EVENIMENT IN BUCURESTI. Institutul "Fratii Golescu" si Clubul Taranului va invita marti, 1 noiembrie, la vizionarea filmului "Moldoveni in stanga Nistrului"!

October 23, 2011 •Institutul Fratii Golescu, Noii Golani •Views: 1353

Interesul mediatic pentru Transnistria (Tiraspol), o clonă contemporană a fostei R.A.S.S. Moldovenească, croită de Stalin după Unirea din 1918 a eclipsat “cealaltă” Transnistrie (Balta) aflată acum în componența Ucrainei. O populație compactă, vorbitoare de română, purtătoare a unei culturi populare și a tradițiilor românești este uitată în răsăritul pravoslavnic, ignorată de presă și de conaționali. Aici a apărut
în prima jumătate a secolului XX un curent religios, în esență o manifestare de emancipare națională, cunoscut ca “Mișcarea de la Balta” sau “inochentiștii”, după numele călugărului basarabean Inochentie care i-a fost inițiator și păstor.
Filmul realizat de Marian Voicu, de altfel singurul film dedicat românilor din stânga Nistrului aduce imaginea de azi a unor comunități românești, strivite între uitare și deznaționalizare, care se încăpățânează să supraviețuiască.
(După vizionare aveți posibilitatea să răsfoiți exemplarele originale ale ziarului “Transnistria” – Colecția Dacian Dumitrescu)

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EVENIMENT IN BUCURESTI. Institutul "Fratii Golescu" si Clubul Taranului va invita marti, 1 noiembrie, la vizionarea filmului "Moldoveni in stanga Nistrului"!"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/eveniment-in-bucuresti-institutul-fratii-golescu-si-clubul-taranului-va-invita-marti-1-noiembrie-la-vizionarea-filmului-moldoveni-in-stanga-nistrului/