EXCLUSIV. Revista Európai Idõ (Covasna) despre pașii luptei ARMATE pentru autonomia maghiară: ”înfiinţarea Băncii Secuieşti independente”, ”refuzarea achitării impozitelor către statul român” și ”vărsare de sânge”

December 17, 2013 •autonomie teritorială •Views: 3281

Europai IDO antisemitism UDMR PCMRedau mai jos traducerea din limba maghiară a unui articol apărut în revista Europai Ido (în limba română ”Timpul Europei”) în data de 23 noiembrie 2013, sub semnătura directorului Alpár Szilamér Horváth. Revista Europai Ido apare în județul Covasna.

De remarcat faptul că directorul publicației îl laudă pe actualul președinte UDMR, Kelemen Hunor, care a făcut în ultimii doi ani mai multe pentru autonomia maghiară decât a făcut fostul președinte UDMR, Marko Bela, ”în decurs de aproape două decenii de conducere”.

”Bravo, secui! A fost un lucru bine făcut

A fost înălţător să simţi că secuii încă mai dau crezare apelurilor edililor lor, că secuii doresc să trăiască.

A fost înălţător să simţi că secuii au participat într-un număr mare pentru a arăta că nimeni nu trebuie să se joace cu răbdarea secuilor, deoarece poporul secui este un popor paşnic, dar poate şi în momentul de faţă să impună respect!!!

Felicitări secuilor ciucani, pentru faptul că în pofida sabotării transportului de către puterea română, au reuşit să ajungă în ultimul moment , într-un număr destul de mare, la locul de luptă!.

Faptul că în ultimii doi ani, Kelemen Hunor a făcut pentru cauza autonomiei secuieşti mai mult decât a făcut Marko Bela în decurs de aproape două decenii de conducere, vine să îi repare greşelile de până acum. Esenţial este că acum au fost acolo cu toţii, au fost acolo unde au trebuit să fie!

Le adresăm felicitări celor care au aprins Focuri de Strajă pe dealul Oriaspince. Această tradiţie trebuie neapărat continuată.

Greşeli, erori, stângăcii

Aproape toate greşelile şi stângăciile au fost comise de cei de la comunicaţii. Vicepreşedinţii pe probleme de comunicare din cadrul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) au comis o serie de erori inacceptabile, în frunte cu Ferencz Csaba. Ce vicepreşedinţie impotentă este aceea care nici după două zile de la evenimente nu este în stare să publice materiale video pe site-ul Marşului Secuiesc? CNS nu a avut propriul său material video nici în ziua de marţi, pe site-ul http://szekelymenet.info. Noroc că domnul Ferenc nu a preluat materialele video din presa din România. Există numeroase instrumente care ar fi putut fi puse în aplicare de către un bun conducător militar:

Realizarea din spaţiul aerian a unui material video.

Fotografi însărcinaţi care să se afle în toate punctele de întâlnire şi care să predea materialele după desfăşurarea marşului, pentru ca acestea să-i poată fi transmise presei din lumea întreagă!!!

O altă greşeală gravă de organizare este aceea că au existat persoane naive care au crezut că puterea română poate fi însărcinată să transporte armele secuilor la locul de luptă. Greşeşte cel care crede că prezenţa la eveniment a fiecărui secui nu a fost o armă!!! Esenţa Marelui Marş a fost efectivul!! Cazul locomotivei defecte de la Izvorul Mureşului putea fi prefigurat.

Eu personal consider o greşeală faptul că organizatorii au ajuns la o înţelegere cu puterea în sensul blocării doar a unui singur sens de mers. Eu personal aş fi făcut în aşa fel încât timp de 3-4 ore, românii să nu circule la faţa locului. Astfel s-ar fi putut evita ca un autoturism cu număr de Vrancea să deranjeze cu claxoane imnul ungar între localităţile Reci şi Moacşa. Felicitări secuilor de acolo pentru că nu l-au linşat pe şofer. S-ar fi putut întâmpla şi aşa ceva!!!

Niciodată să nu însărcinezi duşmanul să se ocupe de transportarea armelor tale!!!

In cadrul Marşului, cineva a spus că românii sunt fraţi. Si eu aş simpatiza cu această idee numai că există o piedică, şi anume că ei ne consideră duşmani care ar trebui desfiinţaţi, asimilaţi şi colonizaţi. Noi suntem buni cel mult să fim sclavi producători de economie, până când ne vor obţine pământurile şi le vor popula cu semenii lor. In pofida tuturor dovezilor genetice, ne pun sub semnul întrebării şi existenţa de locuitori strămoşi.

Alpár Szilamér Horváth, directorul publicației Europai Ido

Alpár Szilamér Horváth, directorul publicației Europai Ido

Românii răspund la dreapta întinsă în semn de pace cu ciomege, cu minciuni şi cu ură. Prefectul de Covasna minte spunând că la marş au participat 15.000 de persoane, deşi acolo au fost cel puţin 120-150.000 de persoane. Presa română minte şi trece sub tăcere tot ceea ce s-a întâmplat în data de 27 octombrie. Se minte în legătură cu faptul că Marele Marş secuiesc s-a desfăşurat sub coordonarea Ungariei. Românii sunt instigaţi astfel să creadă că secuii sunt mercenarii duşmanului din vecinătate.

Transportul feroviar român nu i-a transportat la timp pe secuii ciucani, în pofida contractului. (Transportul feroviar ungar s-a ţinut de cuvânt în anul 1918, atunci când i-a transportat pe români la Alba Iulia. Oare de ce? Noi suntem proşti din naştere, iar românii sunt şmecheri din naştere???)

Românii nu au respectat de-a lungul istoriei lor nici un tratat, şi-au încălcat toate promisiunile, şi-au trădat toţi aliaţii.

Ce vrem să fim noi?

Vrem să fim nişte fraieri ale căror pământuri, soţii, patrie sunt furate, în timp ce noi le vorbim despre fraternitate? Sau vom fi adversarii lor cinstiţi, care răspund la violenţă cu violenţă, la forţă cu forţă, în caz că nu se poate altfel.

Nimeni să nu înţeleagă greşit: nu sunt adeptul luptei armate!!! Însă în cazul în care nu se poate altfel, ce vom face? Le vom permite să ne distrugă? După cel de-al doilea război mondial, mai multe părţi ale Transilvaniei au fost românizate. Astfel s-a întâmplat cu localităţile Cluj-Napoca, Oradea, Satu Mare, Timişoara, Arad şi Alba Iulia. Ştiţi că în cazul în care vom permite ca Pământul Secuiesc să fie alipit regiunilor majoritar române, în 20-25 de ani Pământul Secuiesc va dispărea definitiv!!!

Dacă altfel nu se va putea.. oare se poate renunţa la instrumentul luptei armate???? Sau este mai bună varianta SICULICIDIUMULUI paşnic, cu jaf şi cu asimilare, adică ţine-ţi gura de bozgor şi vorbeşte româneşte.

Primul pas al luptei armate este înfiinţarea Băncii Secuieşti independente, iar acţionarii acesteia ar urma să fie secuii. Banii secuilor vor fi în siguranţă dacă îşi vor ridica salariile din automatul filialei locale a Băncii Secuieşti.

Cel de-al doilea pas al luptei armate este refuzarea achitării impozitelor către statul român, în momentul în care elita politică din România neagă asigurarea autonomiei secuieşti..

Cel de-al treilea pas.

Să dea Domnul să nu fie nevoie de aşa ceva, deoarece al treilea pas se va solda cu vărsare de sânge. Cert este că nici tirolezii nu au fost ascultaţi până când activiştii lor nu au început să recurgă la aruncarea în aer a unor obiective şi trenuri italiene. Eu sper că secuii nu vor fi nevoiţi să recurgă la acest instrument extrem, premierul român Victor Ponta a promis un răspuns constituţional. Ştim ce înseamnă acest lucru, adică nici prin cap nu-i trece să cedeze în privinţa proiectelor româneşti!

Dragi Secui! A fost un lucru bine făcut, dar să ştiţi că în viitor va fi nevoie de şi mai mult! De mult mai mult!!!”

Sursa: Europai Ido, nr. 23 din noiembrie 2013, autor Horvath Alpar (traducere din limba maghiară de Centrul European de Studii Covasna – Harghita )

Tags: , , , , , , , , ,

Voi ce părere aveți? Aștept comentariile voastre.

DISCLAIMER Atenție! Postați pe propria răspundere!
Înainte de a posta, citiți aici regulamentul: Termeni legali și Condiții

14 Responses to EXCLUSIV. Revista Európai Idõ (Covasna) despre pașii luptei ARMATE pentru autonomia maghiară: ”înfiinţarea Băncii Secuieşti independente”, ”refuzarea achitării impozitelor către statul român” și ”vărsare de sânge”

 1. Alina says:

  Daca Ponta nu accepta gazele de sist in Romania Uniunea Europeana va da Ardealul Ungariei. Pe asta mizeaza sovinii maghiari.

 2. cristi says:

  (7) Sunt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

  jurnalistul ar trebuii sa raspunda in fata legii ….

 3. ion says:

  Draga popor roman de etnie maghiara, voi aveti aceleasi drepturi in tara asta ca si noi, ba mai multe cred. Daca noi ne-am apuca sa taiem padurile pe aici pe la noi cred ca unflam puscariile imediat. Voi nu.Noi n-am efectuat mitinguri antimaghiare, voi impotriva romanilor da. Daca presa centrala minimalizeaza actiunile voastre, o face doar pentru a va proteja pe voi. V-ati strans 150000? Ce ati zice sa va treziti pe cap cu cateva milioane de romani? Nici mamica Ungarie cu toata oracaiala ei internationala nu v-ar mai salva. Haide-ti sa traim in pace, altfel s-ar putea sa va aducem aminte cum am arborat opinca romaneasca pe cladirea parlamentului maghiar atunci cand v-am salvat de bolsevici. Ne amenintati cu actiuni teroriste? Vai mama vostra, ar fi lumanarea de pe coliva pentru voi…Inclin sa cred ca cel care a scris articolul este un scelerat care nu va reprezinta.

 4. ion says:

  Draga popor roman de etnie maghiara, voi aveti aceleasi drepturi in tara asta ca si noi, ba mai multe cred. Daca noi ne-am apuca sa taiem padurile pe aici pe la noi cred ca unflam puscariile imediat. Voi nu.Noi n-am efectuat mitinguri antimaghiare, voi impotriva romanilor da. Daca presa centrala minimalizeaza actiunile voastre, o face doar pentru a va proteja pe voi. V-ati strans 150000? Ce ati zice sa va treziti pe cap cu cateva milioane de romani? Nici mamica Ungarie cu toata oracaiala ei internationala nu v-ar mai salva. Haideti sa traim in pace, altfel s-ar putea sa va aducem aminte cum am arborat opinca romaneasca pe cladirea parlamentului maghiar atunci cand v-am salvat de bolsevici. Ne amenintati cu actiuni teroriste? Vai mama vostra, ar fi lumanarea de pe coliva pentru voi…Inclin sa cred ca cel care a scris articolul estye un scelerat care nu va reprezinta.

 5. roman incult si prost este. secui mai vechi si bun si tu ai sa pierzi pana in urma. ce bag nasul in treaba noastra nu trebuie daca spune in magyar e pentru magyar nu tine. HUUUUOOOO

  • Dan Tanasa says:

   :))))

  • Budos Jobbik says:

   Secui destept si frumos si cu continuitate de 30.000 de ani…
   Imi deschid eu o banca acum, si-i zic “Banca Internationala a Religiilor”. Ah, nu, stai ca pe-asta am mai folosit-o. Ii zic “Banca Secuiasca”, ca sa vina toti secuii sa-si puna banii la mine. Iar dupa ce strang o gramada marisoara de bani, dau faliment, fug cu banii depusi si, daca sunt prins, incep sa tip ca romanii m-au sabotat si mi-au distrus afacerea…

  • Magdalena B says:

   Stimata Doamna,unde naiba traiesti? Inculta esti dumneata! In primul rand, invata intai sa scri si pe urma baga-te in seama! Nu-ti convine Romania, cara-te in mama dracului in Ungaria, daca or sa te primeasca acolo!!!! Javrelor HUOOOO!!!

 6. Georgian says:

  eu zic sa-i lasam sa ajunga la violenta, la lupta armata – ca abia atunci se vor convinge ca in vecii vecilor nu o vor obtine!!! punct. P.S. cred ca poprul roman, inca, este unit atunci cand vine vorba de granitele sale, de libertate sau atunci cand e intr-una frecat la icre cu ‘autonomia’ lu’ peste.

 7. NU VA ESTE RUSINE, SPUNETI COPIILOR SA NU SE JOACE CU FOCUL SI VOI VA JUCATI !!! FOC VRTETI ,FOC VA VA DA DOMNUL DUMNEZEU !!! .

 8. Bârna says:

  «Eu personal aș fi făcut în așa fel încât timp de 3-4 ore, românii să nu circule la fața locului.»
  «al treilea pas se va solda cu vărsare de sânge. Cert este că nici tirolezii nu au fost ascultați până când activiștii lor nu au început să recurgă la aruncarea în aer a unor obiective și trenuri italiene.»

  —–

  Constituția României
  Statul român – Articolul 1
  (5) În România, respectarea Constituției, a supremației sale și a legilor este obligatorie.

  Dreptul la identitate – Articolul 6
  (2) Măsurile de protecție luate de stat pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității persoanelor aparținând minorităților naționale trebuie să fie conforme cu principiile de egalitate și de nediscriminare în raport cu ceilalți cetățeni români.

  Libera circulație – Articolul 25
  (1) Dreptul la liberă circulație, în țară și în străinătate, este garantat. Legea stabilește condițiile exercitării acestui drept.

  Libertatea de exprimare – Articolul 30
  (7) Sunt interzise de lege defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură națională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violență publică, precum și manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.

 9. Caragiale a fost ungur! says:

  Jurnalistii de presa maghiara din Romania par niste pastise ale unui Rica Venturiano scriind pentru “Vocea Patriotului Nationale”: patetici, ridicoli, pomposi, revolutionari de mucava traind in alte timpuri si in realitati paralele. Situatia ar fi de tot rasul, daca nu ar exista si unii care ii citesc si dup-aia li se umfla secuiul in ei.

 10. mic says:

  Asta ar trebui arestat pentru instigare la omor , avem o ordine constitutionala de aparat !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Send this to a friend
Salutare! Cred că asta te-ar putea interesa: "EXCLUSIV. Revista Európai Idõ (Covasna) despre pașii luptei ARMATE pentru autonomia maghiară: ”înfiinţarea Băncii Secuieşti independente”, ”refuzarea achitării impozitelor către statul român” și ”vărsare de sânge”"! Acesta este linkul: https://www.dantanasa.ro/exclusiv-revista-europai-ido-covasna-despre-pasii-luptei-armate-pentru-autonomia-maghiara-infiintarea-bancii-secuiesti-independente-refuzarea-achitarii-impozitelor-catr/