EXCLUSIV. CAB anulează amenda aplicată de CNCD Academiei Române în cazul Gojinescu

November 14, 2014 • Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării • Views: 1827

Președintele CNCD, Csaba Asztalos Ferenc, FOTO: dolce-sport.ro)

Președintele CNCD, Csaba Asztalos Ferenc, FOTO: dolce-sport.ro)

Curtea de Apel București a admis ieri acțiunea formulată de Centrul European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) din cadrul Academiei Române împotriva Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) prin care a solicitat anularea amenzii de 8.000 de lei aplicată de CNCD în cazul concedierii lui Cristian Gojinescu.

Vezi și EXCLUSIV. Sentință ÎCCJ care dovedește cum sunt DICRIMINAȚI PE CRITERII ETNICE ROMÂNII din Covasna. ÎCCJ a anulat IREVOCABIL o decizie CNCD care impunea LIMBA MAGHIARĂ OBLIGATORIE pentru o funcție publică într-o primărie din Covasna DOCUMENTE

În luna decembrie 2013 Colegiul Director al (CNCD) a hotărât, cu unanimitate de voturi, faptul că desfacerea contractului de muncă venit ca o reacție la o petiție formulată către CNCD reprezintă victimizare potrivit art. 2, alin. (7) din O.G. nr. 137/2000. CESPE, reprezentat prin directorul Radu Baltasiu, a fost sancționat cu amendă contraventională în valoare de 8000 lei.

Potrivit sentinței, Curtea de Apel București anulează hotărârea CNCD nr. 706/04.12.2013 şi, pe cale de consecinţă, exonerează reclamantul de la plata amenzii contravenţionale de 8.000 lei. Obligă pârâţii să plătească reclamantului suma de 1600 lei cheltuieli de judecată. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu recurs.

Potrivit Mediafax, cercetătorul Cristian Gojinescu, de la CESPE, a sesizat CNCD privind lucrări ale acestui centru cu afirmaţii discriminatorii la adresa minorităţii maghiare. Gojinescu a sesizat CNCD, la sfârşitul lunii ianuarie 2013, referitor la Raportul pe marginea proiectului Legii Educaţiei Naţionale privind situaţia minorităţilor din perspectiva egalităţii de şanse şi la studiul “Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita – Covasna”, date publicităţii de CESPE în 2010 şi, respectiv, 2012. Ambele studii sunt coordonate de directorul CESPE, Radu Baltasiu. Gojinescu a reclamat existenţa unor afirmaţii şi a unei terminologii discriminatorii pe criterii etnice, în special în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale de a-şi prezenta identitatea etno-culturală şi de a utiliza limba maternă.

Vezi și EXCLUSIV. CNCD pierde procesul cu Academia Română. CESPE NU i-a discriminat pe maghiari

În urma sesizării lui Gojinescu şi analizării materialelor, CNCD a decis, pe 10 iulie, sancţionarea centrului Academiei Române cu avertisment, recomandându-i totodată ca pe viitor să elimine terminologia care încalcă demnitatea persoanelor de origine maghiară.

Colegiul director al CNCD a constatat, cu cinci voturi pentru şi unul împotrivă, că afirmaţiile “Elitele maghiare auchiar un aparat conceptual care denotă preocuparea pentru organizarea-influenţarea proceselor demografice. Astfel, principala lor grijă este asigurarea «reproducerii etnice maghiare». Din acest punct de vedere, familiile mixte, în special acelea unde «femeile maghiare nasc copii români» primesc o atenţie specială”, din studiul “Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita – Covasna”, încalcă prevederile Ordonanţei 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

Curtea de Apel București a admis acțiunea CESPE și în acest dosar și a anulat Hotărârea nr. 437/10.07.2013 (detalii aici).

Vezi și EXCLUSIV. Primarul UDMR din Remetea DISCRIMINEAZĂ ROMÂNI pe criterii etnice. Hotărâre CNCD anulată de CAB. DOCUMENT/FOTO

centrul european de studii in probleme etnice academia romana CNCD Curtea de Apel Bucuresti

Tags: , , , , ,

One Response to EXCLUSIV. CAB anulează amenda aplicată de CNCD Academiei Române în cazul Gojinescu

  1. […] Vezi și EXCLUSIV. CAB anulează amenda aplicată de CNCD Academiei Române în cazul Gojinescu […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Nu rata noutățile! Conectează-te!

Send this to a friend