacționează fără să transcrie articolul meu. Recunosc că nu văd logica celor de la Cronica în acest caz. (De altfel, urmăresc de câtăva vreme această publicaţie, şi mi-e greu să descifrez pe ce concepţie se bazează, deoarece e plină de contradicţii).

Apoi cei de la Cronica afirmă apăsat, atât în primul cât și în cel de-al doilea editorial, faptul că în scandalul fascistului Nyiro Jozsef ei, Cronica și implicit Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria, nu sunt nici de partea maghiară nici de partea română. I-auzi! Măi, să fie! Câtă obiectivitate! Cât caracter! Întreb atunci, evident ca un cititor oarecare, de ce oare în paginile Cronica s-a găsit ilustrată doar poziția Ungariei în acest caz, nu și cea a României? Continui, dacă îmi este permis: Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria nu reprezintă, măcar în acte, interesele românilor din Ungaria? Nu era poziția României foarte clară în acest caz? Ce interese au românii din Ungaria?

Care va să zică au fost de partea României evreii din întreaga lume, din Israel până în SUA, dar nu și românii din Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria pentru care obiectivitatea și independența sunt principii intangibile. O fi oare vorba de vreo criză identitară sau despre slugărnicie? Pentru că mă întreb cine sunteți voi, de fapt, dacă nu sunteți nici români, nici unguri? Sau de fapt sunteți și români și unguri. Unguri când trebuie să faceți jocurile Budapestei, oricât de murdare ar fi ele, și români atunci când Bucureștiul vrea să stea de vorbă cu ”reprezentanții” românilor din Ungaria.

Că sunt finanțați de Ungaria și ca atare sunt obligați să facă jocurile mizerabile ale Ungariei este treaba celor de la Cronica. Unele lucruri mai țin însă și de caracterul oamenilor, nu doar de bani. În timp ce presa maghiară din România denigrează în fiecare zi, pe banii publici ai statului român, România, pe români și istoria lor, făcând apologia fascismului, a antisemitismului și a revizionismului, jurnaliștii ”români” de la Cronica vor să li se ridice statui pentru obiectivitatea lor jurnalistică.

N-or fi ei o ”insulă izolată cu norme proprii de comportament” dar sunt cu siguranță o insulă plină de mitocani. Să afirmi sus și tare că tu nu ești de partea României în timp ce, spre exemplu, în Serbia părintele Bojan își pune viața în pericol pentru a păstori spiritual românii din Timoc, mi se pare abject. Trebuie să fii de-a dreptul scelerat să afirmi că nu ești de partea României când, din informațiile mele, unii angajați ai redacției Cronica sunt cetățeni români născuți în România. În acest caz, cine mai poate pricepe ceva?
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to Cronica – o insulă slugarnică

  1. Brăduţ says:

    Într-adevăr, păcat de banii ungurilor – gazeta Cronica de la AŢRU nu are nicio ţinută, e o făcătură jenantă, cei care o încropesc nu au nimic de-a face cu jurnalismul.Gazeta n-are nici scop, nici program, nici funcţie – în afară de slujirea intereselor “de curte”!!! Cât despre independenţa şi imparţialitatea “colectivului redacţional”, care nu se dă “nici cu unii, nici cu alţii”, nici cu românii, nici cu ungurii – aşa se vede că îşi pierde din vehemenţă când e vorba de partide politice româneşti. Nu de mult, vestalele de la Cronica zâmbeau cu eşarfele albastre ale Partidului Conservator la gât, iar deunăzi se gudurau cu PSD-iştii. (De altfel editorialul nu-l scriu decât arareori cronicăresele propriu-zise…) Da’ “e fete bune” Dane, mănâncă şi ele o pâine!

  2. Laura says:

    Revista asta numai romneasca nu e. Singurul motiv pentru care apare e acela de a pune bete in roate functionarii adevaratei reviste a romanilor din Ungaria,”Foaia Romaneasca”. Cronica se subordoneaza intereselor “baietilor destepti” din ATRU care au mai gasit o vaca de muls in detrimentul comunitatii romanesti din Ungaria.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "Cronica - o insulă slugarnică"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/cronica-o-insula-slugarnica/