DOCUMENTE. Romania, tara din lumea a treia atunci cand vine vorba de accesul familiei la dosarul medical al pacientului defunct!

June 11, 2010 •Iulian Urban, Prof. Dr. Dan Tudor Vuza, Romania •Views: 1855

Tari ca Slovacia, Ungaria sau Republica Moldova au o legislatie care permite accesul familiei la dosarul medical al defunctului. Nu si Romania…

Romania este o tara din lumea a treia atunci cand vine vorba de drepturile omului si accesul familiei la dosarul medical al unei rude decedate. Legislatia romana in domeniu lasa loc interpretarilor si abuzurilor, ascunzand de cele mai multe ori cazuri de malpraxis. Unele voci vorbesc chiar despre faptul ca legislatia romana in domeniu ar ascunde de fapt o mafie a testelor ilegale de medicamente pe cei aflati in spitalele din Romania, dupa cum atrage atentia si senatorul Iulian Urban.
Cazul mortii “carcotasului” Toni Tecuceanu a ajuns in atentia opiniei publice dupa ce familia actorului a acuzat un caz de malpraxis si a cerut accesul la dosarul medical al actorului. Refuzul spitalului de a permite accesul familiei la dosarul medical, care ar fi putut-o ajuta sa dovedeasca malpraxisul, a fost confirmat chiar si de catre o instanta de judecata din Romania, dupa ce firma de avocatura a senatorului Iulian Urban a solicitat in instanta acest lucru.

Cazul Tecuceanu nu este singular, dupa cum aratam aici. Prof. dr. Dan Vuza se lupta cu institutiile medicale si instantele de judecata din Romania de aproape sapte ani pentru a intra in posesia dosarului medical al tatalui sau, decedat in 2003. Domnul Dan Vuza imi scria in urma cu cateva zile despre prevederile legale in vigoare in alte state, precum Slovacia, atunci cand vine vorba de accesul familiei la dosarul medical al unei rude defuncte:

Stimate Domnule Dan Tanasa,
Iata o afirmatie cu care suntem amandoi de acord – Slovacia are demnitate nationala.
Drepturile Omului primesc in Slovacia respectul care li se cuvine.
Aveti mai jos reprodus pasajul din lege care asigura dreptul familiilor de a avea acces la dosarul medical al pacientului defunct.
The National Council of the Slovak Republic
Act No. 576/2004 Coll. of 22 September 2004
On healthcare, healthcare-related services and on the amendment and supplementing of certain laws
(1) Medical records data are enabled in the form of examination of medical records of a person to
(a) the person himself/herself or a legal representative of the person in full,
(b) a husband or wife, child or a parent or their legal representative after the death of the person, this to full extent; in case there is no such person, to an adult person sharing home with the person in time of the death, a relative or their legal representative.
(2) A person entitled to examine the medical records has a right to make excerpts or copies from the medical records to the extent stipulated in subsection 1.
Evident, n-am posibilitatea sa stiu cum se aplica in fapt aceste prevederi, dar un lucru e cert: ca dreptul in discutie este garantat prin lege in Slovacia, in timp ce in Romania, legea este inadins formulata in asa fel incat sa dea posibilitatea sistemului medical de a interzice accesul familiei la dosar, sub acoperirea legii.
La o dezbatere pe tema secretului abuziv al dosarului unde au participat si reprezentanti ai sistemului medical, i-am intrebat pe acestia: de ce in Slovacia se poate si in Romania nu? Raspunsul a fost: pentru ca ei au o alta istorie a apararii drepturilor civice.
Chiar asa?
De ce, atunci cand e vorba de drepturi, trebuie sa stam cu capetele plecate si sa admitem ca da, altii sunt mai indreptatiti ca noi?
In schimb cand vine vorba de indatoriri si obligatii…
Pana cand?
Astept comentariul domniei voastre.
Cu stima,
D. Vuza

Redau mai jos un document intocmit de catre domnul Vuza in care sunt prezentate prevederile legale in vigoare in alte state ale Uniunii Europene in ceea ce priveste accesul familiei la dosarul rudei decedate:
Adr 2
Vezi si http://www.urbaniulian.ro/2010/04/07/cazul-toni-tecuceanu-vazut-de-roncea-streinu-cercel-frizeaza-dementa-numai-mortul-poate-sa-si-vada-dosarul-medical-tot-sistemul-s-a-coalizat-impotriva-familiei-artistului-si-a-adevarului/

http://www.urbaniulian.ro/2010/04/01/streinu-cercel-si-spitalul-bals-ascund-identitatea-medicului-care-a-i-a-facut-autopsia-lui-toni-tecuceanu/

Va recomand si articolul semnat de domnul Vuza, Electronics and Medicine – Perspectives and Promises for A Developing Country, aparut in Jurnalul Român de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice, Vol. 14, nr. 1, 2007. Acest articol reprezinta textul complet al expunerii pe care domnul Vuza fost invitat sa o prezinte la Congresul international pe problemele diabetului si nutritiei ce a avut loc in 2007. Pe langa problema secretul dosarului, articolul ia in discutie si moralitatea folosirii implanturilor cu cipuri in organismul uman. (pagina 34 din document)

Prof. dr. Dan Vuza – Electronics and Medicine – Perspectives and Promises for A Developing Country

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

6 Responses to DOCUMENTE. Romania, tara din lumea a treia atunci cand vine vorba de accesul familiei la dosarul medical al pacientului defunct!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "DOCUMENTE. Romania, tara din lumea a treia atunci cand vine vorba de accesul familiei la dosarul medical al pacientului defunct!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/documente-romania-tara-din-lumea-a-treia-atunci-cand-vine-vorba-de-accesul-familiei-la-dosarul-medical-al-pacientului-defunct-2/