DE CE REFUZĂ TRAIAN BĂSESCU SĂ-I RETRAGĂ DECORAȚIA ANTIROMÂNULUI LASZLO TOKES? Hotărârea și Motivarea Consiliului de Onoare al Ordinului Național “Steaua României” pentru retragerea decorației

January 11, 2014 •Laszlo Tokes •Views: 6128

Tokes-si-Ordinul-National-Steaua-Romaniei-semnat-de-Basescu

Laszlo Tokes, popa acuzat de fosta nevastă că e curvar (ziaristionline.ro)

Peste toate dezvaluirile cunoscute privind colaborarea agentului Laszlo Tokes cu doua securitati comuniste, a Republicii Socialiste Romania si a Republicii Populare Ungare, ziarul Libertatea ne-a informat recent ca pastorul reformat, dupa ce ca a fost infidel fata de fosta sotie, Joo Edith, si era sa o si imbolnaveasca de sifilis, acum vrea sa o lase si in strada, in pielea goala, deposedata de toate bunurile stranse intr-o casnicie chinuita, sub presiunea torturii psihice si fizice a extremistului antiroman. Actele de la Tribunal au fost publicate integral aici, impreuna cu o scrisoare catre presedintele Romaniei, Traian Basescu. Recent insa, Libertatea a mai venit cu o bomba, ramasa neexplodata, respectiv neexplicata pe de-a intregul. Am fost informati de presa maghiara ca, la finele anului trecut, pe 28 decembrie, brusc, Laszlo Tokes s-a recasatorit. Cica discret. Mai mult, noua aleasa, Lévay Tünde, fosta vocalista in trupa “Berici negre” (Blackbeers), in prezent profesoara de muzica intr-un sat din pusta maghiara, era la data casatoriei insarcinata in 8 luni. Foarte frumos. Insa de divortat de fostul sot, jurnalistul Kristály Lehel de la Maghyar Hirlap, cu care are doi copii, a facut-o in vara. Carevasazica, posesorul Ordinului National “Steaua Romaniei”, cetateanul roman candidat la europarlamentare din partea Ungariei, pastorul reformat Laszlo Tokes, a intretinut relatii sexuale aprofundate cu tinerica Lévay Tünde (27 de ani diferenta! – foto aici) inca pe cand aceasta era sotie si mama iubitoare, la casa ei. Nu stim cui sa adresam felicitarile. Poate lui Traian Basescu care inca cantareste daca noi ii facem onoare lui Laszlo Tokes sau el Cotrocenilor. Documentele pe care le publicam astazi zac pe masa presedintelui Romaniei, spre deliberare, de aproape doua luni de zile. Domnul Traian Basescu le studiaza cu cea mai mare atentie, dupa cum se vede, chiar daca invoca motive false pentru a fugi de responsabilitatea de presedinte roman. Intre timp, pentru a mari cota provocarii, Tokes si-a plasat decoratia sub acoperirea bisericii reformate. Care ar trebui sa i-o trimita frumos presedintelui Romaniei, evident, daca, pana la urma, acesta va considera ca este valabila Motivarea Consiliului de Onoare al Ordinului, pe care o publicam integral mai jos, si ii va retrage agentului maghiar decoratia inghesuita in nadragii episcopului curvar prin toate budele Ungariei si ale Europei.

Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional ”Steaua României”

Luând act de sesizările cavalerilor Ordinului Naţional ”Steaua României” – Corina Creţu, Alexandru Petru Frătean, Şerban Constantin Valeca, Petru Şerban Mihăilescu, Gabriela Firea, Ecaterina Andronescu, Ilie Sârbu, Gabriel Oprea – pentru retragerea decoraţiei Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, acordată domnului Tőkés László, prin Decretul nr. 1864/2009,

Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional ”Steaua României”, constituit în temeiul prevederilor Legii nr. 29/2000, ale Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 11/1998, aprobată prin Legea nr. 77/1999, precum şi ale HG nr. 1511/2005, întrunit în data de 20 noiembrie 2013,

Constatând gravele prejudicii morale, civice şi de imagine publică aduse cavalerilor Ordinului Naţional ”Steaua României” prin fapte dezonorante care aduc atingere valorilor democratice ale României, valorilor şi intereselor Uniunii Europene, relaţiilor dintre naţiunile şi popoarele noastre, păcii şi legalităţii internaţionale şi care, totodată, dăunează bunei convieţuiri interetnice,

În temeiul atribuţiilor care i-au fost conferite prin Legea 29/2000, HG 151/2005, precum şi prin Hotărârea Adunării Generale a Ordinului din 19 septembrie 2013, cu cinci voturi pentru şi o abţinere,

HOTĂRĂŞTE:

Articol unic: Se propune Preşedintelui României ca – în temeiul prevederilor Legii nr. 29/2000, Art. 52 (b) şi Art. 53 – să retragă Ordinul Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler, acordat domnului Tőkés László, prin Decretul nr. 1864/2009.

Semnează:
1. IONEL HAIDUC – PREŞEDINTE
2. CONSTANTIN DEGERATU
3. COSTIN GEORGESCU
4. MIRCEA GEOANA
5. ECATERINA ANDRONESCU
6. GABRIELA FIREA
7. ŞERBAN BRĂDIŞTEANU

Se anexează: Motivarea privind propunerea de retragere a Ordinului Naţional ”Steaua României” domnului Tőkés László.

20 NOIEMBRIE 2013

BUCUREŞTI, ROMANIA

MOTIVARE

privind propunerea de retragere a Ordinului Național ”Steaua României” domnului Tőkés László

În contextul dezvoltării şi amplificării relaţiilor de cooperare şi colaborare dintre România şi Ungaria – ca state europene democratice angajate în procesul comun al construcţiei europene şi euroatlantice – precum şi în cel al consolidării participării comunităţii maghiare din România şi a formaţiunilor politice şi civice ale acesteia la consolidarea democraţiei în ţara noastră, în ultimii ani s-a consacrat o formă de manifestare specifică (politică, civică, ştiinţifică şi culturală) denumită Şcoala de Vară de la Băile Tuşnad (Tusvanyos). De-a lungul timpului, la această manifestare au participat numeroase personalităţi politice, culturale, civice şi ştiinţifice din România şi Ungaria, din partide şi organizaţii neguvernamentale româneşti, ungureşti sau din alte ţări europene. În multe cazuri, printre participanţi s-au numărat preşedinţi sau foşti preşedinţi ai României sau Ungariei, prim-miniştri în funcţiune sau foşti prim-miniştiri, miniştri, lideri de partide politice, parlamentari şi europarlamentari. Manifestarea a prilejuit dezbateri deschise, complexe, uneori ”aprinse”, care au contribuit, pe ansamblu, la îmbunătăţirea relaţiilor politice, culturale civice şi interumane.

Într-un astfel de context, la data de 27 iulie 2013, la finalul ediţiei din acest an a Şcolii de Vară– manifestare la care participau premierul Ungariei şi un secretar de stat din Ministerul de Externe ungar, cetăţeanul român Tőkés László (Cavaler al Ordinului Naţional ”Steaua României” în grad de Cavaler şi europarlamentar reprezentând România), a solicitat expres şefului guvernului ungar să acţioneze în aşa fel încât Ungaria să ofere protecţie Transilvaniei.

Această declaraţie şocantă (care nu a fost infirmată la acea dată de către domnul Tőkés) a trezit numeroase reacţii în opinia publică din România, reacţii care, în esenţă, au calificat-o ca fiind provocatoare, contrară spiritului cooperării româno-ungare şi valorilor pe care se întemeiază construcţia Uniunii Europene. Marea majoritate a comentariilor diferitelor personalităţi publice (politice, culturale sau civice), dar şi ale ziariştilor sau oamenilor obişnuiţi au pus în evidenţă faptul că o declaraţie de acest fel, o asemenea solicitare şi un astfel de îndemn nu pot să nu intre în contradicţie cu valorile şi interesele poporului român, ale democraţiei şi statului de drept, cu prevederile Constituţiei şi ale legilor statului român, obligatorii pentru toţi cetăţenii României.

Unul din efectele acestor dezbateri publice s-a materializat sub forma ideii de retragere a Ordinului Naţional ”Steaua României” care îi fusese conferit domnului Tőkés în anii anteriori, pe considerentul că un cetăţean român, onorat cu cea mai înaltă distincţie a statului român – Ordinul Naţional ”Steaua României” – care pune în discuţie valorile fundamentale ale oricărui stat democratic de drept (cu atât mai mult ale statului al cărui cetăţean este şi care i-a conferit distincţia), nu este demn de aceasta.

Pe acest fond, dezbaterile din opinia publică s-au canalizat spre clarificările privind modalităţile practice, legale, prin care se poate realiza sancţionarea civică a atitudinii – contrară spiritului pe care Ordinul Naţional ”Steaua României” îl implică – manifestată de domnul Tőkés László. Dezbaterile au pus în evidenţă faptul că o asemenea procedură poate fi declanşată numai de către Consiliul de Onoare pentru Ordinul Naţional ”Steaua României”, la cererea unor membri ai Ordinului.

Într-un astfel de context, la data de 29 august 2013, europarlamentarul român Corina Creţu (cavaler al Ordinului în grad de Cavaler), a adresat Cancelariei Ordinelor din cadrul Administraţiei Prezidenţiale o solicitare de retragere a decoraţiei ce fusese acordată domnului Tokes. Ulterior, i s-au alăturat alţi şapte Cavaleri ai Ordinului, cu aceeaşi solicitare. Solicitarea lor a invocat drept temei art. 5 al Regulamentului pentru organizarea şi funcţionarea consiliilor de onoare ale ordinelor naţionale, aprobat prin HG nr. 1511/2005, care are următoarea prevedere: ”Cavalerii unui ordin naţional pot semnala Cancelariei Ordinelor atitudini şi fapte pe care le consideră dezonorante, comise de alţi cavaleri ai respectivului ordin, şi care le aduc prejudicii morale şi ating demnitatea şi onoarea ordinului.”

În procesul de evoluţie democratică a ţării noastre, reînvierea acestui Ordin s-a făcut prin OUG nr. 11/1998 care, la art. 1, prevede că ”se reinstituie Ordinul naţional Steaua României, cel mai înalt ordin românesc, pentru a recompensa serviciile excepţionale, civile şi militare, aduse statului şi poporului român”. Potrivit Legii nr 29/2000 privind sistemul național de decorații al României, laart. 3, al (1), se prevede că ”Decoraţiile sunt conferite cetăţenilor români pentru serviciile excepţionale aduse statului şi poporului român… şi pentru merite deosebite în activitate”, iar la art. 4, al (1), că ”Decoraţiile sunt conferite de Preşedintele României, prin decret.”

Legea 29/2000prevede, de asemenea, la art. 52: “Calitatea de membru al unui ordin se poate pierde în următoarele situaţii: a) condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la pedeapsa privativă de libertate; b) pentru fapte dezonorante, altele decât cele prevăzute la lit. a), care aduc prejudicii morale membrilor ordinului”, iar la art. 53: “Pentru judecarea faptelor dezonorante care aduc prejudicii morale membrilor ordinului, altele decât cele prevăzute la art. 52 lit. a), se constituie un consiliu de onoare pentru fiecare ordin.”

Integral pe ziaristionline.ro

Tags: , , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to DE CE REFUZĂ TRAIAN BĂSESCU SĂ-I RETRAGĂ DECORAȚIA ANTIROMÂNULUI LASZLO TOKES? Hotărârea și Motivarea Consiliului de Onoare al Ordinului Național “Steaua României” pentru retragerea decorației

 1. […] Motivarea retragerii decorației poate fi consultată aici. […]

 2. Bogdan says:

  băşinică-laszlo, pe vremea lui ceaşcă s-a scăpat pe el de frică şi a semnat cu două mâini ca să fie evacuat. Iar alţii au luptat pentru el. băşinică-laszlo.

 3. Popa Marinarul says:

  Cum de ce refuza? Ganditi-va ce s-a intamplat la referendumul pentru demiterea presedintelui:
  – 7.4 milioane de romani voteaza pentru demiterea lui Basescu.
  – ungurii din Romania il sustin pe Basescu, boicotand referendumul si ramanand acasa (la ordinul lui Victor Orban).

  Deci, pe cine mai reprezinta Basescu si ale cui interese va asteptati sa le apere?

 4. ion says:

  „Decoraţiile sunt conferite cetăţenilor români…”

  Popa Tokes s-a declarat de mult ungur, nu român. Deci, nu are de ce să primească acel Ordin.
  Nu mai e nimic de comentat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "DE CE REFUZĂ TRAIAN BĂSESCU SĂ-I RETRAGĂ DECORAȚIA ANTIROMÂNULUI LASZLO TOKES? Hotărârea și Motivarea Consiliului de Onoare al Ordinului Național “Steaua României” pentru retragerea decorației"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/de-ce-refuza-traian-basescu-sa-i-retraga-decoratia-antiromanului-laszlo-tokes-hotararea-si-motivarea-consiliului-de-onoare-al-ordinului-national-steaua-romaniei-pentru-retragerea-de/