
Premierul Victor Ponta la la deschiderea ediției din acest an a evenimentului Diaspora Estival (FOTO: victorponta.ro)
În perioada 17-24 august a.c. Ministerul Afacerilor Externe prin Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni (DPRRP) a organizat la Eforie Nord a doua ediție a programului Diaspora Estival. La deschiderea evenimentului a participat și premierul Victor Ponta, după ce acesta a refuzat să participe la lucrările Universității de Vară de la Izvorul Mureșului (detalii aici).
Pentru a dovedi parcă că este vorba de o manifestare electorală, Ponta a participat la deschidere însă a refuzat să poare un dialog cu românii din diaspora veniți să-și spună problemele.
Informațiile legate de finanțarea programului înlătură însă orice dubiu cu privire la caracterul electoral al manifestării. Dacă ediția din 2013 a fost finanțată cu suma de 200.650 lei, bani cu care s-a plătit cazarea și masa participanților, anul acesta suma alocată programului a fost dublă, ajungând la 415.000 lei. Justificarea dată de MAE pentru dublarea bugetului se referă la numărul mai mare al participanților (MAE nu indică clar care a fost numărul participanților anul trecut și anul acesta pentru a vedea diferența!) și includerea unor cursuri de training în managementul proiectelor (potrivit unor participanți, aceste cursuri au avut loc doar într-o singură zi, ca atare justificarea MAE nu stă în picioare).
Deși este un eveniment cu tradiție, ministrul Bogdan Stanoevici, a refuzat să participe la lucrările Universității de Vară de la Izvoru Mureșului, însă a fost prezent alături de premierul Victor Ponta pentru a aplauda prestația acestuia la deschiderea programului Diaspora Estival.
Diferența dintre cele două evenimente din această vară ale diasporei este extrem de mare. În privința acoperirii media, Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului a beneficiat de mult mai multă expunere media în comparație Diaspora Estival, în condițiile în care MAE a finanțat cu doar câteva mii de euro (din informațiile mele neoficiale) evenimentul de la Izvoru Mureșului. De asemenea, în privința subiectelor abordate, evenimentul de la Izvoru Mureșului a fost net superior celui de la Eforie Nord (detalii aici). La fel stau lucrurile și în cazul capitalului uman prezent la Izvorul Mureșului, care a făcut posibilă abordarea unor probleme concrete cu care se confruntă comunitățile de români din jurul granițelor României dar și din celelalte comunități de români din afara granițelor țării.
Personal nu am participat la cele două evenimente însă îmi este foarte ușor să văd despre ce este vorba la o simplă căutare pe internet pentru a vedea cine a participat și ce anume s-a discutat. Caracterul partinitor al MAE în dauna evenimentului cu tradiție de la Izvorul Mureșului este evident, iar suma nejustificată alocată programului Diaspora Estival este dovada faptului că acolo prioritatea a fost numărul cât mai mare de invitați, fiind un an electoral, nu calitatea persoanelor și a temelor puse în discuție.
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell