DECIZIE CNCD. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc DISCRIMINEAZĂ ROMÂNI PE CRITERII ETNICE. Deși extremistul Raduly Robert este RECIDIVIST CNCD NU a aplicat nicio sancțiune

March 7, 2014 •UDMR •Views: 2608

Raduly Robert, primarul UDMR din Miercurea Ciuc

Raduly Robert, primarul UDMR din Miercurea Ciuc

Sentinţă CNCD: Primăria Miercurea-Ciuc a discriminat cetăţenii de etnie română

Municipalitatea a apelat la un artificiu pentru a intra în ,,normalitate”, dar prin care ofensează din nou vorbitorii de română

Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării (CNCD) a hotărât că Primăria municipiului Miercurea-Ciuc a discriminat cetăţenii de etnie română prin inscripţionarea exclusiv în limba maghiară a numelui oraşului pe copertinele din centrul municipiului. Hotărârea a fost luată cu majoritatea voturilor membrilor Colegiului Director al CNCD (5 voturi pentru şi un vot împotrivă) prezenţi la şedinţă. Hotărârea a fost primită de petent ieri.

Vezi și COMUNICAT. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc și ANFP amendați de CNCD pentru discriminarea românilor.

Despre ce este vorba? În luna octombrie a anului trecut, un cetăţean a reclamat faptul amintit mai sus. Mai mult, se arăta în sesizare, prin această formă de inscripţionare se încălcau şi principiile Uniunii Europene (UE). Deoarece respectivele parasolare amplasate deasupra băncilor din centrul municipiului au fost montate în cadrul unui proiect finanţat din fonduri europene de reabilitare a oraşului.
Primăria Miercurea-Ciuc, prin reprezentantul ei, primarul Raduly Robert Kalman, s-a apărat argumentând că nu are calitate procesuală, întrucât la momentul sesizării lucrarea era în plină desfăşurare, nefiind recepţionată şi, deci, nu se află în administrarea municipiului. Dar şi prin faptul că situaţia e provizorie, urmând să fie remediată. Ceea ce a şi făcut. Dar cum, vom vedea mai jos.

FOTO: informatiahr.ro

FOTO: informatiahr.ro

Revenind, membrii Colegiului director au respins excepţia formulată de Primărie, cum că nu poate fi antrenată răspunderea municipalităţii. Iar după analizarea probatoriului au decis. ,,(…) Colegiul Director reţine că suntem în prezenţa unui tratament diferenţiat, având la bază un criteriu de limbă, ce are ca efect restrângerea unui drept recunoscut de lege (consfinţit prin art. 16, alin. 1 din Constituţia României, coroborat cu dispoziţiile art. 31, alin. 1 şi 2 din Constituţie), privitor la tratarea egală a persoanelor nevorbitoare de limbă maghiară, din municipiu, comparativ cu persoanele vorbitoare de limbă maghiară, reţinându-se o legătură de cauzalitate directă între faptă şi efectul creat“, se arată în hotărârea CNCD. Deci, e vorba despre discriminarea unui grup de persoane, în speţă persoanele de etnie română şi nu numai.
CNCD a decis să nu sancţioneze contravenţional instituţia, ,,dorindu-se astfel remedierea pe cât posibil de rapid a situaţiei” şi hotărând monitorizarea pe timp de trei luni.

O altă jignire la adresa cetăţenilor de etnie română

Iar Primăria municipiului într-adevăr a ,,remediat” situaţia, în felul ei. Şi anume, a inscripţionat respectivele copertine în mai multe limbi, printre care, e adevărat, şi în română. Însă ce înseamnă pentru Primărie ,,mai multe limbi”? Deoarece nu a făcut decât să ia literele din cuvântul ,,Csikszereda” şi să le înlocuiască cu caractere din limbi precum rusa, chineza, araba etc. Deci o ,,traducere” literă cu literă a denumirii oraşului în limba maghiară. Lucru confirmat de vorbitorii de rusă. Dar şi de reprezentanţi ai Institutului ,,Confucius” din Braşov, care oferă cursuri de limbă şi cultura chineză. Acestea fiind doar două exemple, dar nu singurele.
Bineînţeles, aceste noi inscripţionări au fost adăugate după petiţia cetăţeanului la CNCD. Şi ţinând cont că în sesizare se făcea referire şi la principiile UE, de ,,unitate în diversitate”, putem crede că Primăria a vrut să dea şi o lecţie prin această batjocură.

Perseverenţă…

De altfel, primarul municipiului nu face, putem aprecia, decât să persevereze în acţiunile discriminatoare vizând românii din Miercurea-Ciuc, el nefiind la prima ,,ispravă” de acest fel. De multe ori inscripţionarea la evenimente este făcută doar în limba maghiară, iar primarul Raduly Robert Kalman se adresează doar în această limbă la manifestările publice, gen ,,Zilele oraşului”.

Sursa: Informația Harghitei

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

7 Responses to DECIZIE CNCD. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc DISCRIMINEAZĂ ROMÂNI PE CRITERII ETNICE. Deși extremistul Raduly Robert este RECIDIVIST CNCD NU a aplicat nicio sancțiune

 1. […] Vezi și DECIZIE CNCD. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc DISCRIMINEAZĂ ROMÂNI PE CRITERII ETNICE. Deși extr… […]

 2. […] funcţiei lor. Acum mai bine de un an, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a decis că Ráduly Róbert discriminează românii din acest […]

 3. […] Vezi și DECIZIE CNCD. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc DISCRIMINEAZĂ ROMÂNI PE CRITERII ETNICE. Deși extr… […]

 4. […] Vezi și DECIZIE CNCD. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc DISCRIMINEAZĂ ROMÂNI PE CRITERII ETNICE. Deși extr… […]

 5. marius says:

  In Slovacia exista legea limbii slovace iar cei care vorbesc ungureste in public sunt amendati!

  Nu li se permite NICI o obraznicie etnica si sunt pusi cu botul pe labe.

  Urmariti filmul si vedeti diferenta dintre o natiune de slugi cu tradatori in frunte, si o natiune demna care nu permite sa fie insultata:

  http://www.youtube.com/watch?v=FgHyF8-d_hc

 6. marius says:

  pentru ca consiliul contra discriminarii maghiarilor – asa se numeste, e condus de unguri, cu complicitatea tradatoare de tara si neam a bandelor de politicieni care au condus RO 24 de ani. Fara ca aceste scarnavii sa fie complici, daca nu erau tradatori si slugi, aveau aia exact ce drepturi au in Cehia sau alte tari populate cu oameni demni, nu slugi tradatoare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "DECIZIE CNCD. Primarul UDMR din Miercurea Ciuc DISCRIMINEAZĂ ROMÂNI PE CRITERII ETNICE. Deși extremistul Raduly Robert este RECIDIVIST CNCD NU a aplicat nicio sancțiune"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/decizie-cncd-primarul-udmr-din-miercurea-ciuc-discrimineaza-romani-pe-criterii-etnice-desi-extremistul-raduly-robert-este-recidivist-cncd-nu-a-aplicat-nicio-sanctiune/