CULMEA TUPEULUI. UDMR-istul Antal Arpad, amendat pentru ofensă adusă însemnelor naționale: Legea ”Oajdea” este o aberație! Extremiștii maghiari atacă la unison legea care obligă funcționarii publici să cunoască limba română!

May 24, 2012 •Antal Arpad, antiromanism, Covasna, discriminarea romanilor, extremism maghiar, iredentism, Kulcsar Terza Jozsef, Marko Bela, PCM, separatism etnic, Sfantu Gheorghe, sovinism maghiar, UDMR •Views: 1813

Antal Arpad

Adoptarea tacită luni a propunerii legislative pentru modificarea Legii 53/2003 – Codul Muncii aparţinând deputatului independent Daniel Oajdea în sensul concedierii funcționarilor publici care nu cunosc limba română i-a iritat pe extremiștii maghiari din România, atât pe cei radicali cât și pe cei moderați.

Atât lideri ai UDMR cât și ai PCM au ieșit la rampă cu atacuri reclamând, culmea, ba discriminarea maghiarilor din România ba îngrădirea unor drepturi ale minorității maghiare prin adoptarea unui astfel de proiect.

Reacția liderilor UDMR și PCM vine pe fondul numeroaselor informații apărute în mass-media, multe dintre ele publicate în exclusivitate pe acest blog, conform cărora în județele Covasna și Harghita există un dispreț profund al angajaților de etnie maghiară din instituțiile publice locale față de limba română și față de autoritatea limbii statului român.

Declarațiile celor două tabere dovedesc odată în plus că nu există absolut nicio diferență între UDMR și PCM, ambele formațiuni fiind guvernate de aceleași principii extremiste, ostile Statului Român.

Ca o ironie, una dintre vocile care s-a făcut auzită pe acest subiect este chiar cea a extremistului Antal Arpad, primar în Sfântu Gheorghe, cel care anul trecut a fost amendat pentru ofensă adusă însemnelor naționale și abuz în serviciu (detalii aici).

Redau mai jos doar câteva din materialele apărute pe această tema:

Antal Arpad: Spiritul lui Ceauşescu este peste tot, în Parlament, în Guvern, în capul unor parlamentari

Primarul din Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, afirmă, referindu-se la proiectul privind desfacerea contractului de muncă pentru salariaţii din instituţii care refuză să vorbească limba română, că “spiritul lui Ceauşescu este peste tot: în Parlament, în Guvern, în capul unor parlamentari”.

Liderul din Sfântu Gheorghe al UDMR, Antal Arpad, a calificat, joi, într-o conferinţă de presă, drept “o aberaţie” propunerea legislativă a deputatului independent Daniel Oajdea, care prevede desfacerea contractului de muncă pentru salariaţii din instituţii, autorităţi publice şi alte unităţi bugetare care refuză să vorbească limba română, insultă în public, distrug sau înlătură o emblemă, un drapel, insignă sau alt simbol al statului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

“Cred că spiritul lui Ceauşescu revine în ţara noastră, îl întâlnim peste tot. A fost împuşcat în decembrie 1989, dar îl întâlnim peste tot, în Parlament, la Guvern, în studiourile de televiziune, în capul unor deputaţi şi senatori. De multe ori când merg în aceste instituţii sau mă uit la televizor, în caut pe Ceauşescu şi nu-l văd, dar spiritul lui e acolo”, a spus Antal.

În opinia edilului, faptul că un deputat din Iaşi vrea să rezolve problemele din Ardeal “este clasic şi absolut reprezentativ” pentru România.

Totodată, Antal a afirmat că angajaţii Primăriei Sfântu Gheorghe vorbesc limba română şi este normal să vorbească atât limba română, cât şi limba maghiară.

“Iniţiativa este oricum o aberaţie, nu pot s-o definesc altfel. Gândiţi-vă că foarte mulţi deputaţi şi senatori români ar trebui să-şi piardă locurilel de muncă pentru că nu vorbesc corect limba română, fiind limba lor maternă. (…) De asemenea, gândiţi-vă ce s-ar întâmpla dacă în fiecare zi cineva ar depune o plângere împotriva primului-ministru şi acesta ar trebui să dea câte un test de limbă română din două în două zile ca să fie verificat dacă ştie sau nu să vorbească corect”, a afirmat primarul din Sfântu Gheorghe.

Antal şi-a exprimat convingerea că parlamentarii UDMR vor avea o atitudine fermă la dezbaterea acestui proiect în Camera Deputaţilor, şi iniţiativa nu va fi votată.

Senatul a adoptat, luni, o lege care prevede desfacerea contractului de muncă pentru salariaţii din instituţii, autorităţi publice şi alte unităţi bugetare care refuză să vorbească limba română, insultă în public, distrug sau înlătură o emblemă, un drapel, insignă sau alt simbol al statului.

Propunerea legislativă pentru modificarea Legii 53/2003 – Codul Muncii aparţine deputatului independent Daniel Oajdea.

Proiectul menţionează că încadrarea salariaţilor la instituţiile, autorităţile publice şi la alte unităţi bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz, şi cu îndeplinirea condiţiilor de bază ca orice persoană angajată pe teritoriul României să cunoască limba română scris şi vorbit.

Orice persoană care constată că în aceste instituţii sunt angajate persoane care nu cunosc limba română se poate adresa cu o sesizare scrisă instituţiei în cauză sau celor ierarhic superioare prin care se semnalează acest lucru, persoanele nominalizate urmând să fie examinate în maximum 15 zile de la depunerea sesizării, se mai arată în proiect.

Integral în Gândul

 

Marko Bela, despre concedierea funcţionarilor care nu vorbesc limba română: Să nu întoarcem roata istoriei

Marko Bela

Senatorul UDMR Marko Bela se arată “îngrijorat” de proiectul de lege adoptat tacit de Senat, ce prevede concedierea bugetarilor care refuză să vorbească limba română. Este o încercare de a restrânge anumite drepturi ale minorităţilor, susţine parlamentarul la RFI Romania.

Marko Bela e categoric: “Nu sunt de acord cu o astfel de iniţiativă! Deocamdată, nu s-a adoptat acest proiect. Nu s-a adoptat nici în Senat. Pur şi simplu, ieşind din termen, tacit a trecut în Camera Deputaţilor, care e Cameră decizională în cazul unei astfel de legi”.

În opinia lui Marko Bela, e vorba de o încercare de a restrânge drepturile minorităţilor. “Oricum, aceste încercări de a restrânge anumite drepturi ale minorităţilor… nu numai în mod indirect, în mod direct această iniţiativă se referă la această problemă, dar aş putea vorbi şi despre alte drepturi ale minorităţilor… deci aceste încercări mă îngrijorează! Noi, în cele două decenii de după 1989, câteodată mai încet, altă dată puţin mai repede, am avansat încontinuu în privinţa drepturilor minorităţilor şi ar fi foarte rău dacă cineva ar încerca să întoarcă roata istoriei şi dacă Parlamentul s-ar apuca să restrângă drepturile deja dobândite!”, consideră senatorul Uniunii Democrate Maghiare din România.

Senatul a adoptat recent o lege care prevede desfacerea contractului de muncă pentru salariaţii din instituţii, autorităţi publice şi alte unităţi bugetare, care refuză să vorbească limba română, insultă în public, distrug sau înlătură o emblemă, un drapel, insignă sau alt simbol al statului.

(Sursa: Ziare.ro)

„Este discriminatorie”

Astfel consideră PCM legea privind obligativitatea cunoaşterii limbii române de către angajaţii statului.

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna consideră „discriminatorie“ legea adoptată recent de Senat care impune obligativitatea cunoaşterii limbii române de către toţi angajaţii din sistemul de stat.

Kulcsar Terza Jozsef

Liderul PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că orice persoană angajată într-o instituţie de stat trebuie să aibă cel puţin studii liceale şi o diplomă de bacalaureat, prin urmare se subînţelege că a susţinut examenul de Limba română şi a luat notă de trecere. În consecinţă, spune liderul PCM, noile prevederi legale referitoare la testarea salariaţilor reprezintă un ‘act de discriminare“.

„Dacă ai diplomă de bacalaureat înseamnă că ai luat notă de trecere la limba română şi nu mai ai nevoie de un alt examen. Dacă se cere încă un examen în plus, e discriminatoriu“, a declarat liderul PCM.

Acesta a ţinut să menţioneze că, din punctul său de vedere, ar fi absolut obligatoriu ca toţi funcţionarii publici care lucrează în judeţele Covasna şi Harghita să cunoască nu doar limba română, ci şi limba maghiară.

„Eu cred că în Secuime fiecare angajat ar trebui să cunoască limba maghiară. Trăim în Secuime, unde minoritatea maghiară este prezentă într-un procent de 75%, deci, este halucinant dacă cineva spune că nu trebuie să cunoască limba maghiară. Dacă vine Janos bacsi sau Mari neni (nenea Janos sau tanti Mari – n.r.)de la Micfalău sau de la Bixad, care s-au născut pe vremurile când aici nu era România şi din acest motiv nu cunosc limba română, atunci cum se vor descurca într-o instituţie publică? Deci legea e nedemocratică “, a conchis Kulcsar Terza Jozsef.

Proiectul de lege adoptat luni de Senat, care aduce modificări Codului Muncii, prevede că încadrarea salariaţilor în instituţiile, autorităţile publice şi alte unităţi bugetare se face numai prin concurs sau examen, după caz, şi cu îndeplinirea condiţiilor de bază ca orice persoană angajată pe teritoriul României să cunoască limba română, scris şi vorbit.

„Pe teritoriul României toţi angajaţii statului trebuie să cunoască limba română la nivelul B sau C, în funcţie de poziţia ocupată”, se precizează în expunerea de motive. Potrivit legii, orice persoană care constată că există angajaţi din sistemul bugetar care nu cunosc limba română pot sesiza în scris instituţiile în cauză sau cele ierarhic superioare, urmând ca salariaţii reclamaţi să fie examinaţi în maxim 15 zile de la depunerea sesizării.

Propunerea legislativă urmează să fie transmisă spre dezbatere Camerei Deputaţilor.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES (Sursa: Mesagerul de Covasna)
Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

5 Responses to CULMEA TUPEULUI. UDMR-istul Antal Arpad, amendat pentru ofensă adusă însemnelor naționale: Legea ”Oajdea” este o aberație! Extremiștii maghiari atacă la unison legea care obligă funcționarii publici să cunoască limba română!

 1. Ned says:

  @sandule sa stii ca in tara asta romanii au mai putinde drepturi si privilegii decat orice etnie care exista aici, insa nesimtirea si tupeul cu care se manifesta unele etnii fatza de natiunea romana intrec orice limite.
  In alte state esti obligat sa utilizezi limba respectiva altfel nu te baga in seama nimeni (limba materna poti s-o boscorodesti in particular)
  Du-te tu si spanzura o papusa cu chipul unui domnitor ungur in ungaria si sa vezi ce ti se intampla si inmcearca sa ceri si alte privilegii acolo precum minoritarii maghiari in Romania si iti spun eu ca vei infunda puscaria, asta daca nu vei fi executat de extremistii de acolo.

 2. sandu says:

  Daca ar citi initiativa legislativa cu atentie, in expunerea de motive scrie clar ca se cere cunoasterea limbii romane la nivel conversational si nu la nivel academic. Se bazeaza pe sistemul german unde exista un numar de calificari A, B si C, un strain se poate angaja in domeniul public german dar este obligatorie cunoasterea limbii la unul din cele trei nivele. Daca angajezi un medic probabil ca ceri nivelul B, daca angajezi un portar e suficient nivelul C, daca vrei sa te angajezi la guvern trebuie sa cunosti nivelul A.

  • Dan Tanasa says:

   Evident că nu ai citit. Ei sunt iritați doar de ideea că cineva le-ar putea impune cunoașterea limbii oficiale de stat în România!

 3. Costin Serban says:

  S-au suparat bozgorasii!
  Foarte bine,sa mai puna mana pe limba romana, sa-si munceasca creiarasii lor mici un pic.
  Limba Statului National Unitar ROMAN este LIMBA ROMANA nu alte limbi conlocuitoare….

  Succes!

  • sandu says:

   Nu cred ca asa trebuie pusa problema in termen de genul “bozgorasi”, “creiarasii lor mici” sunt oameni si au dreptul sa fie tratati cu demnitate. Pot vorbi in comunitatile lor ce limba doresc, dar un cetatean cand se duce la oricare ghiseu din tara asta trebuie sa i se poata vorbi in limbra oficiala a statului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "CULMEA TUPEULUI. UDMR-istul Antal Arpad, amendat pentru ofensă adusă însemnelor naționale: Legea ”Oajdea” este o aberație! Extremiștii maghiari atacă la unison legea care obligă funcționarii publici să cunoască limba română!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/culmea-tupeului-udmr-istul-antal-arpad-amendat-pentru-ofensa-adusa-insemnelor-nationale-legea-oajdea-este-o-aberatie-extremistii-maghiari-ataca-la-unison-legea-care-obliga-functi/