EXCLUSIV. Diaspora Estival – sute de mii de lei aruncați de MAE pe un eveniment mediocru DOCUMENT

September 1, 2014 •Guvernul Victor Ponta •Views: 1699

Premierul Victor Ponta la la deschiderea ediției din acest an a evenimentului Diaspora Estival (FOTO: victorponta.ro)

Premierul Victor Ponta la la deschiderea ediției din acest an a evenimentului Diaspora Estival (FOTO: victorponta.ro)

de Dan Tanasă

Ediția din acest an a evenimentului ”Diaspora Estival”, dedicat românilor din diaspora, a avut un buget dublu față de ediția de anul trecut, fără o justificare clară.

Vezi și ÎN TIMP CE TRANSILVANIA E FURATĂ CU COMPLICITATEA CLASEI POLITICE Premierul Victor Ponta se ”spală pe mâini”: ”Cei mai mari dușmani ai României sunt tot românii” VIDEO

În perioada 17-24 august a.c. Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) a organizat la Eforie Nord a doua ediție a programului Diaspora Estival. La deschiderea evenimentului a participat și premierul Victor Ponta, după ce acesta a refuzat să participe la lucrările Universității de Vară de la Izvorul Mureșului (detalii aici).

Pentru a dovedi parcă că este vorba de o manifestare electorală, Ponta a participat la deschidere însă a refuzat să poare un dialog cu românii din diaspora veniți să-și spună problemele.

Informațiile legate de finanțarea programului înlătură însă orice dubiu cu privire la caracterul electoral al manifestării. Dacă ediția din 2013 a fost finanțată cu suma de 200.650 lei, bani cu care s-a plătit cazarea și masa participanților, anul acesta suma alocată programului a fost dublă, ajungând la 415.000 lei. Justificarea dată de MAE pentru dublarea bugetului se referă la numărul mai mare al participanților (MAE nu indică clar care a fost numărul participanților anul trecut și anul acesta pentru a vedea diferența!) și includerea unor cursuri de training în managementul proiectelor (potrivit unor participanți, aceste cursuri au avut loc doar într-o singură zi, ca atare justificarea MAE nu stă în picioare).

Deși este un eveniment cu tradiție, ministrul Bogdan Stanoevici, a refuzat să participe la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, însă a fost prezent alături de premierul Victor Ponta pentru a aplauda prestația acestuia la deschiderea programului Diaspora Estival.

Diferența dintre cele două evenimente din această vară ale diasporei este extrem de mare. În privința acoperirii media, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului a beneficiat de mult mai multă expunere media în comparație Diaspora Estival, în condițiile în care MAE a finanțat cu doar câteva mii de euro (din informațiile mele neoficiale) evenimentul de la Izvoru Mureșului. De asemenea, în privința subiectelor abordate, evenimentul de la Izvoru Mureșului a fost net superior celui de la Eforie Nord (detalii aici). La fel stau lucrurile și în cazul capitalului uman prezent la Izvorul Mureșului, care a făcut posibilă abordarea unor probleme concrete cu care se confruntă comunitățile de români din jurul granițelor României dar și din celelalte comunități de români din afara granițelor țării.

Personal nu am participat la cele două evenimente însă îmi este foarte ușor să văd despre ce este vorba la o simplă căutare pe internet pentru a vedea cine a participat și ce anume s-a discutat. Caracterul partinitor al MAE în dauna evenimentului cu tradiție de la Izvorul Mureșului este evident, iar suma nejustificată alocată programului Diaspora Estival este dovada faptului că acolo prioritatea a fost numărul cât mai mare de invitați, fiind un an electoral, nu calitatea persoanelor și a temelor puse în discuție.

MAE fonduri diaspora estival 2013 2014 Victor Ponta Dan Tanasa

Tags: , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to EXCLUSIV. Diaspora Estival – sute de mii de lei aruncați de MAE pe un eveniment mediocru DOCUMENT

  1. […] Vezi și EXCLUSIV. Diaspora Estival – sute de mii de lei aruncați de MAE pe un eveniment mediocru DOCUMENT […]

  2. […] informaţie publicată în exclusivitate de Dan Tănasă pe blogul său arată însă că DRP una spune, alta cheltuie. Potrivit unui răspuns oficial al MAE, ediția din […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend

Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Diaspora Estival - sute de mii de lei aruncați de MAE pe un eveniment mediocru DOCUMENT"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-diaspora-estival-sute-de-mii-de-lei-aruncati-de-mae-pe-un-eveniment-mediocru-document/