EXCLUSIV. CNCD a pierdut DEFINITIV procesul cu Academia Română. CESPE NU i-a discriminat pe maghiari

November 14, 2014 •Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării •Views: 2011

Președintele CNCD, Csaba Asztalos Ferenc, FOTO: dolce-sport.ro)

Președintele CNCD, Csaba Asztalos Ferenc, FOTO: dolce-sport.ro)

În luna mai a.c. Curtea de Apel București a admis acțiunea Centrului European de Studii în Probleme Etnice (CESPE) al Academiei Române prin care solicitase instanței anularea sancțiunii cu avertisment aplicată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Vezi și EXCLUSIV. CAB anulează amenda aplicată de CNCD Academiei Române în cazul Gojinescu

Potrivit Mediafax, cercetătorul Cristian Gojinescu, de la CESPE, a sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării privind lucrări ale acestui centru cu afirmaţii discriminatorii la adresa minorităţii maghiare. Gojinescu a sesizat CNCD, la sfârşitul lunii ianuarie 2013, referitor la Raportul pe marginea proiectului Legii Educaţiei Naţionale privind situaţia minorităţilor din perspectiva egalităţii de şanse şi la studiul “Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita – Covasna”, date publicităţii de CESPE în 2010 şi, respectiv, 2012. Ambele studii sunt coordonate de directorul CESPE, Radu Baltasiu.

Gojinescu a reclamat existenţa unor afirmaţii şi a unei terminologii discriminatorii pe criterii etnice, în special în privinţa drepturilor minorităţilor naţionale de a-şi prezenta identitatea etno-culturală şi de a utiliza limba maternă.

În urma sesizării lui Gojinescu şi analizării materialelor, CNCD a decis, pe 10 iulie, sancţionarea centrului Academiei Române cu avertisment, recomandându-i totodată ca pe viitor să elimine terminologia care încalcă demnitatea persoanelor de origine maghiară.

Colegiul director al CNCD a constatat, cu cinci voturi pentru şi unul împotrivă, că afirmaţiile “Elitele maghiare auchiar un aparat conceptual care denotă preocuparea pentru organizarea-influenţarea proceselor demografice. Astfel, principala lor grijă este asigurarea «reproducerii etnice maghiare». Din acest punct de vedere, familiile mixte, în special acelea unde «femeile maghiare nasc copii români» primesc o atenţie specială”, din studiul “Slăbirea comunităţii româneşti din Harghita – Covasna”, încalcă prevederile Ordonanţei 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare.

Curtea de Apel București a admis acțiunea CESPE și a anulat Hotărârea nr. 437/10.07.2013 (detalii aici). Acest nou dosar dovedește încă odată acțiunile părtinitoare ale conducerii CNCD, reprezentată prin președintele Csaba Asztalos Ferenc, membru UDMR, care tolerează discriminarea pe criterii etnice e românilor din Covasna și Harghita și inventează cazuri de discriminare la adresa maghiarilor din cele România.

Sentința Curții de Apel București a rămas definitivă și irevocabilă prin nerecurare întrucât CNCD nu a promovat recurs la aproape șase luni de la data pronunțării sentinței.

Tags: , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to EXCLUSIV. CNCD a pierdut DEFINITIV procesul cu Academia Română. CESPE NU i-a discriminat pe maghiari

  1. […] Vezi și EXCLUSIV. CNCD a pierdut DEFINITIV procesul cu Academia Română. CESPE NU i-a discriminat pe maghia… […]

  2. ROMAN minoritar in secuime says:

    ACUM OARE CE VA MAI FI?
    DE BAESCU, TOKES & COMP. NU MAI SCAPAM. ASTA ISI DORESTE TARA?
    ASTEPT RASPUNS, DRAG POPOR ROMAN !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. CNCD a pierdut DEFINITIV procesul cu Academia Română. CESPE NU i-a discriminat pe maghiari"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-cncd-a-pierdut-definitiv-procesul-cu-academia-romana-cespe-nu-i-a-discriminat-pe-maghiari/