
FOTO. Ministrul Apărării, Mircea Dușa (FOTO: evz.ro)
De această dată, reporterii Antena 3 au colaborat cu membrii organizației The Environmental Investigation Agency (EIA), care i-au înregistrat cu camera ascunsă pe reprezentanții din România ai Holzindustrie Schweighofer atunci când ofereau bonusuri unui om de afaceri deși acesta le spunea că intenționează să exploateze ilegal pădurile din România (mai multe detalii aici).
În ancheta Antena 3 a apărut numele senatorului UDMR Olosz Gergely, implicat în această afacere cu efecte foarte toxice atât pentru mediul înconjurător din România cât și pentru climatul social, așa cum au arătat reporterii Antena 3. Pădurile sunt exploatate într-un mod păgubos iar modul în care acționează Holzindustrie Schweighofer în România a dus și continuă să ducă la pierderea a zeci de mii de locuri de muncă.
În promovarea afacerilor din România a Holzindustrie Schweighofer sunt implicați însă și alți lideri ai UDMR, spre exemplu președintele Consiliului Județean Covasna, Tamas Sandor (UDMR). În aprilie 2013 Tamas Sandor declara pentru AGERPRES că “pe bună dreptate” investiţia a împărţit opinia publică în două tabere – pe de o parte, susţinătorii acestui proiect prin care se vor crea 650 de noi locuri de muncă, iar pe de alta, opozanţii, respectiv cei care cred că investiţia austriacă va pune în pericol micii lemnari şi pădurile din judeţ. „Şi unii şi alţii au dreptate. Evident, noi vom cere un studiu de impact, fără de care nicio investiţie nu se face (…) Consiliul Judeţean se află într-o poziţie echidistantă, noi trebuie să gândim şi pe termen scurt şi pe termen lung în beneficiul comunităţii”, a spus Tamas Sandor. Ancheta Antena 3 a arătat faptul că investiția s-a realizat fără acest studiu de impact.
În martie 2013, proprietarul companiei Holzindustrie Schweighofer, Gerard Schweighofer, și-a prezentat investiția de la Reci chiar în sediul unei instituții publice a statului român, în sala de ședințe a Consiliului Județean Covasna (utilizată și de Prefectura Covasna). Alături de magnatul austriac s-au aflat senatorul UDMR Olosz Gergely, președintele CJ Covasna, Tamas Sandor (UDMR) și ministul Apărării, Mircea Dușa (PSD) (detalii aici).
Care este implicarea unui ministru al Apărării în această afacere? De ce era nevoie ca această afacere privată să fie promovată chiar în sediul unei instituții publice a statului român? Ce treabă are ministrul Mircea Dușa cu afacerile grupului Holzindustrie Schweighofer? De ce ministrul Mircea Dușa a murdărit imaginea Ministerului Apărării promovând afacerile Holzindustrie Schweighofer în România?
Toate aceste întrebări publice așteaptă un răspuns din partea ministrului Mircea Dușa, care este obligat să lămurească opinia publică într-un subiect cu implicații în siguranța națională a României.
"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc
„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell
Nelutu says:
Dusa se ocupa de multa vreme de exploatarea padurilor!Mergeti in zona Bilbor(jud.Harghita)si intrebati cetatenii(care vor avea curaj sa vorbeasca)despre taierile masive de padure de catre oamenii lui Dusa,paduri din raza administrativa a com.Bilbor si Galautas,paduri date in administratia ocolului silvic Brosteni,din jud Suceava!Nu este o gluma,si de acolo Dusa obtine venituri serioase!