
Camera Deputaților a decis ieri, cu votul PSD, ALDE, USR, UDMR și al minorităților, să înființeze prin lege, complet ilegal, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.
Coaliția de guvernare PSD-ALDE, condusă de Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu, a cedat astfel presiunilor venite din partea UDMR, a Ungariei și a Comisiei Europene și a înființat, complet ilegal, Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş. Proiectul legislativ a fost inițiat de un grup de senatori și deputați UDMR. Au votat împotriva deputații PNL, PMP, un deputat ALDE, doi deputați USR și unul neafiliat.
Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş a fost înființat în mod ilegal în august 2015, la presiunea UDMR, cu scopul de a-i alunga pe elevii români de la Colegiul Național Unirea, a cărui clădire a fost retrocedată (ilegal zic eu, detalii aici) Statusului Romano-Catolic. Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş a fost înființat ilegal de către fostul șef al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Mureș, Ștefan Someșan (detalii aici). Între timp, în urma articolelor pe care le-am publicat pe blog cu privire la acest subiect, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Tîrgu Mureș au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Someșan Ștefan, la data faptelor inspector școlar general al Inspectoratul Școlar Județean (I.S.J.) Mureș, și Tamasi Zsolt-Jozsef, director al unității școlare denumită Liceul Teologic Romano-Catolic din Tîrgu Mureș (detalii aici).
Ungaria s-a amestecat grosolan, din nou, în chestiuni ce țin de politica internă a României. În luna iunie a.c., Ministerul Afacerilor Externe a informat Comisia Europeană, în urma atenționării transmise Ministerului Educației de către comisarul european pentru Educație, Tineret și Sport, Navracsics Tibor, referitoare la situația Universității de Medicină și Farmacie și a Liceului Teologic Romano-Catolic, ambele din Târgu Mureș (detalii aici). În luna septembrie a.c., ambasadorul României la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, fost convocat de MAE ungar în urma suspendării activității Liceului Teologic Romano-Catolic (LTRC) din Târgu Mureș (detalii aici). Agenția maghiară de presă (care nu a precizat în știre numele ambasadorului român) mai menționează că secretarul de stat Levente Magyar a transmis surprinderea guvernului ungar față de situația în care se află respectivul liceu și a spus la o conferință de presă că acțiunea autorităților române echivalează cu ”un atac împotriva Bisericii Catolice, a minorității ungare, copiilor, familiilor și procesului de restituire în România”.
În mod halucinant, Liviu Dragnea și Călin Popescu-Tăriceanu au cedat presiunilor Ungariei și ale UDMR și au înființat, cu încălcarea legii, o unitate de învățământ preuniversitar exclusiv în limba maghiară. La schimb, PSD și ALDE au obținut sprijinul UDMR pe pechetul de legi ale justiției. Legea astfel adoptată va duce la segregarea pe criterii etnice a Colegiului Național Unirea și la înființarea unei noi unități de învățământ cu predare exclusiv în limba maghiară.
Înființarea unei noi unități de învățământ preuniversitar este atributul autorităților publice locale. În cazul în care autoritățile publice locale nu se ocupă de organizarea rețelei școlare, Ministerul Educației Naționale este cel care poate înființa legal o nouă unitate de învățământ preuniversitar. Procedura este foarte clar stabilită de Legea nr. 1/2001 a educației naționale. Astfel, potrivit art. 61 alin. 1 din Legea nr. 1/2001 a educației naționale „Rețeaua școlară este formată din totalitatea unităților de învățământ acreditate, respectiv autorizate provizoriu”.
Potrivit art. 61 alin. 2 din Legea nr. 1/2001 a educației naționale „Rețeaua școlară a unităților de învățământ de stat și particular preuniversitar se organizează de către autoritățile administrației publice locale, cu avizul conform al inspectoratelor școlare. Pentru învățământul special liceal și special postliceal, rețeaua școlară se organizează de către consiliul județean, respectiv de către consiliile locale ale sectoarelor municipiului București, cu consultarea partenerilor sociali și cu avizul conform al Ministerului Educației Naționale”.
Potrivit art. 61 alin. 4 din Legea nr. 1/2001 a educației naționale „Persoanele juridice și fizice pot înființa, conform legii, unități de educație timpurie și de învățământ primar, gimnazial, liceal și postliceal”.
Potrivit art. 61 alin. 4 (1) din Legea nr. 1/2001 a educației naționale „În cazul în care autoritățile administrației publice locale nu aprobă organizarea rețelei școlare prevăzute la alin. (2), în termen de 30 de zile de la data-limită impusă pentru aprobare, ministrul educației naționale emite un ordin cu privire la aprobarea rețelei școlare, inclusiv pentru înființarea, desființarea, fuziunea sau divizarea unităților de învățământ de stat, confesional și particular pentru unitatea administrativă-teritorială în cauză, cuprinzând toate grupele, clasele de nivel preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal”.
Fișa proiectului legislativ poate fi consultată aici.
FOTO: evz.ro
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell