EXCLUSIV. Politizarea, erorile și corupția sistemului judiciar ne costă FOARTE SCUMP. CÂT ne-au costat deciziile CEDO în ultimii 17 ani DOCUMENT

Distribuie acest articol!

Românii plătesc foare scump politizarea, incompetența și corupția din sistemul judiciar. În loc să facă dreptate și să împartă justiție, o parte a magistraților comit erori judiciare foarte grave pentru care însă nu sunt trași la răspundere. În final, cei care plătesc sunt tot cei care, forțați de incompetența unei părți a magistraților români, își caută dreptatea la instituțiile europene. Asta pentru că Curtea Europeană a Drepturilor Omului obligă în fiecare an România să plătească milioane de lei unor cetățeni români care nu și-au găsit dreptatea în țară. Iar aceste milioane de lei sunt plătite din bugetul Ministerului Finanțelor Publice, adică din buzunarul fiecărui cetățean.

Vezi și Jurnalistul I.R. Roşiianu a câştigat la CEDO un proces cu Primăria Baia Mare

Potrivit Cotidianul.ro, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis miercuri, 17 septembrie a.c., faptul că România este obligată să continue investigaţiile în dosarul Mineriadei. Marea Cameră a CEDO a făcut miercuri public verdictul în cauza “Mocanu și alții împotriva României”, constatând încălcarea de către România a articolelor 2, 3 și 6, după ce reclamanții Anca Mocanu, Marin Stoica și Asociația 21 Decembrie 1989 s-au plâns de ineficiența cercetărilor interne cu privire la evenimentele din 13-15 iunie 1990, anunță APADOR-CH într-un comunicat. Dosarul unește trei cazuri, iar decizia de azi îi face dreptate și lui Marin Stoica, după ce Curtea se pronunțase deja în 2012 în favoarea celorlalți doi petenți.

Vezi și Romania condamnata la CEDO in cazul Agache, maiorul de militie omorat cu bestialitate de unguri la Targu Secuiesc, in decembrie 1989!

În acest dosar, Marea Cameră a CEDO a decis ca statul român să îi plătească Ancăi Mocanu suma de 30.000 de euro, menţinând decizia din 13 noiembrie 2012, pentru încălcarea articolului 2 – dreptul la viaţă – din Convenţie. De asemenea, prin decizia de miercuri, lui Marin Stoica îi revin daune morale de 15.000 de euro, pentru încălcarea articolului 3 – interzicerea torturii – din Convenţie. În ceea ce priveşte cheltuielile de judecată, statul român trebuie să le plătească Ancăi Mocanu şi Asociaţiei “21 Decembrie 1989” suma de 2.200 de euro, iar lui Marin Stoica suma de 9.868,92 euro, care îi va fi remisă direct Dianei Hatneanu.

Vezi și RUȘINE JUDICIARĂ. Final în dosarul amenințării cu moartea: potrivit justiției covăsnene omul de afaceri Csató Kovács Imre a vrut SĂ-MI TAIE BEREGATA în GLUMĂ!

Potrivit analistului Radu Turdor, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a obligat România sa ii plateasca 5.000 de euro daune morale ofiterului de politie de frontieră Valerian Dragomir, saltat de DNA in februarie 2011 alaturi de 93 de vamesi timisoreni, care au fost adusi cu autobuzele la sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie, pentru a fi interogati in legatura cu presupuse fapte de trafic de tigari si aderare la grup infractional organizat. CEDO a catalogat drept abuziva actiunea procurorilor anticoruptie, condusi la acea vreme de actualul judecator CCR Daniel Morar, care au descins impotriva ofiterilor, agentilor de politie de frontiera si vamesilor de la punctele de trecere a frontierei Moravita si Foeni, anunta luju.ro.

Erori judiciare în care protagoniștii sunt magistrați români, fie că vorbim de procurori, fie că vorbim de judecători. Un sistem în care o pare a magistraților sunt corupți, o parte sunt incompetenți, iar o parte își face treaba în mod onest. Din păcate, magistrații corupți și cei incompetenți nu sunt responsabili pentru deciziile lor. Decizii care fac ca România să fie obligată de CEDO, în fiecare an, să plătească milioane de lei despăgubiri unor cetățeni români care își caută dreptatea. Abia în luna iulie a.c. a intrat în vigoare legea care prevede faptul că judecătorii şi procurorii condamnaţi definitiv pentru acte de corupție nu vor mai primi pensie (detalii aici)

Potivit unei adrese a Ministerului Finanțelor Publice, comunicată subsemnatului urmare unei solicitări în baza Legii nr. 544/2001, în perioada 1 ianuarie 1998 – 10 septembrie 2014 Guvernul României a plătit, prin Ministerul Finanțelor Publice, suma de 196.053.293 lei reprezentând despăgubiri în urma hotărârilor CEDO, ceea ce înseamnă peste 44,5 milioane de euro (o medie de 2,6 milioane de euro pe an).

Conducerii Ministerului Finanțelor Publice i-a fost lene însă să-mi comunice cât anume a cheltuit cu apărarea în toate aceste procese, pentru că pe lângă cheltuielile legate de despăgubiri mai trebuiesc incluse și cele legate de plata personalului însărcinat cu organizarea apărării, deplasările și diurnele celor care reprezintă România în procesele de la CEDO.

Pe lângă toate aceste costuri care sunt evaluate în bani, România mai plătește un alt cost foarte scump: acela al imaginii sale în Europa și acela al nedreptăților la adresa cetățenilor săi. Ingerința politicului în sistemul judiciar ne costă foarte mult. Cine va pune capăt acestei nebunii?

Ministerul Finantelor Publice plati procese CEDO

Ministerul Finantelor Publice plati procese CEDO lista

FOTO: actualitati.net

Voi ce părere aveți? Vă aștept comentariile.

  1. Cati km de autostrada?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Distribuie acest articol!

Urmărește alte articole

Dan Tanasă

"Din zei de-am fi scoborâtori,
C-o moarte tot suntem datori!
Totuna e dac-ai murit
Flăcău ori moș îngârbovit;
Dar nu-i totuna leu să mori
Ori câine-nlănțuit."
Titlul poeziei: Decebal către popor
Autor: George Coșbuc

„Dacă nu lupți pentru ceea ce vrei,
meriți ceea ce ai.”
John C. Maxwell

© 2025 dantanasa.ro. All rights reserved.
Despre mine Blog Partidul AUR