EXCLUSIV. Instituție publică din Covasna SOMATĂ să nu mai utilizeze o ștampilă în LIMBA MAGHIARĂ. DOCUMENT

April 12, 2013 •Prefectura Covasna •Views: 4066

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu

Prefectul de Covasna, Dumitru Marinescu

La sfârșitul lunii martie a.c. am sesizat Prefectura Covasna cu privire la faptul că o instituție publică de cultură, Casa de Cultură ”Konya Adam” din municipiul Sfântu Gheorghe, utilizează pe documentele oficiale o ștampilă pe care este inscripționată denumirea instituției în limba română și limba maghiară.

O ștampilă a unei instituții publice astfel inscripționată încalcă prevederile art. 13 din Constituția României și ale H.G. nr. 1206/2001 pentru aprobarea normelor de aplicare a dispozițiilor privitoare la dreptul cetățenilor aparținând unei minorități naționale de a folosi limba maternă în administrația publică locală, cuprinse în Legea administrației publice locale nr. 215/2001, care stabilesc obligația autorităților și instituțiilor publice de a întocmi actele în limba oficială s statului.

Prefectul județului Covasna, Dumitru Marinescu a somat Casa de Cultură din Sfântu Gheorghe, prin adresa nr. 5201/10.04.2013, să înceteze să mai utilizeze o astfel de ștampilă întrucât acest fapt constituie contravenție, potrivit H.G. nr. 1206/2001.

Mai mult chiar, Prefectura Covasna a comunicat conducerii Casei de Cultură din Sfântu Gheorghe faptul că inscripționarea unei ștampile a instituției astfel încalcă și Sentința Civilă nr. 2819/23.10.2012 a Tribunalului Covasna prin care instanța a decis excluderea sintagmei ”Konya Adam Muvelodesi Haz” din denumirea oficială a instituției. Acțiunea de excludere a sintagmei în limba maghiară din denumirea instituției a fost inițiată de fostul prefect al județului Covasna, dr. Codrin Munteanu, cel care a fost schimbat de premierul Victor Ponta la solictarea UDMR tocmai pentru că aplica legea.

Prefectura Covasna stampila casa cultura sf gheorghe 1

Prefectura Covasna stampila casa cultura sf gheorghe2

stampila casa de cultura sfantu gheorgheTags: , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

2 Responses to EXCLUSIV. Instituție publică din Covasna SOMATĂ să nu mai utilizeze o ștampilă în LIMBA MAGHIARĂ. DOCUMENT

  1. […] o ștampilă inscripționată în limba maghiară întrucât este ilegală (detalii și documente aici). În schimb, prefectul Jean-Adrian Andrei a așteptat 30 de zile în care NU a somat conducerea […]

  2. Mihai Mereuţă says:

    Este regretabilă lipsa de reacţie, neglijenţa şi dezinteresul unor funcţionari însărcinaţi cu aplicarea şi respectarea legislaţiei, chiar şi în domeniul administraţiei publice locale. În acelaşi timp este evidentă implicarea sferei politicului în administraţia locală a celor două judeţe cu o populaţie importantă a minorităţii ungare. Dar avem şi alte organe ale statului cu funcţionari îndrituiţi să se sesizeze din oficiu pentru fapata penală de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti. De ce nu s-a sesizat din oficiu Poliţia, sau de ce Parchetul nu a solicitat poliţiei să se sesizeze cu privire la încălcarea flagrantă a legii? Dar SRI-ul de ce nu a informat Parchetul despre existenţa acestei fapte penale de nerespectare a hotărârilor judecătoreşti? Politicienii români din zonă, chiar nu au ştiut? Mă refer şi la K. Hunor, pe care îl pot considera un politician român,nu?!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Instituție publică din Covasna SOMATĂ să nu mai utilizeze o ștampilă în LIMBA MAGHIARĂ. DOCUMENT"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-institutie-publica-din-covasna-somata-sa-nu-mai-utilizeze-o-stampila-in-limba-maghiara-document/