EXCLUSIV. Clădirea Colegiului Național „Unirea” din Târgu Mureş, construită EXCLUSIV din bani publici DOCUMENTE

July 9, 2016 •Mures •Views: 19118

UDMR și Biserica Romano-Catolică fac presiuni pentru izgonirea elevilor români din clădirea Colegiului Național „Unirea” pentru ca în clădire să fie instalată nou-înființata instituție publică de învățământ, Liceul Teologic Romano-Catolic, o instituție publică de învățământ exclusiv maghiară. Elita comunității maghiare continuă să acționeze așa cum știe mai bine: prin promovarea urii interetnice către separatismul pe criterii etnice al unităților de învățământ. Din păcate, politienii români locali tac complice în fața acestei nedreptăți ale cărei victime sunt elevii.

Vezi și EXCLUSIV. Noi documente care probează retrocedarea ILEGALĂ a Colegiului Național Unirea din Târgu Mureș

După ce a adus probe cu privire la retrocedarea ilegală a clădirii Colegiului Național „Unirea” din Târgu Mureș către Biserica Romano-Catolică (detalii aici) care nu a avut niciodată în proprietate acest imobil, istoricul Vasile Lechințan, doctor în istorie și o somitate în domeniul istoriei Transilvaniei, aduce noi probe cu privire la sursa banilor din care a fost construită această clădire. Potrivit istoricului, care aduce probe indubitabile în sprijinul afirmațiilor sale, clădirea Colegiului Național „Unirea” din Târgu Mureș a fost construită exclusiv din fonduri publice, nu din fondurile Bisericii Romano-Catolice.

„În acest document al Statusului romano-catolic din Transilvania sunt justificate toate cheltuielile făcute de Status exclusiv din bani publici pentru construcţia clădirii Liceului „Unirea” din Târgu Mureş (foto sus planul faţadei din 1905-1906) în anii 1905-1906: total cheltuieli făcute: 364.430 coroane şi 10 fileri, apoi bani pentru arhitectul Alpár, pentru arhitectul Körösi, pentru arhitectul Pápai, pentru inginerul Lobenschuss, pentru aranjarea drumului din jur, pentru intreprinderea principală de construcţie Csiszár Lajos tânărul, pentru sculptorul în piatră  Gerstenbrein, pentru lăcătuşi, dulgheri etc). Banii au provenit din: 239.937 coroane şi 57 fileri ajutor de stat; 56. 154 coroane şi 72 fileri de la Domeniul Cluj-Mănăştur (avere publică) administrat de Statusul romano-catolic; 14.400 coroane din Fondul de Studii administrat de Statusul romano-catolic; 5000 coroane din Fondul de Burse administrat de Statusul romano-catolic etc. Absolut nimic din banii Episcopiei romano-catolice de Alba Iulia sau din banii Parohiei romano-catolice din Târgu-Mureş. Iată cum, o clădire construită absolut din bani publici este „donată” cu largheţe de statul român Episcopiei de Alba Iulia în proprietate, şi statul român plăteşte acum chirie, iar aceasta nu ar fi mai nimic dacă nu ar fi jignită groaznic demnitatea şi memoria istorică a românilor transilvăneni în primul rând, şi demnitatea tututor românilor”, afirmă dr. Vasile Lechințan.

Cazul construirii Gimnaziului Romano Catolic din Tg Mures

Articol justificativ în limba maghiară al Statusului romano-catolic din Transilvania cu privire la cheltuielile pentru construcția clădirii Colegiului Național „Unirea” din Târgu Mureș

Traducere articol justificativ al Statusului romano-catolic din Transilvania din limba maghiară (autor traducere dr. Vasile Lechințan):

„Cazul construirii Gimnaziului Romano – Catolic din Târgu Mureş

Vă facem cunoscut în X (zece) puncte raportul de anul trecut privind cazul construirii Gimnaziului Romano Catolic din Tg Mureş. În completare avem onoarea să vă raportăm că a fost finalizată construcţia, controlul tehnic şi socoteala a avut succes, în urma căreia a putut fi constatată reuşita construcţiei în general.

Acum, deja vă putem spune cu exactitate cât a costat construcţia, ceea ce avem onoarea să vă prezentăm în detaliu, după cum urmează.

Valoarea terenului (la care s-a calculat şi terenul cedat de gimnaziul vechi bisericii Romano-Catolice) este de 34.400 coroane. Pentru proiectul pregătit de constructorul Alpár s-a plătit 1.798,48 coroane. Pentru soluţionarea proiectelor depuse în urmă concursului, inginerul şi constructorii au primit o taxă de onoare de 500 coroane. Pentru proiectele constructorului Körösi, s-a plătit 15.000 coroane. Pentru constructorul Pápai, care a acceptat realizarea construcţiei şi conducerea lucrărilor, pe baza proiectului s-a plătit 7.081,20 coroane. Inginerul Lobensehuss a primit o taxă de onoare de 2.000 coroane pentru suplinire. Pentru amenajarea străzii din jurul terenului, s-a plătit 2.708 coroane. Pentru publicarea anunţului, privind licitaţia s-a plătit 259,52 coroane. Pentru compania principală Csiszár Lajos jr. s-a plătit 250.171,61 coroane. Pentru sculpturile în piatră s-a plătit lui Gerstenbrein 795,98 coroane. La serbarea „Să fie copac” s-a plătit 559,20 coroane. Csiszár, pentru gard a primit 5.422,30 coroane. Pentru grilaje, lăcătuşul Binder a primit 5.648 coroane. Csiszár pentru lucrările din sticlă a primit 3.230,62 coroane, respectiv 4.736,15 coroane, pentru muncă suplimentară. Pentru mobilă s-a plătit 23.295,12 coroane. Pentru amenajarea curţii s-a plătit 4.723,12 coroane. Pentru amenajarea scurgerii apei de ploaie [firma] Törzs şi Ormai a primit 2012,60 coroane. Toate astea însumând 364.430,10 coroane, costul total al construirii Gimnaziului Romano Catolic din Tg Mureş. Pentru ajutorul de construire primit de la stat, trebuie plătit timp de 15 ani la fondul naţional de pensii pentru profesori şi autoritatea de tutelă, procentul legal de 3%, ceea ce înseamnă 7.200 coroane/an.

Cheltuielile au fost acoperite prin ajutorul primit de la stat de 239.937,67 coroane, suma de 56154,32 coroane a fost obţinut în urma vânzării lemnului de la Cluj-Mănăştur, acestea însumând 296.091,99 coroane. 5000 coroane de la preţul terenului s-a plătit din Fondul de Burse. Pentru terenul cumpărat ulterior s-a plătit 10.000 coroane, care va fi restituit în 5 ani, în rate de 2.000 coroane/an, din Fondul de Studii. Până acum, pentru chirie am plătit 1.140 coroane/an, ceea ce cu capitalul echivalent de 4%, este suma de 28.500 coroane. În fostul gimnaziu, Fondul de Studii a fost de 14.400 coroane. Toate astea adunate reprezintă suma de 57.900 coroane, ceea ce adunat cu suma mai sus menţionată de 296.091,99 coroane, este acoperită suma de 353.991,99 coroane. Suma de 10.438,11 coroane, nu este acoperită, dar şi din suma asta se scade dobânda de 3.848,51 coroane, ceea ce înseamnă că rămâne neacoperită doar suma de 6.589,60 coroane, sumă ce trebuie să fie dat din Fondul de Studii.

Pentru acoperirea sumei de 7.200 coroane, reprezentând suma ce trebuie plătită pentru contribuţia de pensii, am cerut ajutor de la stat şi sperăm să obţinem această sumă la semnarea contractului privind ajutorul de la stat.

Ne-am exprimat mulţumirile comisiei pentru construcţii, pentru munca enormă şi obositoare depusă.

Avem onoarea să solicităm Consiliului Statusului ca în şedinţă să binevoiască ca prin prezentul raport să i-a la cunoştinţă terminarea construirii Gimnaziului Romano-Catolic din Târgu Mureş şi suma de 6.589,60 coroane rămasă neacoperită să fie votată din Fondul de Studii”.

Vezi și EXCLUSIV. DNA Târgu Mureș a început urmărirea penală în cazul retrocedării clădirii Colegiului Național Unirea

Nu era o instituție exclusiv maghiară

Cu privire la componența etnică și confesională a elevilor care au studiat de-a lungul timpului la Gimnaziul Romano-Catolic din Târgu Mureş există documente care dovedesc indubitabil faptul că în unitatea de învățământ au studiat și elevi greco-catolici, adică români. „În tabelul alăturat se vede că la acest gimnaziu catolic (atenţie, nu exclusiv romano-catolic) din Târgu Mureş au învăţat şi români greco-catolici începând din anul 1782 (când erau 20 de greco-catolici români) până în anul 1894-1895 (45 de români), în total în cei 112 ani au învăţat 3950 de români la acest liceu, deci nicidecum nu era o instituţie pur maghiară”, afirmă dr. Vasile Lechințan.

În legătură cu acest document istoricul Vasile Lechințan aduce lămuriri: „Aici este vorba de un alt document din istoria Gimnaziului catolic din Târgu Mureș, care a avut și altă clădire unde s-a studiat, clădirea mică. Clădirea construită în perioada 1905-1906 este cea nouă. Mai există și azi clădirea de dinante de 1906, anul în care s-a terminat construcția noii cladiri. Acest gimnaziu catolic funcționa încă dinainte de anul 1782, însă statistica au realizat-o din 1782 pana în 1895. Istoria acestei unități de învățământ nu începe la 1906 când este gata clădirea cea nouă”.

cifre scolarizare gimnaziu catolic targu mures 1782 1895 1

Cifre școlarizare Gimnaziul catolic din Târgu Mureș în perioada 1782-1895 – partea 1.

cifre scolarizare gimnaziu catolic targu mures 1782 1895 2

Cifre școlarizare Gimnaziul catolic din Târgu Mureș în perioada 1782-1895 – detaliu.

cifre scolarizare gimnaziu catolic targu mures 1782 1895 3

Cifre școlarizare Gimnaziul catolic din Târgu Mureș în perioada 1782-1895 – partea 2.

„Trebuie spus că înainte, în liceele catolice din Transilvania învățau foarte mulți români, maghiarii nu îndrăzneau să le purifice de românii noștri catolici (greco-catolici), doar azi, cu ajutorul generos al statului român se purifică de români. Unele sunt deja purificate în Cluj-Napoca, Miercurea-Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Târgu Secuiesc și acum statul român asistă extrem de generos și la purificarea liceului din Târgu Mureș. Societatea civilă românească din țară și din diaspora trebuie să ceară prin instanță să intre în legalitate statutul proprietății liceelor sus-amintite din Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Târgu Secuiesc, Odorheiu Secuiesc”, afirmă istoricul Vasile Lechințan.
FOTO: sursă foto Vasile Lechințan

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

5 Responses to EXCLUSIV. Clădirea Colegiului Național „Unirea” din Târgu Mureş, construită EXCLUSIV din bani publici DOCUMENTE

  1. Buletin de Carei says:

    Si la Carei a fost retrocedat Clubul Elevilor din centru catre biserica romanocatolica. Aceasta a scos afara acum 4 ani tot clubul elevilor intrerupand activitatea elevilor doar pentru a tine cladirea goala. Grpul Scolar agro Simion Barnutiu a fost retrocedat tot episcopiei tocmai cand castigasera un proiect european pentru construirea unui campus . Nu se mai doresc scoli comune unde elevii romani sa invete impreuna cu cei maghiari. Se vrea doar separatism. Acum pentru scoala retrocedata primaria plateste 14.000 lei chirie lunar.

  2. Cristian says:

    Bravo Dane, îmi vine să te iau în brațe și să te pup!!!!

  3. laura says:

    Multumimpentru sustinere, Dan Tanase!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Clădirea Colegiului Național „Unirea” din Târgu Mureş, construită EXCLUSIV din bani publici DOCUMENTE"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-cladirea-colegiului-national-unirea-din-targu-mures-construita-exclusiv-din-bani-publici-documente/