EXCLUSIV. La Sovata, mititeii sunt „cârnați UNGUREȘTI”

September 22, 2016 •noaptea minții •Views: 8101

Dacă nu știați, aflați că mititeii sunt o specialitate ungurească. Cel puțin așa sunt vânduți turiștilor care vizitează un restaurant din stațiunea Sovata.

Vezi și SĂ NU UITĂM. Lucrarea lui Simon Telkes: „Cum să maghiarizăm numele de familie”

Turiștii care vizitează restaurantul „Transilvania” din stațiunea Sovata au parte de o surpriză. Dacă românii aveau impresia că mititeii sunt o specialitate culinară românească, la Sovata află că lucrurile nu stau chiar așa.

Cei care nu știau, află la Sovata că mititeii sunt de fapt „Hungarian spicy sausage”, adică cârnaț picant unguresc.

meniu terasa transilvania sovata mici

Vezi și NOAPTEA MINȚII. Mâncarea românească, INTERZISĂ la Zilele Partium în Satu Mare

FOTO: meniul restaurantului Transilvania din Sovata.

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

Tags: , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

10 Responses to EXCLUSIV. La Sovata, mititeii sunt „cârnați UNGUREȘTI”

 1. Steve Harper says:

  Asa, si? Cine v-a spus ca mititeii sunt romanesti??? Reteta e de origine balcanica (Serbia, Grecia, Turcia) de unde a fost PRELUATA de bucataria romaneasca. Hai sa fim corecti si sa spunem ca nu sunt nici unguresti, nici romanesti. :Oricum, clientul vrea sa-i manance, nu sa stea de vorba cu ei… :))

  • Sorin-Claudiu Tudora says:

   Se pare ca nu prea stiti multe! In primul rand micii nu sunt o reteta straina ci perfect romaneasca. Ca forma de mancare, da: provin din Serbia, ca reteta este cu totul deosebita, cu alte ingrediente inclusiv bicarbonatul care se baga doar la noi. Asa ca reteta este romaneasca. Natia asta n-a facut altceva decat sa fure orice. Cronicarii vechi ai hungurilor spun ca i-au gasit aici pe vlahi. Intre timp au descoperit ca ei au fost primii in Ardeal Palinca au furat-o si pe aia. Portul popular l-au copiat. Acum si micii. Au maghiarizat intr-o veselie numele popoarelor subjugate. O sa ajunga si Bucurestiul sa fie un oras infintat de huni.

 2. Bogdan Bobolea says:

  In 1998 am participat o conferinta internationala ARE in Ungaria, la Miskolc. Intr-una din zile ne-au dus la un restaurant in care canta un grup de muzica populara. Prima melodie cu care au inceput a fost una romaneasca, dar cica ei cantau numai muzica populara maghiara. Este vorba de acelasi curent de a demonstra ca tot ce se face prin Romania este de fapt un aport al strainilor. Vezi denumirile elementelor portului nostru popular care cica ar fi majoritatea imprumuturi de la vecinii nostri. Aceeasi manipulare este valabila si in cazul alaturarii fortate intre castelul Bran de numele lui Vlad Tepes,, desi cetatea de la Poienari este cea care ar trebui promovata. Culmea este ca brasovenii contemporani cu Vlad sunt cei care i-au promovat imaginea negativa pentru ca le-a distrus afacerile.

 3. Hugo says:

  Mititeii nu sunt specific romanesc ci sunt turcesti. Pentru cei care nu stiau cumva.

  • Sorin-Claudiu Tudora says:

   Sund sarbesti in varianta intiala. Reteta romaneasca difera cu mult (ingrediente diferite).

 4. grigore lupulescu says:

  Cred ca nu ati sezizat fondul problemei (nu am intentia sa fiu malitios) , nu nationalismul lor (al unor categorii ale maghiarimii, nu am spus ale totalitatii) este problema (in fond eu insumi ma consider un nationalist; Cioran era de asemenea nationalist.) si faptul ca NATIONALISMUL LOR nu are nimic modern, este ancorat intr-un ev mediu cel putin anacronic, se bazeaza pe o superioritate fictiva, pe lipsa unui dialog elementar si mai ales prin negarea celor mai elementare valori ale partii adverse…. Practic pentru ei interlocutorul nu exista, chiar daca reprezinta majoritatea absoluta……..Concret transforma dialogul in monolog, refuza cea mai elementara forma de RECIPROCITATE si-n mod tragic se vor inca in postura de stapani…Ori asta nu-i acceptabil pentru simplu fapt ca traim in secolul XXI (MILENIUL III)…..Retorica discursului lor (vezi personaje gen Tokes, Antal, Raduly, Barna) se reduce la ideea ce vizeza : NEPRIHANIREA ungurilor in opozitie (chiar antiteza) cu NEMERNICIA romanilor……In fond au un singur punct de vedere…………….

  • grigore lupulescu says:

   Intr-o scrisoare către Constantin Noica, Emil Cioran, un gânditor care a trecut prin toate exaltările naţionaliste, adoptând mai apoi un relativism emblematic pentru întreaga Europă postbelică, evoca şi el spaima atavică pe care o resimţea în faţa jandarmului ungur, dar şi convertirea sa ulterioară: ”Născut dincolo de Carpaţi, nu puteaţi să cunoaşteţi jandarmul ungur, groaza copilăriei mele transilvane. Atunci când zăream unul, eram cuprins de panică şi o rupeam la fugă: era străinul, duşmanul. Din cauza lui îi detestam pe toţi ungurii cu o patimă într-adevăr maghiară. Asta înseamnă că mă interesau. Apoi, circumstanţele schimbându-se, nu mai aveam motive să-i urăsc. Mult timp încă, nu puteam totuşi să-mi imaginez un opresor fără să le evoc defectele şi avantajele ”. Dar să recitim mai ales frazele care urmează şi care conţin nu doar o împăcare cu duşmanul secular, dar şi o paradoxală admiraţie: ”Desigur, îi urăsc din ce în ce mai puţin pe vechii mei stăpâni. (…) Există la aceşti mongoli rafinaţi o melancolie făcută din cruzime potolită, căreia nu-i vom găsi echivalent în altă parte: am zice că este sângele care s-a apucat să viseze despre el însuşi. Şi care, la sfârşit, s-a prefacut în melodie”. Iar despre limba maghiară spunea : ” Deşi nu-i cunosc decât înjurăturile, nu mă plictisesc ascultând-o, mă încântă şi mă îngheaţă, mă las ispitit de farmecul său şi de groaza sa, de toate aceste cuvinte pline de nectar şi de cianură, atât de adaptate nevoilor unor agonii; în ungureşte ar trebui să-ţi dai duhul ori să renunţi a mai muri”. Modul în care ungurii înşişi au receptat aceste cuvinte este şi el simptomatic, căci scriitorul francez de origine maghiară Georges Walter (alt exilat originar din Transilvania) mărtusisea că, în faţa ”hungarofiliei” cioraniene, devenise ”românofil” şi ”cioranofil”.

  • Hugo says:

   si domnule lupulescu , sa-mi ziceti si mie ce inseamna Nationalistul modern? asa o explicatie scurta gen DEX. Inseamna oare isteria care se naste de fiecare data cand un maghiar zice ca intrarea lui in minoritate (pe un pamant pe care stramosii lui traiesc de 1000 de ani ) nu este motiv de sarbatoare. Ca si cum ziua anexarii moldovei la URSS ar fi fost sarbatorita cu fast de comunisti > ei puteau sa sarbatoresaca ziua aia oare? cu inima impacata? ha sa fim seriosi…

 5. ungurul lui buridan says:

  La Zilele Maghiare Partium (organizate cu o luna in urma in Satu Mare) mititeii au fost interzisi la vanzare “pentru ca sunt mancare romaneasca”:
  http://presasm.ro/sovinism-mancarea-romaneasca-interzisa-la-zilele-partium-satu-mare

 6. georgescu Viorel says:

  astia au “maghiarizat” nume de familie a multor romani dar denumirea unui preparat?? asta se intampla cu cei pe care ii tolerezi..sa nu mai primim si alti venetici , care in 20-30 de ani ne vor impune ei reguli..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. La Sovata, mititeii sunt „cârnați UNGUREȘTI”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-la-sovata-mititeii-sunt-carnati-unguresti/