DESCOPERIRE arheologică EXCEPȚIONALĂ în Ungaria. Arheologii maghiari admit: Dacii au locuit actualul teritoriu al Ungariei

April 7, 2015 •Ungaria •Views: 43439

Potrivit timisoarastiri.ro, o descoperire arheologică făcută joi, 19 martie a.c., pe șantierul unui drum de centură al localității maghiare Nyíregyháza, dovedește, chiar și pentru istoricii maghiari, că dacii locuiau teritorii mult mai vaste decât actualul spațiu al României.

Agenția de presă MTI informează că, pe parcursul escavărilor de pe șantier, au fost scoase la iveală ruinele unei locuințe. La fața locului au fost chemați specialiștii muzeului Josa Andras, care au apreciat că este vorba despre o așezare dacică, datând probabil din secolul al III-lea.

Cu mult umor, arheologii maghiari presupun că ar fi vorba despre… fuga dacilor în fața unei agresiuni sarmate, ceea ce este, firește, ridicol. Cum poate cineva crede că o populație care fuge în fața unui agresor se oprește și constuiește case???

Revenind la chestiunea serioasă a importanței descoperirii de la Nyíregyháza, pare evident că avem de-a face cu o așezare a dacilor liberi din exteriorul primei provincii Dacia romană, dată fiind perioada probabilă a provenienței artefactelor descoperite.

Este un fapt istoric dovedit și incontestabil că teritoriile triburilor daco-gețior se întindeau până cel puțin la Tisa în periada ocupației romane asupra zonei centrale a fostului regat al lui Decebal.

Mai multe informații în limba maghiară aici.

Tags: , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

14 Responses to DESCOPERIRE arheologică EXCEPȚIONALĂ în Ungaria. Arheologii maghiari admit: Dacii au locuit actualul teritoriu al Ungariei

 1. Lucian 1942 says:

  Nu este exclusa o astfel de alternativa !Apropierea de muntii Apuseni , le poate da o astfel de parere ! La abandonarea tiganilor , dupa campania italiana ,de catre Huni , in mod cert Campia Panoniei era locuita ! Dupa stabilirea lor , au venit si triburile Finice ! Tiganii au fost adusi din India si nu din Mongolia ! Secuii, sunt proveniti din Unguri ! Iar Ungurii provin din amestecul Ungri _ Fini ! Formand populatia HUNGROFINICA , cu ponderea in Campia Panonica ( zona centrala a Ungariei – cam unde este Budapesta ) , astazi se numeste Maghiara sau Ungara !

 2. Deceneu says:

  Volumul III din Crestomatia RSR un document din anul 1464 prin care Principele Moga Stefan din zona Crisurilor a primit ordin de la Stefan Bathory sa colonizeze regiunea Crisurilor cu Sasi. In culegerile de documente istorice se gasesc mii de documente care atesta prezenta Latina( a noastra Romaneasca) din Grecia pina in Polonia. In Elvetia exista o zona in munti care vorbesc Romaneste de sute de ani.

 3. nyire says:

  traducere gresita
  e vorba de refugiati daci pe pamantul sarmatilor( care locuiau in ungaria)
  s-au refugiat din fata genocidului
  ne se precizeaza care genocid, dar sigur este vorba despre genocidul roman(starmosii vlahilor)

 4. […] Vezi și DESCOPERIRE arheologică EXCEPȚIONALĂ în Ungaria. Arheologii maghiari admit: Dacii au locuit actu… […]

 5. Secui says:

  Am spus de mai multe ori ca voi(valahii) nu aveti nici o legatura cu dacii.

  1. Daca au fost dacii acolo (nu poatem fi siguri), e okey. Nu-mi doare!
  2. Ati furat si ati balcanazit Ardealul. Asta ma doare!

  Tu ai cerut commentariul!

  • Dan Tanasa says:

   Ăsta nu e comentariu, e o afirmație tâpită.

  • J says:

   @Secuiul: Cu tot activismul unguresc si cu toate campaniile de asimilare sunteti si intrati in extinctie. Ca sa existe platitori de impozite in Har-Cov e mai mult decat necesara un val de emigranti africani ca sa aveti ce sa mai asimilati si uite asa o sa avem si secui-maghiari zulusi imbracati in frunze de palmier si cu burtile alea mari pline de bere ieftina si cu steagul ungariei .

  • Ionescu Razvan says:

   1.din cate imi aduc aminte dpdv istoric secuii NU aveau absolut nici o treaba cu hunii.
   2. tot dpdv istoric Gheorghe Doja a fost secui tras pe roata de maghiari
   3.tot dpdv istoric daca luam la puricat toata “maghiarimea” si “secuimea” din Romania vom constata cu stupoare ca 98% au stramosi pe care ii chemau Gheorghe,Ion,etc
   4.dpdv istoric anumite ramuri ale hunilor au reusit dupa multe zbateri sa se aseze mai intai timid apoi au mai prins curaj in bazinul Tisei(in celelalte locuri au cam luat-o pe coaja de la autohtoni)
   5.este absolut absurd sa afirmi ca istoric ca o populatie intreaga(nu vb de cateva sute de oameni) a “disparut” cu desavarsire de pe un teritoriu atat de vast precum Transilvania si tot absurd este ca fiind istoric sa afirmi ca o mana de huni(cateva sute acolo) au colonizat un teritoriu atat de vast precum Transilvania.e ca si cum ai spune ca Elvis traieste
   6.dpdv istoric primul rege al ungariei a fost de origine VALAHA(va cam doare asta asa e?)

  • TARAN OVIDIU MIHAI says:

   Noi suntem din Dacia. Voi sunteti din Mongolia. Drum bun inapoi.

  • Luis Hosu says:

   Meri ma si ascunde-te , ca voo nici nu stiti sa umblati prin ardeal , daramite sa convietuiti :)))

  • Lion says:

   Sunteți pierdut în fața istoriei!! Adică nu prea ați fost pe la cursuri! Dacii sunt sorgintea neamului românesc. pana mai ieri pământul vostru aparținea atât Traciei cât și Daciei Unite. Voi nu ați fost un popor de sine stătător! Ați emigrat că toate celelalte popoare fie pe cale pașnică cât și de război în inima Valahii, cu drept scop de a pune mâna pe aur. Asta visau toate popoarele Europei barbare. Aveam o istorie de peste 6500 de ani a acestui neam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "DESCOPERIRE arheologică EXCEPȚIONALĂ în Ungaria. Arheologii maghiari admit: Dacii au locuit actualul teritoriu al Ungariei"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/descoperire-arheologica-exceptionala-in-ungaria-arheologii-maghiari-admit-dacii-au-locuit-actualul-teritoriu-al-ungariei/